fbpx

Slovenija odgovorna za izplačilo varčevalcem ljubljanske banke?

Kljub dolgotrajnemu postopku je končno prišlo do sodnega epiloga v primerih starih deviznih vlog v nekdanji podružnici Ljubljanske banke v Sarajevu. Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je odločilo, da je Slovenija po sodbi z neizplačilom vlog in omejitvami za sodne postopke kršila pravico do varovanja lastnine in učinkovitega pravnega varstva.

Strani imajo za pritožbo na odločitev ad hoc senata Evropskega sodišča za človekove pravice tri mesece. Če pritožb v tem času ne bo, oziroma bodo zavrnjene, bo sodba postala pravnomočna.

 

Po pravnomočnosti sodbe bo Slovenija morala v šestih mesecih, sprejeti takšne ukrepe, da bodo za izplačilo deviznih vlog pri Ljubljanski banki, tako tožnika iz BiH-a kot vsi, ki so v enakem položaju kot onadva, lahko dobili izplačane prihranke. Prihranki morajo biti izplačani pod enakimi pogoji kot so veljali za tiste varčevalce, ki so imeli vloge v domačih podružnicah slovenskih bank.

Prav tako bo morala Slovenija tudi hrvaškim varčevalcem Ljubljanske banke iz proračuna  nameniti milijonske zneske. Po pravnomočnosti sodbe bodo hrvaški varčevalci morali dobiti nazaj prihranke po redni sodni poti, saj se je Evropsko sodišče za človekove pravice zavezalo, da po pravnomočnosti sodbe, naslednjih šest mesecev nebo prevzemalo v obravnavanje nobenega podobnega primera.

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

Zaposleni izkušeni pravniki

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Poškodba pri delu in odškodnina

Poškodba pri delu je eden najpogostejših razlogov za odsotnost zaposlenega delavca. V večini primerov je za nastalo škodo odgovoren delodajelec, ki odgovornost pogosto prevzema nase

Več »

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …