fbpx

Rok za pridobitev posebne odločbe tujcu, ki je bil izbrisan

Posebna oz. dopolnilna odločba, je odločba s katero se izbrisanemu, ki si je uredil status v RS (državljanstvo ali stalno bivanje), fiktivno prizna stalno bivanje za nazaj, za ves čas dokler je bil izbrisan. Ministrstvo za notranje zadeve je na lastno iniciativo izdalo približno 6400 dopolnilnih odločb. Za vse ostale, ki si po izbrisu niso uredili statusa, pa je bil pripravljen zakon, ki izbrisanim omogoča vložitev vloge za stalno bivanje, seveda ob izpolnjevanju določenih pogojev. Ko izbrisani pridobijo stalno bivanje v Sloveniji ali pa neposredno slovensko državljanstvo, lahko nato tudi vložijo vlogo za izdajo dopolnilne odločbe. Pomembno je poudariti, da fiktivno priznanje stalnega bivanja za nazaj, ne pomeni izpolnjevanja pogoja bivanja v Sloveniji za pridobitev državljanstva Republike Slovenije. Na ta način država legalizira bivanje izbrisanih v Sloveniji vse od izbrisa dalje. Izbrisanim, ki si niso uredili statusa v RS, pa zakon ne omogoča možnosti pridobitve posebne odločbe.

Kadar izbrisani, ki ne živi v Sloveniji pridobi dovoljenje za stalno bivanje, ima možnost, da se v roku enega leta preseli v Republiko Slovenijo. Če tega ne stori, mu pristojni organ dovoljenje razveljavi, posebna odločba pa mu ostane v veljavi.

Izbrisani lahko vložijo prošnjo za pridobitev dovoljenja za stalno prebivanje ter za izdajo posebne odločbe tri leta od uveljavitve ZUSDDD-B, kar pomeni le še do 24.07.2013, in sicer na upravni enoti v Republiki Sloveniji.

V kolikor posebne odločbe niste prejeli in bi jo radi pridobili vam svetujemo, da nas kontaktirate na brezplačno številko 080 13 14 ali pa nam pišete na elektronski naslov info@poravnava.si in pomagali vam bomo pridobiti odločbo.

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

Zaposleni izkušeni pravniki

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …