fbpx
odškodninski zahtevek poraVnava.si

Kako lahko sam napišem odškodninski zahtevek za telesne poškodbe?

Če se poškodujete v nesreči (prometni nesreči, delovni nezgodi…), predvsem pa po krivdi nekoga drugega, potem boste za uveljavljanje škode morali oddati odškodninski zahtevek za telesne poškodbe. Marsikdo se ob tem vpraša, ali ga lahko spiše sam, ali pa je res nujno potrebno, da se obrne na strokovnjaka?

Kaj je odškodninski zahtevek za telesne poškodbe?

Čisto na kratko: “V odškodninski zahtevek za telesne poškodbe zapišemo, kakšne poškodbe smo utrpeli, ter koliko odškodnine zanje zahtevamo.

Najbolje za vas je, če vaš odškodninski zahtevek spiše strokovnjak za odškodnine!

Če bi bila zadeva enostavna, bi seveda vsak sam vložil svoj odškodninski zahtevek

Dejstvo je, da je odškodninski zahtevek lahko zelo enostavno sestavljen. Vendar se je potrebno vprašati – Ali mi bo prinesel najvišjo možno odškodnino? Ali bom znal zahtevati vse, kar mi pripada?

Zavarovalnice so zelo močne, veliko pa se jih je v zadnjem času povezalo pod eno streho (Adriatic Slovenica je padla pod Generali, ERGO je padel pod Zavarovalnico Sava…). Prav tako se srečujejo s tisoči primeri letno in so točno podučeni, kako izplačati odškodnino. Velja pa tukaj podobno kot pri kazinojih – “hiša vedno zmaga” – oz. zavarovalnica vedno naredi tako, da ostane v profitu.

Zato vam toplo odsvetujemo, da odškodninski zahtevek spišete sami. Saj boste nastopali proti velikanskim korporacijam, ki imajo zaposlenih ogromno pravnikov.

Zavarovalnici ni v interesu vam izplačati čimveč, temveč toliko, da boste zadovoljni. Zavarovalnica ni dobrodelna ustanova. Nobena. Tega se morda premalo zadevamo. Računajo pa na to, da bo povprečen človek zadovoljen z nižjim zneskom, saj tako ali tako ne ve do koliko evrov bi bil upravičen.

Konec koncev se vprašajte tudi: “Ali bom sploh znal oceniti, če je ponujena odškodnina primerna ali pa je morda prenizka?”

Vaš odškodninski zahtevek za telesne poškodbe spišemo hitro in strokovno!

 

Smiselno je, da vaš odškodninski zahtevek za telesne poškodbe spiše in odda strokovnjak za odškodninsko pravo!

 

Odškodninski zahtevek za telesne poškodbe oddate…

 • če ste bili poškodovani v prometni nesreči po tuji krivdi.
 • če ste se poškodovali kot sopotnik.
 • če ste bili poškodovani ali udeleženi kot pešec, kolesar in motorist.
 • kadar ste bili za nesrečo krivi vi in ste se ob tem poškodovali.
 • če je nesrečo povzročil neznan voznik.
 • če ste se poškodovali v nesreči, v kateri je bil povzročitelj tujec.

Če ste se poškodovali, pa niste prepričani, ali vam odškodnina pripada, nas lahko kadarkoli pokličete in vam svetujemo. Mi se radi pogovarjamo!

 

 

Katero dokumentacijo potrebujem, preden oddam odškodninski zahtevek za telesne poškodbe?

Naš predlog je, da vso dokumentacijo sproti pospravljate v posebno mapo. Če tega ne storite, se po naših izkušnjah vedno nekaj izgubi.

Seznam potrebne dokumentacije je vam v pomoč objavljen tudi na naši spletni strani – spodaj. 

PAZITE! 

Zavarovalnici morate predložiti VSE izvide, ki se tičejo zdravljenja po poškodbi, zato si pripravite kopije PREDEN jih predate zdravniku. Sicer se zna zgoditi, da vam zdravnik kopiranje dokumentacije, ki je že v spisu, računa. 

Kaj vse vpliva na odškodninski zahtevek in višino poravnave, ki jo prejmem?

Mogoče tega ne veste, vendar se odškodnina od primera do primera močno razlikuje. Kar je tudi prav, saj vsi ne utrpimo istih posledic. Že ob isti diagnozi je lahko npr. ključavničar ob poškodbi zapestja veliko močneje oškodovan, kot pa nekdo, ki zapestja pri delu ne uporablja toliko. Prav tako, aktivna športnica, plesalka utrpi zelo veliko škodo, če si zlomi gleženj. Povprečen človek bo po zlomu gležnja normalno nadaljeval svoje življenjske aktivnosti.

Na odškodnino vplivajo:

 • poškodbe, ki jih utrpimo
 • čas zdravljenja teh poškodb
 • stroški, ki nam nastanejo z zdravljenjem (plačilo preiskav, fizioterapij, potni stroški do zdravnikov, pomoč in oskrba družinskih članov ipd.)
 • izguba na dohodku (nekdo z nižjo plačo bo utrpel manj premoženjske škode, kot tisti, ki ima višjo plačo)
  • PRIMER:
   • Npr. če ste z dela zaradi nezgode odsotni 1 mesec boste prejeli 80% nadomestilo plače. 80% od 1.024,24 € je = 819,39 €. Toliko bodo znašali vaši prihodki. Na slabšem boste torej za dobrih 200€. 
   • Nekdo z bruto plačo 1500€ pa bo ob 300 € vsak mesec.
 • trajne posledice, ki jih bomo trpeli po poškodbi
 • vpliv poškodbe na naše delo, prosti čas
 • strah, psihične posledice (npr. če so bili v nesreči poškodovani naši bližnji, bomo utrpeli večji strah, kot če smo v avtomobilu sami). Nekaterim posameznikom se lahko po nezgodi razvije tudi psihična motnja (anksioznost, depresija…), ki jo je potrebno zdraviti. Tudi to dejstvo vpliva na odškodnino. 

Odškodninski zahtevek za telesne poškodbe mora vsebovati…

 • vaše podatke,
 • podatke o povzročitelju,
 • dokaze o nesreči (policijski zapisnik, ER8 obrazec, evropsko poročilo o prometni nesreči…),
 • dokaze o poškodbah (zdravstveno dokumentacijo),
 • dokaze o nastalih stroških,
 • znesek, ki ga zahtevate, kot povračilo škode za vse našteto (pazite, da ne bo prenizek, saj vam bo zavarovalnica dala največ toliko, kot boste zahtevali. Pazite tudi, da ne bo previsok, saj je lahko zaradi tega zavarovalnica manj naklonjena vašemu zahtevku na sploh).

Kaj naj storim, če se mi prejeta ponudba ne zdi v redu?

Vaš odškodninski zahtevek za telesne poškodbe bo obravnavala odgovorna zavarovalnica. Glede na prebrano in glede na priloženo dokumentacijo, vam bo ponudila določeno vsoto – t.i. odškodnina. Prejeli boste poravnalno ponudbo, na kateri bo pisalo, da ima omejen rok trajanja. 

Vedno je možna pritožba na drugo stopnjo pri zavarovalnici, v kolikor menite, da vam ni ponujena dovolj visoka vsota za pretrpljene poškodbe. 

Če še do tega trenutka niste, potem toplo priporočamo, da zdaj takoj pokličete strokovnjaka za odškodnine, ki vam bo svetoval, ali je odškodnina primerna. 

Tukaj lahko tudi preberete raziskavo, katero odškodninsko podjetje v Sloveniji je najboljše! Točno vemo, kaj vključiti v odškodninski zahtevek, da poskrbimo za visoko odškodnino.

 

Pri poraVnavi vam pregled dokumentacije opravimo brezplačno ter vam z veseljem svetujemo! Vložiti je možno zgolj eno pritožbo na zavarovalnico na odškodninski zahtevek za telesne poškodbe. Imate torej eno priložnost, zato je ne zapravite po nepotrebnem, saj boste s končnim rezultatom gotovo nezadovoljni.

 

Ker se posamezni primeri med sabo tako razlikujejo, vam težko svetujemo, kaj točno napisati v pritožbo. Predlagamo vam lahko zgolj nekaj načel, ki se jih je potrebno držati.

 

odškodninski zahtevek za telesne poškodbe

 

Dosegljivi smo 24/7, predvsem pa svetujemo, da nas pokličete nemudoma po poškodbi, saj vam tako lahko največ pomagamo! Tudi vaš odškodninski zahtevek za telesne poškodbe bo pri nas v izjemno sposobnih rokah 🙂 
 • V pritožbi bodite zelo jasni glede dejstev, ki jih je mogoče zavarovalnica spregledala, ko je obravnavala vaš odškodninski zahtevek za telesne poškodbe.
 • Natančno navedite, kakšne nevšečnosti ste pretrpeli med zdravljenjem. Kako je bilo okrnjeno vaše delo, prosti čas, socialno življenje, ali ste morda zamudili kakšen za vas pomemben dogodek.
 • Ne navajajte dejstev, ki se ne tičejo nesreče.
 • Obvezno omenite, v kolikor še vedno trpite za posledicami prometne nesreče in kakšne so to posledice.
 • Pazite, da ne navedete kakšnih podrobnosti, ki so vam lahko v škodo, saj lahko zavarovalnica ponudbo vedno zniža!

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Švicarski franki

Vam švicarski franki ne dajo spati? Ste v tej valuti vzeli kredit, ste ga morda celo že odplačali? Potem ste seznanjeni z odločitvijo Vrhovnega sodišča,

Več »

Nateg vratnih mišic

Če berete ta članek, ste verjetno doživeli prometno nesrečo ali jo je kdo od vaših bližnjih. Če ste preverjali iskalni niz »nateg vratnih mišic«, se

Več »

Odvzem vozniškega dovoljenja

Odvzem vozniškega dovoljenja? Pridobite ga nazaj! So vam pristojni organi prepovedali nadaljnjo vožnjo in vam odvzeli vozniško dovoljenje ali ste presegli 18 kazenskih točk? V

Več »

Odškodnina prometna nesreča

ODŠKODNINA PROMETNA NESREČA: nujno preberite kdaj vam pripada! Odškodnina je precej težko razumljiv pojem, saj se z njim – dokler ga ne potrebujemo – niti

Več »

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …