fbpx

7 pasti osebnega stečaja

7 pasti osebnega stečaja 1

Pred odločitvijo za osebni stečaj preberite nekaj pasti osebnega stečaja in se prepričajte zakaj pri postopku nujno potrebujte pomoč.

Prezadolženi dolžnik z osebnim stečajem lahko veliko pridobi, z neustreznim postopanjem pa lahko marsikaj tudi stori narobe in posledično trpi neželene posledice. Glavni namen in želja dolžnika v osebnem stečaju je, da pride do odpusta obveznosti, saj se le v tem primeru reši vseh svojih dolgov. Marsikateri napaki se da izogniti, če se pred vložitvijo predloga za osebni stečaj posvetujete z dobrim pravnim strokovnjakom. Ko je predlog za osebni stečaj vložen, je pogosto že prepozno za reševanje predhodno storjenih napak. Med pasti osebnega stečaja sodijo zlasti:

  1. Stečajni dolžnik se ne zaveda svojih obveznosti v času trajanja stečaja in se ne odziva na pozive stečajnega upravitelja, zaradi česar se stečajni upravitelj pritoži na odpust obveznosti. Najpogosteje brezposelni dolžniki ne jemljejo dovolj resno svoje obveznosti vsakomesečnega poročanja stečajnemu upravitelju o aktivnostih v zvezi z iskanjem zaposlitve.
  2. Dolžnik ima starše s premoženjem, ki v času trajanja stečaja umrejo. V tem primeru se dolžnik ne more odreči dedovanju, tako da se iz pripadajoče dediščine poplačajo dolžnikovi dolgovi. Temu se da s predhodnim ustreznim postopanjem izogniti.
  3. Dolžnik ne gre prostovoljno v stečaj, temveč predlog za osebni stečaj vloži upnik. V tem primeru dolžniki pogosto ne vložijo predloga za odpust obveznosti, saj jih k temu nihče ne pozove, zaradi česar so nekaj let v stečaju, obveznosti pa jim po koncu stečaja še vedno ostanejo. Nujno je potrebno vložiti predlog za odpust obveznosti.
  4. Če ima zakonec ali zunajzakonski partner stečajnega dolžnika premoženje, dolžniki pogosto mislijo, da gre za ločeno premoženje, vendar je v resnici to pogosto skupno premoženje, na katerega lahko poseže stečajni upravitelj, če se ga ustrezno ne zaščiti.
  5. Dolžniki, ki poslujejo kot samostojni podjetniki, ne vedo, da se jim dolgovani prispevki ne bodo odpustili, kar je lahko bistvena okoliščina pri odločitvi, ali so primerni kandidati za osebni stečaj ali ne.
  6. Dolžniki v nekaj mesecih pred začetkom stečaja prevzemajo večje finančne obveznosti, npr. vzamejo več kreditov hkrati brez namena, da bi izposojena sredstva vrnili, potem pa gredo v osebni stečaj. S tem tvegajo ugovor stečajnega upravitelja ali upnikov na odpust obveznosti.
  7. Dolžniki pred vložitvijo predloga za stečaj prodajo nepremičnino ali osebno vozilo. S tem si onemogočijo pot do odpusta obveznosti, saj ob takem ravnanju dolžnika težko pride do odpusta obveznosti. Dolžnik s prodajo izigra upnike ali doseže poplačilo samo nekaterih upnikov ter oškoduje ostale, namesto da bi se upniki poplačali sorazmerno glede na višino priznane terjatve, prijavljene v postopku osebnega stečaja.

Vedno znova in znova poudarjamo, da je postopek osebnega stečaja samo navidezno preprost. Ne delajte tega sami, ker se lahko znajdete v bistveno slabšem položaju kot ste bili pred uvedbo postopka! Gre za stanje, ki je nepopravljivo več let. Zato ne kupujte obrazcev ampak denar raje investirajte v pravni nasvet.

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Nateg vratnih mišic

Če berete ta članek, ste verjetno doživeli prometno nesrečo ali jo je kdo od vaših bližnjih. Če ste preverjali iskalni niz »nateg vratnih mišic«, se

Več »

Odvzem vozniškega dovoljenja

Odvzem vozniškega dovoljenja? Pridobite ga nazaj! So vam pristojni organi prepovedali nadaljnjo vožnjo in vam odvzeli vozniško dovoljenje ali ste presegli 18 kazenskih točk? V

Več »

Odškodnina prometna nesreča

ODŠKODNINA PROMETNA NESREČA: nujno preberite kdaj vam pripada! Odškodnina je precej težko razumljiv pojem, saj se z njim – dokler ga ne potrebujemo – niti

Več »

Zaposlujemo: PRAVNIK V PRAVNI PISARNI

Pridruži se ekipi poraVnave! 🧐 Koga iščemo?🎓 PRAVNIK M/Ž 📍 Kje?Ljubljana 🔥 Kaj nudimo?Polni delovni čas🕓Zaposlitev za nedoločen čas (poskusna doba 6 mesecev)🔒Razgibano delo 🤩Urejeno

Več »
Piškotki

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …