fbpx

Odškodnina v primeru prometne nesreče

V poslovni enoti na Ptuju (www.poravnava.si) vam pomagamo urediti postopek odškodnine v primeru vseh vrst nesreč (prometne nesreče, delovne nesreče, nesreče na javnih ali zasebnih površinah,…) ali drugih škodnih dogodkov, v katerih je prišlo do oškodovanja bodisi zaradi lastne ali tuje odgovornosti. Zavedamo se, da vsak oškodovanec potrebuje ustrezno obravnavo in pravno pomoč.

Po večini smo v največji izpostavljenosti nevarnostim kot udeleženec v cestnem prometu, bodisi kot kolesar, motorist, pešec, voznik avtomobila ali kot sopotnik v vozilu. Po podatkih Javne agencije RS za varnost prometa se je v letu 2019 zgodilo kar 18.861 prometnih nezgod, to je kar 3 % več kot leto pred tem. Analize podatkov o prometnih nesrečah na cestah v Republiki Sloveniji se opravljajo v okviru Sektorja za razvoj in koordinacijo varnosti cestnega prometa . Osnova za delo so podatkovne baze o evidentiranih prometnih nesrečah in njih posledicah v Sloveniji, ki jih vsako leto posreduje Ministrstvo za notranje zadeve. Najpogostejši vzrok za prometno nezgodo v letu 2019 je bil nepravilen premik z avtomobilom, sledila mu je neprilagojena hitrost in nepravilna stran oz. smer vožnje.

Prometna nesreča je nevaren in nenaden dogodek, ki se lahko pripeti vsakemu in pretrese vse udeležence škodnega dogodka. Veliko nezgod se konča s poškodbami, za katere vam po zakonu pripada odškodnina za poškodbo pri prometni nesreči. V poslovni enoti na Ptuju se vsakemu primeru posebej posvetimo in našim strankam pomagamo, da le- te dobijo najvišjo odškodnino za poškodbo po prometni nesreči. Odškodnina v prometni nesreči vam pripada, če ste bili poškodovani v prometni nesreči po tuji krivdi, če ste se poškodovali kot sopotnik, če ste bili poškodovani ali udeleženi kot pešec, kolesar in motorist, kadar ste bili za nesrečo krivi vi in ste se ob tem poškodovali, če je nesrečo povzročil neznan voznik, če ste se poškodovali v nesreči, v kateri je bil povzročitelj tujec.

Odškodnina v primeru prometne nesreče 1

Kako do odškodnine pri prometni nesreči ?

Pri materialni škodi se odškodnina za prometno nesrečo uveljavlja po t.i. načelu restitucije oziroma vzpostavitve prejšnjega stanja, ki se lahko doseže z odpravo posledic škode (npr. s popravilom) ali pa z zagotovitvijo nadomestnega vozila oziroma z izplačilom denarne protivrednosti slednjega (npr. v primerih totalne škode).

Pri odškodnini za posledice telesnih poškodb (nematerialne škode) pa ne gre za načelo vzpostavitve prejšnjega stanja, temveč za načelo denarne kompenzacije (nadomestila), kot zadoščenje za pretrpljeno oziroma prizadejano škodo. Pri nepremoženjski škodi se lahko zahteva odškodnino le v primerih, ki so kot pravno priznana škoda določeni v Obligacijskem zakoniku. To so pretrpljene telesne in duševne bolečine ter strah.

Telesne bolečine običajno nastopajo še z nevšečnostmi pri zdravljenju, odškodnina za njih pa se določa v skladu z načelom subjektivnosti (okoliščine konkretnega primera) ter objektivnosti (višina odškodnin v podobnih primerih iz preteklosti). Višine odškodnin določajo sodišča s svojo prakso, kateri pa naj bi sledile tudi zavarovalnice. Odškodnina oziroma njena višina, je v posameznih primerih odvisna tako od obsežnosti poškodb, kot tudi od ravnanja oškodovanca takoj po nesreči, kar pomeni, da je lahko ta precej različna tudi v podobnih primerih, torej navkljub načelu objektivnosti pri določanju višine odškodnin.

Pravno podlago za odškodnino pri duševnih bolečinah, postavlja Obligacijski zakonik. Odškodnino zaradi pretrpljenih duševnih bolečin lahko terjamo zaradi zmanjšanje življenjske aktivnosti, skaženost, razžalitve dobrega imena in časti, okrnitve svobode ali osebnostne pravice ter smrt bližnjega.

Strah se ocenjuje glede na občuteno intenzivnost le-tega, seveda glede na okoliščine konkretne nezgode, podobne primere ter obseg telesnih poškodb in morebitnih zapletov pri zdravljenju.

Kako ravnati v primeru prometne nesreče?

Udeleženci prometne nesreče v času škodnega dogodka pogosto ne vedo, kako bi ob tem ravnali, bodisi zaradi šoka ob dogodku bodisi zaradi neznanja. Podjetje Poravnava d.o.o. (080 13 14) vam svetuje, da se v postopku uveljavljanja odškodnine pomoč poiščete pri usposobljenih strokovnjakih. Naše podjetje vam bom odgovorilo na vsa vaša pravna vprašanja, vam strokovno svetovalo, tako da bo postopek tekel hitro, vaša odškodnina za poškodbo pa bo čim višja.

Andreja Butolen Poravnava Maribor

Kontakt

Čas je bistvenega pomena, ko gre za odškodninske zahtevke iz naslova poškodb. Izpolnite spodnji obrazec in hitro vam bomo odgovorili.

Vsem strankam smo v okviru pravnega svetovanja preko telefona dosegljivi 24 ur na dan. Lahko nas pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 13 14 . Lahko pa nam pošljete sporočilo preko kontaktnega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali do visoke odškodnine.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

Zaposleni izkušeni pravniki

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

prometna nesreca

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …