fbpx

Prometna nesreča Hrvaška: Kako ravnati v primeru prometne nesreče na hrvaškem?

Prometna nesreča Hrvaška: kaj sedaj?

Hrvaška definitivno in prepričljivo ostaja prva in vodilna izbira za dopustovanje približno treh četrtin Slovencev, ki se odpravijo na daljše zasebno potovanje, ki se najpogosteje zgodijo v poletnih mesecih oziroma julija in avgusta. Nič čudnega zato ni, da je Hrvaška tudi prva na lestvici tujih držav, v katerih se Slovencem največkrat pripeti prometna nesreča. Kako ravnati v primeru prometne nesreče na Hrvaškem? Na kaj morate biti pozorni, kaj naj bo vaša prva reakcija in kaj lahko storite sami, da se kar najbolje zavarujete in si s tem zagotovite varnost pri uveljavljanju zavarovanja in odškodnine pa v naslednjih vrsticah.

Prometna nesreča s tujcem

Glede na to, da je Hrvaška v poletnih mesecih nabito polna avtomobilov in drugih prevoznih sredstev državljanov mnogih držav, se kaj hitro lahko zgodi, da pride do prometne nesreče. Situacija, ko imamo opraviti s tujcem oziroma tujimi zavarovalnicami in nenazadnje tujimi policisti in nenazadnje tujo zakonodajo, zna biti skrajno neprijetna. Zato vam svetujemo, da nas takoj po prometni nesreči pokličete na telefonsko številko +386 30 363 343 in izkušeni pravniki podjetja poraVnava vas bodo že od samega začetka vodili skozi postopek. Pa vendar, ko se nam zgodi prometna nesreča, sploh pa v tujini (in Hrvaška je po naših izkušnjah res najpogostejša destinacija le-teh), je telefonski klic naša zadnja izbira. Kaj še lahko storite sami?

Po naših izkušnjah oziroma izkušnjah naših strank je hrvaška policija žal pri opravljanju postopkov precej površna. Zato vam svetujemo, da – poleg osnovnih stvari, kot je zavarovanje kraja prometne nesreče, umaknitev na varno mesto in podobno – dokumentirajte vse, kar bi vam lahko prišlo prav. Poslikajte svoje in udeleženo vozilo, registrsko številko, okoliščine (denimo mokra in spolzka cesta, pesek na cesti, morebitne oznake …), zabeležite si čim več podrobnosti kaj, kdaj, kako se je zgodilo, definitivno pa pridobite podatke o zavarovanju oziroma zavarovalnici tujega vozila. Pretvarjajte se, da ste policist vi, saj je prometna nesreča na Hrvaškem, kjer seveda velja hrvaška zakonodaja, malce drugače obravnavana kakor v Sloveniji.

Poskrbite tudi za kopijo zelene karte, sploh, če gre za vozilo, ki ni registrirano v državi Evropske unije – Hrvaška ima namreč kar nekaj tudi gostov izven EU.

V kolikor vam uspe pridobiti vse zgoraj naštete informacije, bo postopek pridobivanja odškodnine hitrejši in učinkovitejši, kar za vas seveda pomeni hitro izplačilo.

Obvezno k zdravniku!

Tudi, če ste zadobili zgolj manjše oziroma blage poškodbe (odrgnine, praske, modrice, nateg mišic in podobno), nujno obiščite zdravnika. S tem boste pridobili dokumentacijo – katero preverite, da je zapisano vse, kar ste povedali, saj več, kot je podatkov oziroma zabeleženih poškodb, višja bo odškodnina.

Kaj pa, če vseh potrebnih podatkov nimam?

Prometna nesreča je stresen dogodek že doma, kaj šele v tujini in razumljivo je, da včasih pač ne razmišljamo s trezno glavo in nam nadaljevanje dogajanja po nesreči ni pomembno oziroma o njem ne razmišljamo. V tem primeru vam prav tako lahko pomaga poraVnava.

Če recimo niste pridobili podatkov o zavarovanju tujega vozila, lahko podatke preko Slovenskega zavarovalnega združenja pridobimo mi. Prav tako nato sami kontaktiramo pooblaščenca tuje odgovornostne zavarovalnice v Sloveniji, kjer nato vložimo odškodninski zahtevek in opravimo druge postopke glede ocene škode in njene povrnitve. Namreč, imenovani pooblaščenci v Sloveniji obravnavajo odškodninske zahtevke v slovenskem jeziku in imajo vsa pooblastila za zastopanje tuje odgovornostne zavarovalnice v postopku poravnave – sprejemajo odškodninske zahtevke slovenskih oškodovancev in jih obravnavajo v sodelovanju s tujo zavarovalnico povzročitelja.

prometna nesreča hrvaška

Hrvaška ni Slovenija – hrvaška zakonodaja ni slovenska zakonodaja

Tako neljub dogodek, kot je prometna nesreča, potrebuje torej čim več dokazov, dokumentacije in informacij, sploh, če se povrh vsega zgodi v tujini in s tujcem. Ne pozabite, da je hrvaška zakonodaja v marsikateri točki drugačna od slovenske, zato vam priporočamo, da se postopka za povračilo škode – tako materialne kot nematerialne – ne lotite sami. Gre za zapleten proces pridobivanja podatkov in sodelovanja s tujimi zavarovalnicami in tujimi pristojnimi organi, kjer je potrebno široko in poglobljeno znanje vlagatelja, zato poskrbite, da vaša škoda ne bo podcenjena.

Čim prej nas kontaktirajte na +386 30 363 343 in naši izkušeni pravniki vas bodo usmerjali skozi celoten postopek in prevzeli vodenje vašega primera, s čimer si boste kar najbolj učinkovito, hitro in zanesljivo pridobljeno odškodnino.

Preberite več o odškodnini za prometno nesrečo >>>

Odškodnina za prometno nesrečo

Odškodnina prometna nesreča

ODŠKODNINA PROMETNA NESREČA: nujno preberite kdaj vam pripada! Odškodnina je precej težko razumljiv pojem, saj se z njim – dokler ga ne potrebujemo – niti

Read More »

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Švicarski franki

Vam švicarski franki ne dajo spati? Ste v tej valuti vzeli kredit, ste ga morda celo že odplačali? Potem ste seznanjeni z odločitvijo Vrhovnega sodišča,

Več »

Nateg vratnih mišic

Če berete ta članek, ste verjetno doživeli prometno nesrečo ali jo je kdo od vaših bližnjih. Če ste preverjali iskalni niz »nateg vratnih mišic«, se

Več »

Odvzem vozniškega dovoljenja

Odvzem vozniškega dovoljenja? Pridobite ga nazaj! So vam pristojni organi prepovedali nadaljnjo vožnjo in vam odvzeli vozniško dovoljenje ali ste presegli 18 kazenskih točk? V

Več »

Odškodnina prometna nesreča

ODŠKODNINA PROMETNA NESREČA: nujno preberite kdaj vam pripada! Odškodnina je precej težko razumljiv pojem, saj se z njim – dokler ga ne potrebujemo – niti

Več »

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …