fbpx
Odškodnina v primeru zdravniške napake

Odškodnina v primeru zdravniške napake

Zdravniška napaka je predvsem odstopanje od uveljavljene zdravniške doktrine ali opustitev nujnih medicinskih ukrepov in preiskav, kar povzroči škodo bolniku, in zaradi česar bolniku pripada denarna odškodnina, kot nadomestilo za povzročeno škodo. Pri zdravniški napaki gre za nezaželen dogodek. Tak dogodek ne pripelje vedno do škodljivosti za bolnika ali bolnico, vendar ga je vselej potrebno raziskati zaradi ugotavljanja morebitne odgovornosti udeležencev dogodkov in pomanjkljivosti v zdravstvenem procesu.

Odškodnina zaradi zdravniške napake se lahko uveljavi v primeru, ko je izveden napačni ukrep, ki je škodljiv za bolnika ali ko se pričakovan ukrep opusti in nastane škoda. Poleg tega se lahko odškodnina uveljavi tudi pri izvedbi zdravstvenega ukrepa pri napačnem bolniku ali na napačnem delu telesa ter zamudi ali prehitevanju pri izvedbi ukrepa, ki ima za posledico nezaželen izid in škodo na zdravju.

Za škodo, ki jo zdravstveni delavci povzročijo pri svojem delu, odgovarja zdravstvena ustanova, oziroma zanjo zavarovalnica, pri kateri je zavarovana njena civilna odgovornost. Postopek uveljavljanja odškodnine je tak, da je potrebno ustrezen odškodninski zahtevek poslati zavarovalnici, ki nato na podlagi mnenja zdravstvenega zavoda odloči o upravičenosti zahteve o izplačilu odškodnine. Potrebno je poudariti, da je dokazovanje upravičenosti do odškodnine zelo zahtevno. Vendar nam z večletnimi izkušnjami v primerih zdravniških napak in poglobljenim znanjem uspeva dokazovati tudi to.

Dobljene bitke proti belim haljam nam dokazujejo, da gremo v pravo smer in lahko pomagamo tudi vam.

Za lažjo predstavo vam podajamo le nekaj uspešno rešenih primerov naše odlične ekipe pravnikov:

  1. Spregledan izpah prsta na nogi po športni poškodbi;

Oškodovančeva izpoved: » Takoj po poškodbi sem bil pregledan v zdravstveni ustanovi, kjer so mi kljub rentgenskemu slikanju (ki je kazalo na izpah palca na desni nogi), naredili le imobilizacija prsta. Ker sem imel hude bolečine sem opravil kontrolne preglede pri osebnem zdravniku, ki pa mi zaradi navodil specialista ni hotel sneti imobilizacije in pregledati poškodbe. Primoran sem bil imobilizacijo odstraniti sam, saj je je iz nje vil neprijeten vonj, bolečina pa je bila vedno hujša. Ko sem imobilizacijo odstranil je bilo vidno gnitje palca vse tja do mesa. Takoj sem opravil kontrolni pregled pri osebnem zdravniku, ki pa me je nemudoma poslal na pregled k specialistom. Sledila je operacijo in precej dolgotrajno zdravljenje.«

  1. Zaradi spregleda očitnih znakov za možgansko kap in posledično postavljene napačne diagnoze je bil oškodovanec odpuščen v domačo oskrbi, še isto noč pa je utrpel hudo možgansko kap, katero bi lahko ob pravilni obravnavi preprečili.
  2. Zaradi nepravilne in nezadostne nege je oškodovanka ob dolgotrajni hospitalizaciji utrpela hude preležanine.
  3. Oškodovanec je bil napoten na operativni poseg zaradi odstranitve kovinskega tujka v stegnu, kirurg pa je zaradi slabega pregleda dokumentacije odstranjeval lipom na drugem mestu stegna, katerega sploh ni bilo. Posledično je oškodvancu nastala dodatna velika rana na stegnu, tujek ni bil odstranjen, po nepotrebnem pa je bil dalj časa v bolniškem staležu.
  4. Pri odstranitvi tipnega tumorja desne dojke je bil tumor napačno lokaliziran in posledično odstranjen zdravi del dojke. Oškodovanka je morala posledično ponovno skozi celotne predoperativne preiskave in na ponoven operativni poseg.

V kolikor menite, da je pri vaši obravnavi v zdravstveni ustanovi prišlo do napake oz. nestrokovnega ravnanja in vam pripada odškodnina, ne veste pa kako bi uveljavljali pravično odškodnino za utrpelo škodo nas nemudoma pokličete na brezplačno številko 080 13 14 ali pa nam pišete na elektronski naslov info@poravnava.si.

Nataša Matijašević, univ.dipl.prav.

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Zaposlujemo: PRAVNIK V PRAVNI PISARNI

Pridruži se ekipi poraVnave! 🧐 Koga iščemo?🎓 PRAVNIK M/Ž 📍 Kje?Ljubljana 🔥 Kaj nudimo?Polni delovni čas🕓Zaposlitev za nedoločen čas (poskusna doba 6 mesecev)🔒Razgibano delo 🤩Urejeno

Več »

19 let PORAVNAVE

Junija 2002 je bila prvič registrirana domena poravnava.si ter postavljena spletna stran na kateri ste lahko našli vse informacije v zvezi s postopkom pridobivanja odškodnine za

Več »
Piškotki

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …