fbpx
odvzem vozniškega dovoljenja (1)

Odvzem vozniškega dovoljenja

Odvzem vozniškega dovoljenja? Pridobite ga nazaj!

So vam pristojni organi prepovedali nadaljnjo vožnjo in vam odvzeli vozniško dovoljenje ali ste presegli 18 kazenskih točk? V obeh primerih se obrnite na podjetje poraVnava d. o. o. in se izognite nepotrebnim nevšečnostim, ki bi se lahko zgodile, če greste v postopek ponovne pridobitve vozniškega dovoljenja sami.

Poglejmo primer naše stranke, ki ga je pred nekaj tedni ustavila policija. Za volan je sedel alkoholiziran in napihal čez mejo dovoljenega. Prejel je sklep o začasnem odvzemu vozniškega dovoljenja, saj je dobil več kot 18 kazenskih točk.

Odvzem vozniškega dovoljenja

Kaj pomeni začasni odvzem vozniškega dovoljenja?

Zakon določa odvzem vozniškega dovoljenja, v kolikor ste za prekršek prejeli 18 kazenskih točk ali več (vozniki začetniki 7 kazenskih točk).

Naša stranka je storila prekršek in prejela več kot 18 kazenskih točk, policisti so ji takoj začasno odvzeli dovoljenje.

POZOR: Marsikdo na tej točki misli, da bo ponovno moral opravljati izpit, a temu ni tako.

V praksi sicer dovoljenje obdržite, v kolikor v času preizkusne dobe ne ponovite hujšega prekrška. Imetnik vozniškega dovoljenja lahko kadarkoli do pravnomočnega zaključka postopka o prekršku in do izvršitve sklepa o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja vloži predlog, da se mu začasno odvzeto vozniško dovoljenje vrne.

POZOR: Pazljivo pri vložitvah!

Na tem mestu vam strokovnjaki podjetja poraVnava d. o. o. ponujajo pravno svetovanje.

Predlogi morajo namreč vsebovati vse z zakonom naštete elemente in zelo pomembno je, da se v omenjenih postopkih držite rokov. Zato poiščite pomoč strokovnjaka, ki vam bo pomagal vložiti predlog in opozarjal na roke. Gre namreč za sodni postopek, ki ga je potrebno vložiti na pristojno sodišče.

Sodišče praviloma ugodi predlogu za vrnitev začasno odvzetega dovoljenja, če je oseba tako duševno kot telesno zmožna opravljati motorna vozila – kar pokaže opravljen zdravniški pregled. Sodišče ugodi tudi v primeru, ko določene okoliščine vključno z osebnostjo in preteklostjo kršitelja kažejo, da začasen odvzem ni neizogibno potreben za varnost cestnega prometa.

odvzem vozniškega dovoljenja

Odvzem vozniškega dovoljenja: Kako vam lahko pomagajo strokovnjaki poraVnave?

Našo stranka, ki smo jo omenili na začetku, je v skladu s postopkom skupaj s sklepom o začasnem odvzemu vozniške dobila tudi seznam pooblaščenih ambulant, ki izvajajo zdravniške preglede. Naročila se je na pregled, mi pa smo jo z nasveti vodili skozi postopek.

OBVEZNO je sodišču potrebno priložiti tako predlog kot zdravniško spričevalo!

Prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja

Postopku začasnega odvzema vozniškega dovoljenja sledi prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja. Avtomatsko pa je podan predlog za prenehanje vozniškega dovoljenja voznikom, ki so presegli 18 kazenskih točk.

Kaj storiti v primeru, ko smo v postopku prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja?

Voznik v 15 dneh od pravnomočnosti sodišču predlaga odlog odvzema vozniškega dovoljenja. Preden sodišče izda sklep in predlogu za odlog ugodi, sledi preizkusna doba od 6 do 24 mesecev, znotraj katerega voznik ne sme storiti hujšega prekrška. Sem spadajo vsi prekrški, ki bi prinesli tri kazenske točke ali več. Sodišče bo, skladno z zakonom, upoštevalo predvsem »osebnost imetnika vozniškega dovoljenja, njegovo prejšnje življenje in obnašanje po storjenem prekršku, stopnjo njegove odgovornosti za prekršek in okoliščine, v katerih je storil prekršek, ter … ali je mogoče pričakovati, da ne bo več ponavljal prekrškov in da bo izpolnil obveznosti po zakonu o voznikih.«

Če v tem času voznik ne stori nobenega hujšega prekrška in izpolni vse svoje obveznosti, sodišče s sklepom odloči, da se vozniku vozniškega dovoljenja ne odvzame. V nasprotnem primeru je treba ponovno opraviti postopek usposabljanja za vozniški izpit. Osebe, ki jim je bilo trajno odvzeto vozniško dovoljenje zaradi prepovedanih substanc, se morajo udeležiti še rehabilitacijskega programa. Osebe, ki jim je bilo vozniško dovoljenje odvzeto zaradi prehitre vožnje, uporabe telefona ipd., se praviloma morajo udeležiti edukacijskih programov, ki jih ponovno podučijo o varni vožnji.

V primeru, da ste izgubili vozniško dovoljenje, se obrnite na strokovnjake podjetja poraVnava d. o. o. Ponovno poudarjamo, da gre za postopke, ki morajo biti pravilno in dosledno izpeljani, zato se obrnite na naše pravne svetovalce, ne počnite tega sami!

Vodili vas bodo skozi celoten postopek do pridobitve veljavnega vozniškega dovoljenja.

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Švicarski franki

Vam švicarski franki ne dajo spati? Ste v tej valuti vzeli kredit, ste ga morda celo že odplačali? Potem ste seznanjeni z odločitvijo Vrhovnega sodišča,

Več »

Nateg vratnih mišic

Če berete ta članek, ste verjetno doživeli prometno nesrečo ali jo je kdo od vaših bližnjih. Če ste preverjali iskalni niz »nateg vratnih mišic«, se

Več »

Odškodnina prometna nesreča

ODŠKODNINA PROMETNA NESREČA: nujno preberite kdaj vam pripada! Odškodnina je precej težko razumljiv pojem, saj se z njim – dokler ga ne potrebujemo – niti

Več »

Zaposlujemo: PRAVNIK V PRAVNI PISARNI

Pridruži se ekipi poraVnave! 🧐 Koga iščemo?🎓 PRAVNIK M/Ž 📍 Kje?Ljubljana 🔥 Kaj nudimo?Polni delovni čas🕓Zaposlitev za nedoločen čas (poskusna doba 6 mesecev)🔒Razgibano delo 🤩Urejeno

Več »

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …