fbpx

Potniki, katerih let je imel zamudo, so upravičeni do odškodnine

Vedno pogosteje se na kratek oddih ali potovanje odpravljamo z letalom, zato je tudi večja možnost, da smo deležni kakšnih nevšečnosti, kot so izguba prtljage, odpoved leta ali zamude, zato je priporočljivo, da se seznanimo tudi z našimi pravicami, katere nam jih predpisi dajejo. Saj velikokrat za take nepredvidene situacije nismo pripravljeni. Vedno več pa je primerov, ko šele po sodbah Sodišča Evropske unije, letalski prevozniki popustijo in priznajo svoje napake oz. odgovornost za zamudo.  Pred kratim je sodišče odločilo, da so potniki ne samo v primeru odpovedi leta, ampak tudi v primeru daljše zamude leta upravičeni do pavšalne odškodnine.

Svetujemo pa vam tudi, da vedno shranjujete račune za vse stroške, ki vam nastanejo zaradi letalskega prevoznika – bodisi ob zamudi oz. odpovedi leta. Le tako boste namreč lahko dokazali višino stroškov, ki so vam nastali in zahtevali njihovo povrnitev.

Če naletite na katero od zgoraj naštetih težav, vam svetujemo, da na letališču od osebja pri okencu za prijavo na let ali pri izhodu za vkrcanje na letalo zahtevate zloženko, v kateri so predstavljene vaše pravice.

Kaj se šteje za veliko zamudo leta?

 

To so zamude, kadar potniki izgubijo tri ure ali več, kar pomeni, da prispejo v končni namembni kraj tri ure ali več po prvotno načrtovanem času prihoda letalskega prevoznika. Kadar letalski prevoznik pričakuje, da bo imel let zamudo, vam mora ponuditi:

  • hrano in osvežilno pijačo;
  • 2 brezplačna telefonska klica, 2 teleks oz. faks sporočili ali mu zagotoviti dostop do elektronske pošte;
  • brezplačno hotelsko nastanitev ter prevoz med letališčem in krajem nastanitve, kadar je zaradi zamude leta prenočitev čez noč oz. večji del noči nujna ali je nujen daljši postanek.

Pri 5 ali večurni zamudi pa ste upravičeni tudi do:

  • povračila kupnine za vozovnico za neopravljene dele poti oz. tudi za opravljene dele poti, če let ne služi več potnikovemu prvotnemu namenu;
  • do čimprejšnjega brezplačnega leta na izhodiščno mesto odhoda.

Kdaj ste upravičeni do denarne odškodnine?

 

Sodišče Europske unije pa je odločilo, da so potniki, katerih let je imel let zamudo tri ure ali več pravico do odškoninine enako kot potniki katerih let je bil odpovedan. To pomeni pavšalno odškodnino od 250 do 600 EUR.

Če vam je letalski prevoznik ponudil nadomestni let s podobnim voznim redom, se lahko znesek nadomestila zmanjša za 50 %. Če pa je zamuda nastala zaradi izrednih razmer (npr. vremenskih pogojev)  vam le ta še ne daje pravice do denarne odškodnine.

Razdalja Pričakovano trajanje zamude Vaše pravice
vključno 1.500 km Več kot 3 uri Obroki hrane in osvežilni napitki, primerni čakalnemu času;dva brezplačna telefonska klica; brezplačno pošiljanje dveh sporočil po teleksu, faksu ali elektronski pošti.

Odškodnina 250 EUR

od 1.500 do 3.500 km Več kot 3 ure Obroki hrane in osvežilni napitki, primerni čakalnemu času;dva brezplačna telefonska klica; brezplačno pošiljanje dveh sporočil po teleksu, faksu ali elektronski pošti.

Odškodnina 400 EUR

nad 3.500 km Več kot 4 ure Obroki hrane in osvežilni napitki, primerni čakalnemu času; dva brezplačna telefonska klica;brezplačno pošiljanje dveh sporočil po teleksu, faksu ali elektronski pošti.

Odškodnina 600 EUR.

Uveljavljanje pravic

 

Najbolje je, da se letalskemu prevozniku v primeru težav pritožite že kar na letališču, saj si s tem povečate možnost ugodne in hitre rešitve. Pritožite se lahko v državi EU, od koder naj bi letalo poletelo. Če pa potujete od zunaj v eno od držav EU in vaš let upravlja letalski prevoznik iz EU, se pritožite v državi pristanka.

Za kakršne koli informacije v zvezi s postopki pridobivanja odškodnine ali pa samega odškodninskega postopka, nas lahko kontaktirate na brezplačno tel št.080 13 14 ali na preko spletne pošte info@poravnava.si

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

Zaposleni izkušeni pravniki

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …