fbpx
Odškodnina za prometno nesrečo

Odškodnina za prometno nesrečo

NUJNO preberite kdaj vam pripada odškodnina za prometno nesrečo!

Odškodnina je precej težko razumljiv pojem, saj se z njim – dokler ga ne potrebujemo – niti ne ukvarjamo.

Kaj torej sploh je odškodnina? Če kar najbolj poenostavimo, bi lahko rekli, da gre za denarno nadomestilo, ki pripada osebi, kateri je bila storjena materialna, fizična ali psihična škoda, kjer pa so izpolnjeni tudi drugi pogoji, da vam odškodnina dejansko pripada.

Poleg tega, da je težko razumljiva, ima beseda odškodnina za prometno nesrečo tudi negativen prizvok. Velikokrat se namreč povezuje s težkimi, hudimi poškodbami pri prometni nesreči, pri delu, na javni površini … a ni ravno tako. Odškodnina za prometno nesrečo vam namreč pripada tudi v primeru manjših oziroma lažjih poškodb, za katere bi mislili, da do odškodnine niste upravičeni. A to ne drži.

Odškodnina za prometno nesrečo tudi v primeru, če ste vi povzročitelj prometne nesreče

Zmotno je tudi prepričanje, da vam odškodnina za prometno nesrečo v primeru, da ste povzročitelj prometne nesreče, ne pripada. Odškodnino lahko namreč upravičeno zahtevate tudi takrat, ko ste prometno nesrečo zakrivili vi, a pod pogojem, da imate pri zavarovalnici sklenjeno zavarovanje AO+.

Zavarovalnica vam bo priznala vse poškodbe, razen poškodbe mehkih tkiv ob hrbtenici (recimo nateg vratnih mišic), ravno tako ni priznan strah. Nekatere zavarovalnice v primeru, da ste povzročitelj vi, ne priznavajo premoženjske škode, udarnin in odrgnin. Na tem mestu je vredno opomniti, da ima vsaka zavarovalnica svoje pogoje, izjeme in pravila, ki jih ob dodeljevanju odškodnine upoštevajo, zato se pri sklepanju zavarovanja AO+ o le-teh dobro pozanimajte.

Odškodnina – kaj je to, zakaj smo do nje upravičeni?

Odškodnina za prometno nesrečo v primeru 1 izvida

»Andreja z mariborske poslovalnice podjetja poraVnava.si me je res presenetila, ko mi je med najinim pogovorom za neko drugo zadevo slučajno omenila, da sem zaradi moje včerajšnje prometne nesreče upravičena do odškodnine. Zelo vesel sem, da sem ji čisto po slučaju povedal za nesrečo, saj je poskrbela, da je bila odškodnina v višini 900 evrov v zelo kratkem času odobrena.

Odškodnina z enim izvidom

Graf: odškodnina za prometno nesrečo

V lanskem letu smo pri podjetju poraVnava.si obravnavali 128 primerov prometnih nesreč, ko je oškodovanec pridobil 1 zdravniški izvid – bodisi urgentnega centra, bodisi osebnega zdravnika. Podjetje poraVnava.si je bilo prav v vseh primerih uspešno, torej, odškodnina je bila izplačana prav vsem oškodovancem. Odškodnina je znašala najmanj 800 evrov, največ pa 1.500 evrov.

Odškodnina za prometno nesrečo brez bolniške

»Da mi odškodnina kljub temu, da nisem bila niti dneva na bolniški pripada, mi je čisto po naključju povedala prijateljica, katere znanka je zaposlena pri podjetju poraVnava.si. Sama sem bila namreč prepričana, da mi odškodnina v tem primeru ne pripada. Prijateljica mi je posredovala kontakt ge. Monike, s katero sva v nekaj minutah prišli do zaključka, da bi mi za mojo precej blago poškodbo pri prometni nesreči odškodnina dejansko pripadala. V dobrem mesecu je bila odškodnina v višini 1200 evrov že na mojem računu.«

Odškodnina za prometno nesrečo: vse info na enem mestu

Odškodnina za prometno nesrečo vam torej pripada tudi za poškodbe, zaradi katerih niste koristili bolniškega staleža in torej tudi za manjše poškodbe, za katere bi si mislili, da odškodnina sploh ni možnost. Ampak, odškodnina je – kot smo omenili že v uvodu – pravica do nadomestila osebi, kateri je bila storjena škoda. Zato vam odškodnina lahko pripada tudi v primeru, ko z dela niste bili bolniško odsotni.

Odškodnina za prometno nesrečo v primeru 1 obiska urgence/osebnega zdravnika

Pomembno je, da kljub temu, da so bolečine minimalne, imate le manjšo prasko, modrico, neprijeten občutek v vratu, ramenih, nogah zaradi udarca…v 24-ih urah od prometne nesreče obiščete urgentni center, kjer poveste, da ste imeli prometno nesrečo ter želite pregled (rentgensko slikanje vratu, ramen, noge, roke …).

Včasih se zgodi, da smo prepričani, da v prometni nesreči nismo zadobili niti najmanjše praske, modrice oziroma bolečine in urgence ne obiščemo. Potem, čez nekaj ur ali dni, pa se pojavijo (vsaj) blage bolečine – ponavadi mehkih tkiv – in pokličemo ali obiščemo zdravnika. Tako pridobimo izvid, ki je – prav tako kot izvid z urgence – pomemben dokaz za poškodbo, na podlagi katerega bo odškodnina vaša.

Možno je tudi, da ste urgenco sicer obiskali, a manjše bolečine ne minejo. Takrat ponovno pokličite ali obiščite osebnega zdravnika, ki bo napisal (še en) izvid in vam odprl bolniško. Ampak, odprta bolniška ni pogoj za to, da ste do odškodnine upravičeni! Namreč, do slednje ste opravičeni tudi v primeru, ko bolniške sploh niste koristili.

Pot do odškodnine je zato skoraj vedno zapletena, a z dobrim vodenjem, strokovnostjo in trudom lahko uspešno pridobljena odškodnina poskrbi za vsaj nekaj zadovoljstva ob nezgodi. Pokličite na 080 13 14 ali kliknite na poraVnava.si, saj bo z nami pot do odškodnine enostavna, varna in zanesljiva, okrepljena z znanjem in izkušnjami naših pravnikov.

Ne delajte tega sami!

V vseh naštetih primerih gre zaradi lahkih telesnih poškodb za precej zapleten postopek, zato je še posebej pomembno, da se procesa ne lotite sami, saj boste skoraj zagotovo zavrnjeni. Pokličite na 080 13 14 ali kliknite na poraVnava.si in eden izmed naših izkušenih pravnikov vam bo pomagal, da bo odškodnina, ki si jo zaslužite, vaša.

Preberite več o odškodnini >>>

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Zaposlujemo: PRAVNIK V PRAVNI PISARNI

Pridruži se ekipi poraVnave! 🧐 Koga iščemo?🎓 PRAVNIK M/Ž 📍 Kje?Ljubljana 🔥 Kaj nudimo?Polni delovni čas🕓Zaposlitev za nedoločen čas (poskusna doba 6 mesecev)🔒Razgibano delo 🤩Urejeno

Več »

19 let PORAVNAVE

Junija 2002 je bila prvič registrirana domena poravnava.si ter postavljena spletna stran na kateri ste lahko našli vse informacije v zvezi s postopkom pridobivanja odškodnine za

Več »
Piškotki

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …