fbpx

Izbrisani in pridobitev posebne odločbe

Že Ustavno sodišče RS je ugotovilo, da je bil izbris oseb iz registra stalnega prebivalstva nezakonit in da je posledica bilo neustavno stanje. Status izbrisanih je bil v celoti urejen šele s sprejetjem Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o urejanju statusa državljanov drugih držav naslednic nekdanje SFRJ v Republiki Sloveniji (v nadaljevanju ZUSDDD-B), ki je v veljavo stopil 24.07.2010.

Problem izbrisanih se je najprej reševal tako, da so vsem, ki so si uredili status, izdali dopolnilne odločbe. Skupaj je bilo izdanih cca. 6400 odločb.  Za vse ostale, ki si po izbrisu niso uredili statusa pa je bil pripravljen zakon, ki izbrisanim omogoča vložitev vloge za stalno bivanje, seveda ob izpolnjevanju določenih pogojev. Pridobitev stalnega bivanja je mogoče za naprej, fiktivno pa tudi za nazaj, in sicer od trenutka izbrisa iz registra stalnega prebivalstva do pridobitve dovoljenja za stalno bivanje. Pomembno je poudariti, da fiktivno priznanje stalnega bivanja za nazaj, ne pomeni izpolnjevanja pogoja bivanja v Sloveniji za pridobitev državljanstva Republike Slovenije. Na ta način država legalizira bivanje izbrisanih v Sloveniji vse od izbrisa dalje.

Kadar izbrisani, ki ne živi v Sloveniji pridobi dovoljenje za stalno bivanje, ima možnost, da se v roku enega leta preseli v Republiko Slovenijo. Če tega ne stori, mu pristojni organ dovoljenje razveljavi, posebna odločba pa mu ostane v veljavi.

Izbrisani lahko vložijo prošnjo za pridobitev dovoljenja za stalno prebivanje ter za izdajo posebne odločbe tri leta od uveljavitve ZUSDDD-B, kar pomeni le še do 24.07.2013, in sicer na upravni enoti v Republiki Sloveniji.

V kolikor posebne odločbe niste prejeli in bi jo radi pridobili vam svetujemo, da nas kontaktirate na brezplačno številko 080 13 14 ali pa nam pišete na elektronski naslov info@poravnava.si in pomagali vam bomo pridobiti odločbo.

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Zaposlujemo: PRAVNIK V PRAVNI PISARNI

Pridruži se ekipi poraVnave! 🧐 Koga iščemo?🎓 PRAVNIK M/Ž 📍 Kje?Ljubljana 🔥 Kaj nudimo?Polni delovni čas🕓Zaposlitev za nedoločen čas (poskusna doba 6 mesecev)🔒Razgibano delo 🤩Urejeno

Več »

19 let PORAVNAVE

Junija 2002 je bila prvič registrirana domena poravnava.si ter postavljena spletna stran na kateri ste lahko našli vse informacije v zvezi s postopkom pridobivanja odškodnine za

Več »
Piškotki

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …