Odškodninska odgovornost za napačno diagnozo je odgovornost zdravnika oziroma zdravstvene diagnoze za strokovno napako. Pri tem se soočamo s problemom, kako dokazati temeljno predpostavko za nastanek odškodninske odgovornosti, torej da je prišlo do postavitve napačne diagnoze. Dokazovanje, da je prišlo do napačne diagnoze in seveda posledično do nedopustne škode, ki nastane pacientu je izredno težko. Vendar nam z večletnimi izkušnjami v primerih zdravniških napak in poglobljenim znanjem uspeva dokazovati tudi to.

Ponovno dobljena bitka proti belim haljam nam dokazuje, da gremo v pravo smer. Oškodovanec se je obrnil na nas po pomoč zaradi neugotovljenega izpaha prsta na nogi po športni poškodbi, zdravniško napako nam je uspelo dokazati, stranka pa je prejela primerno odškodnino. Kot posledica zdravniške napake je bilo samo zdravljenje napačno in dolgotrajno, oškodovanec pa je utrpel hude poškodbe. Zaradi zdravniške malomarnosti je splošna poškodba postala stalna poškodba in popolno okrevanje nebo nikoli možno.

 

Oškodovančeva izpoved: » Takoj po poškodbi sem bil pregledan v zdravstveni ustanovi, kjer so mi kljub rentgenskemu slikanju (ki je kazalo na izpah palca na desni nogi), naredili le imobilizacija prsta. Ker sem imel hude bolečine sem opravil kontrolne preglede pri osebnem zdravniku, ki pa mi zaradi navodil specialista ni hotel sneti imobilizacije in pregledati poškodbe. Primoran sem bil imobilizacijo odstraniti sam, saj je je iz nje vil neprijeten vonj, bolečina pa je bila vedno hujša. Ko sem imobilizacijo odstranil je bilo vidno gnitje palca vse tja do mesa. Takoj sem opravil kontrolni pregled pri osebnem zdravniku, ki pa me je nemudoma poslal na pregled k specialistom. Sledila je operacijo in precej dolgotrajno zdravljenje.«

 

V kolikor menite, da je pri vaši obravnavi v zdravstveni ustanovi prišlo do napake oz. nestrokovnega ravnanja in vam pripada odškodnina, ne veste pa kako bi uveljavljali pravično odškodnino za utrpelo škodo nas nemudoma pokličete na brezplačno številko 080 13 14 ali pa nam pišete na elektronski naslov info@poravnava.si.

 

Nataša Matijašević, univ.dipl.prav.