fbpx
Švicarski franki poraVnava

Švicarski franki

Vam švicarski franki ne dajo spati? Ste v tej valuti vzeli kredit, ste ga morda celo že odplačali? Potem ste seznanjeni z odločitvijo Vrhovnega sodišča, ki je oktobra 2023 odločilo ničnost notarskega zapisa kreditne pogodbe v valuti švicarski franki. Kaj pomeni ničnost? Pogodba nima pravnega učinka, zato mora banka vrniti preplačilo zneska.

Banke bodo morale vrniti vsa presežna plačila kreditojemalcem!

Pogodba se šteje za nično od začetka ali v delu, ki vsebuje nepoštene pogoje. Povedano preprosto: plačali ste nekaj, kar niste bili dolžni! Število pravnomočno ničnih kreditnih pogodb v valuti švicarski franki, sklenjenih pri bankah v Sloveniji, se v zadnjem letu povečuje. Ovir za tožbe tako ni več! Ponujamo vam edinstven pristop reševanja vašega primer najema kredita v CHF. Svetovali vam bomo pri vložitvi tožbe, zato se obrnite na naše strokovnjake.

V tem primeru gre za vračilo zneska kredita, ki ga je banka nakazala kreditojemalcu, in obratno, banka mora kreditojemalcu vrniti vsa njegova plačila. Ste med kreditojemalci? Ukrepajte čimprej in TAKOJ nehajte odplačevati obroke – stopite v stik z nami in povedali vam bomo, zakaj.

Sporne pogodbe sklenjene med leti 2003 in 2010

Senat vrhovnega sodišča je zavzel stališče, da banka zaradi zaprte devizne pozicije ni imela valutnega tveganja. Pogodbe so bile sklenjene na nepošten način in so bile sklenjene na osnovi nepoštenih pogojev, ki sedaj bremenijo predvsem kreditojemalce, ki so pogodbe sklepali med let 2003 do 2010. Banke kreditojemalce takrat niso obvestile o možnostih povečanja obrestne mere in možnih negativnih posledicah za potrošnike.

NUJNO JE VEDETI
NUJNO JE VEDETI@poraVnava z velikim V
Read More
Če ste v obdobju 2003 - 2010 najeli kredit v švicarskih frankih, potem se obrnite na nas, kjer vas bomo vodili jasno, strokovno in uspešno. Opozarjamo vas, da se ta razsodba Vrhovnega sodišča ne nanaša na nove pogodbe!

V Sloveniji je bilo najetih od 40.000 do 50.000 takih kreditov. Sodišče je odločilo v prid potrošnikov, temelj je bila zakonodaja, ki ureja pravice potrošnikov, varstvo potrošnikov in podobna pravna področja, tako slovenska kot evropska zakonodaja.

Na podlagi odločitve sodišča (oktobra 2023), si kreditojemalec povrne vse stroške, ki so nastali iz naslova kreditov v švicarskih frankih. Skupaj bomo podali zahtevek za povračilo stroškov. Banke vam bodo morale povrniti predplačilo zneska po kreditih v švicarskih frankih. Pogodbe so nične v celoti ali pa v delih, ki so zapisani pod nepoštenimi pogoji.

Pomanjkljivo informirani potrošniki

In tudi Vrhovno sodišče je odločilo, da banke niso zadosti informirale svojih potrošnikov in jih niso podučile o negativnih posledicah, ki jih prinaša sprememba menjalnega tečaja. Pred podpisom pogodbe bi morale banke svojim komitentom predstaviti vse možne scenarije.

Švicarski franki poraVnava pravno svetovanje

Naša stranka ni podvomila, ali je najem kredita v švicarskih frankih sporen. Da kredit v tuji valuti ni sporen, v odločitvi poudarja tudi Vrhovno sodišče, vendar pa lahko pomanjkljiva pojasnila glede morebitne neomejene obveznosti ustvarijo negativne posledice.

Vrhovno sodišče pa je bilo neomajno glede tega, da so bili učinki valutnega tveganja pri posojilni pogodbi prikriti strankam. Banke so se posluževale pravnih trikov, ki jih kreditojemalci niso mogli zaznati in se zavedati posledic.

Potrošnikom banke niso pojasnile, da so tečajne spremembe zelo velike in da so izpostavljeni tveganju glede tečaja, če vrednost valute, v kateri prejemajo dohodke, pade. S padcem evra so njihove pogodbene obveznosti strmo narastle. Evropska sodna praksa veleva, da je ključni namen pogodbenega informiranja pri kreditih v tuji valuti, da finančna ustanova potrošnika jasno obvesti o možnosti znatnih negativnih finančnih posledic, vključno s tistimi, ki bi jih potrošnik morda težko nosil.

»Svoje obveznosti sem že odplačal«

Kot smo že omenili, je bilo spornih kreditov v švicarskih frankih preko 40.000. Če še niste odplačali svojih obveznosti imate pravni temelj, da se vam povrne nastala škoda. Nekatera sodišča praviloma odobrijo tudi začasno odredbo, ki zadrži odplačevanje anuitet. Pokličite nas in omogočili vam bodo zamrznitev odplačevanja nadaljnjega kredita.

Če se obveznosti že odplačali in se sprašujete, kako naprej, se NUJNO obrnite na naše podjetje poraVnava d. o. o.

Kaj pa zastaranje? V tem primerov obstajajo specifikacije glede zastaranja zahtevkov. Dokler kreditojemalec nima na mizi vseh informacij in dokler traja pogodbeni odnos s stranko, zastaralni rok sploh ne bi mogel začeti teči.
Ker je zastaranje dejansko vprašanje, nas obvezno pokličite!

Naj vas švicarski franki ne bremenijo več!

Z edinstvenim pristopom se bomo lotili vašega primera, ne glede v kateri fazi odplačevanja kredita ste.

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Nateg vratnih mišic

Če berete ta članek, ste verjetno doživeli prometno nesrečo ali jo je kdo od vaših bližnjih. Če ste preverjali iskalni niz »nateg vratnih mišic«, se

Več »

Odvzem vozniškega dovoljenja

Odvzem vozniškega dovoljenja? Pridobite ga nazaj! So vam pristojni organi prepovedali nadaljnjo vožnjo in vam odvzeli vozniško dovoljenje ali ste presegli 18 kazenskih točk? V

Več »

Odškodnina prometna nesreča

ODŠKODNINA PROMETNA NESREČA: nujno preberite kdaj vam pripada! Odškodnina je precej težko razumljiv pojem, saj se z njim – dokler ga ne potrebujemo – niti

Več »

Zaposlujemo: PRAVNIK V PRAVNI PISARNI

Pridruži se ekipi poraVnave! 🧐 Koga iščemo?🎓 PRAVNIK M/Ž 📍 Kje?Ljubljana 🔥 Kaj nudimo?Polni delovni čas🕓Zaposlitev za nedoločen čas (poskusna doba 6 mesecev)🔒Razgibano delo 🤩Urejeno

Več »
Piškotki

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …