fbpx
Nesreča v gozdu odškodnina poraVnava

Nesreča v gozdu: ODŠKODNINA

Samo v letu 2022 se je v slovenskih gozdovih poškodovalo okoli 75 oseb. Največje odškodninsko podjetje poraVnava d. o. o. se dnevno ukvarja z zagotavljanjem pravičnih odškodnin, tudi za nesreče v gozdu. Nesreča v gozdu in odškodnina je področje dela, ki ga uspešno rešujemo že preko dvajset let, obravnavali smo več sto primerov. Kako do odškodnine v primeru nesreče v gozdu? Kaj vam svetujejo izkušeni pravni strokovnjaki?

Nesreča v gozdu odškodnina
Nezgode v gozdu v letu 2022 po vrsti poškodbe

Slovenci smo močno povezani z gozdom, saj ta pokriva okoli 58 % naše države. Delo v gozdu marsikomu predstavlja vsakdanji kruh. A žal so pri sečnji ali spravilu lesa prisotne tudi poškodbe, pogosto zelo hude ali celo s tragičnim koncem.

Nesreča v gozdu in odškodnina: Kaj moramo vedeti?

Za lažje razumevanje pridobivanja odškodnine, vam navajamo dva primera. V enem primeru gre za oškodovanca, ki se je poškodoval v službenem času, v drugem primeru pa gre za poškodbo solastnika v lastnem gozdu, ki ga je poškodovala mehanizacija.

Primer poškodbe sekača:

Preidimo torej na primer sekača, ki se je poškodoval med delom. Med sečnjo mu je večja veja hudo poškodoval roko. Zaradi hudih bolečin je bil več mesecev bolniško odsoten. Pravniki podjetja poraVnvava d. o. o. pojasnjujejo, da je v takšnih primerih, ko gre za nezgodo pri delu, odgovoren delodajalec, ki je objektivno odgovoren. V tem primeru krivde ni potrebno dokazovati, saj gre za delo s povečano nevarnostjo.

Tudi 3. člen Pravilnika o varstvu pri delu v gozdarstvu (Uradni list SRS, št. 15/79, Uradni list RS, št. 56/99 – ZVZD in 43/11 – ZVZD-1) takšno delo opredeljuje kot delo z večjo nevarnostjo za poškodbe. Delo v gozdu, je kot nevarno, opredelilo tudi sodišče, v več svojih odločitvah.

V primeru naše stranke smo vložilo zahtevek na zavarovalnico, kjer je imel delodajalec stranke sklenjeno zavarovanje civilne odgovornosti. Ker je imelo podjetje sklenjeno še kolektivno nezgodno zavarovanje, se je izplačilo črpalo tudi iz tega naslova.

Stranka nam je bila v veliko pomoč, saj je dostavila izčrpno dokumentacijo poškodb, ki je bistvenega pomena pri uveljavljanju kar se da visoke odškodnine.

V primeru, ki ga navajamo, je bila v odškodnino za telesne poškodbe zajeta odškodnina za fizične bolečine ter za neugodnosti med zdravljenjem ter odškodnina za duševne in telesne bolečine, zaradi zmanjšanja življenjskih aktivnosti. Sekaču je nesreča pustila tudi vidne posledice, v obliki ogromne brazgotine in tudi strah, kar je priznala tudi zavarovalnica.

Če bi imela stranka sklenjeno še kakšno polico nezgodnega zavarovanja, bi bila odškodnina še višja. Strokovnjaki za odškodnine polagajo na srce, da nesreča nikoli ne počiva. Zato je sklenitev nezgodnega zavarovanja, še kako dobrodošla, predvsem v panogah, ki že tako ali tako veljajo za nevarne.

Nesreča v gozdu in odškodnina v primeru, če poškodbo povzroči mehanizacija

V Sloveniji je okoli 300.000 lastnikov gozda. Strokovnjaki za delo v gozdu opažajo, da marsikdo ne pozna pravilnih tehnik dela, lastniki imajo zastarelo delovno premo ali mehanizacijo. Pogosto se dela v gozdu lotevajo starejši, fizično premalo pripravljeni posamezniki.

ALI STE VEDELI?
ALI STE VEDELI?@poraVnava z velikim V
Read More
Ali ste vedeli, da se največ nesreč v gozdu pripeti ob sobotah med 10. in 12. uro? Med tednom do nesreč največkrat pride med 16 in 17. uro, ko ljudje pridejo iz službe in se odpravijo še na delo v gozd.

Primer poškodbe pri delu v gozdu z mehanizacijo:

Preidimo k bistvu, obljubili smo vam še en primer. Na naše podjetje se je obrnil gospod, ki je bratu pomagal pri spravilu lesa. Med delom mu je ta čez nogo zapeljal s traktorjem. Delo se je končalo z zlomljenimi nartnicami, kompliciranim zlomom gležnja ter golenico. Po nesreči je vzpostavil stik z našim podjetjem. Zaposleni so stranko spremljali praktično od nesreče do zaključka dolgotrajnega bolniškega staleža. Podlaga za izplačilo odškodnine je bilo sklenjeno avtomobilsko zavarovanje in nezgodno zavarovanje.

Preberite več o odškodnini za poškodbo pri delu >>>

Nesreča v gozdu odškodnina poraVnava

Nesreča v gozdu: ODŠKODNINA

Samo v letu 2022 se je v slovenskih gozdovih poškodovalo okoli 75 oseb. Največje odškodninsko podjetje poraVnava d. o. o. se dnevno ukvarja z zagotavljanjem

Read More »
Nesreča v gozdu: ODŠKODNINA 3

5 NASVETOV: Poškodba na delu

Poškodba na delu in odškodnina Ste se poškodovali pri delu? NUJNO preberite kako ravnati po poškodbi pri delu! 1. TAKOJ POIŠČITE ZDRAVNIŠKO POMOČ Prvi korak

Read More »

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Švicarski franki

Vam švicarski franki ne dajo spati? Ste v tej valuti vzeli kredit, ste ga morda celo že odplačali? Potem ste seznanjeni z odločitvijo Vrhovnega sodišča,

Več »

Nateg vratnih mišic

Če berete ta članek, ste verjetno doživeli prometno nesrečo ali jo je kdo od vaših bližnjih. Če ste preverjali iskalni niz »nateg vratnih mišic«, se

Več »

Odvzem vozniškega dovoljenja

Odvzem vozniškega dovoljenja? Pridobite ga nazaj! So vam pristojni organi prepovedali nadaljnjo vožnjo in vam odvzeli vozniško dovoljenje ali ste presegli 18 kazenskih točk? V

Več »

Odškodnina prometna nesreča

ODŠKODNINA PROMETNA NESREČA: nujno preberite kdaj vam pripada! Odškodnina je precej težko razumljiv pojem, saj se z njim – dokler ga ne potrebujemo – niti

Več »

Zaposlujemo: PRAVNIK V PRAVNI PISARNI

Pridruži se ekipi poraVnave! 🧐 Koga iščemo?🎓 PRAVNIK M/Ž 📍 Kje?Ljubljana 🔥 Kaj nudimo?Polni delovni čas🕓Zaposlitev za nedoločen čas (poskusna doba 6 mesecev)🔒Razgibano delo 🤩Urejeno

Več »
Piškotki

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …