fbpx

Motoristi – Kako spomladi ponovno varno sesti na motor?

 

Motoristi
Motoristi – varno na motor, poraVnava.si

Strokovnjaki poudarjajo, da morajo motorist pred začetkom vsake sezone najprej poskrbeti za tehnično brezhibnost motociklov, hkrati pa tudi za lastno kondicijo.

Motoristi lahko ob začetku sezone na cestah pričakujejo pesek, prah z ostanki soljenja, v višje ležečih predelih pa še morebitne ostanke snega ob cesti. Ceste so tudi polne zalivk, razpok, udarnih lukenj, rezkanega asfalta in podobno, vse to pa so lahko pasti za motoriste.

Visoke spomladanske temperature so že premamile številne motoriste, da so iz garaže zapeljali motocikle, ki so pozimi počivali. In prav prvi spomladanski kilometri so zelo nevarni in polni pastina katere morajo biti pozorni motoristi, zato izpostavljamo najbolj pomembne.

Preberite nekaj osnovnih nasvetov, kako ponovno varno sesti na motor. 

Vsak motorist lahko sam preveri raven olja pogonskega motorja, raven hladilne tekočine, tlak in morebitne vidne poškodbe tekalne površine ter bočnic pnevmatik in globino profila.

Če motoristi letno prevozijo malo kilometrov, je lahko profil tudi pri na primer štiri leta stari pnevmatiki morebiti še dober, a ker se pnevmatike starajo in z leti otrdijo, je vredno razmisliti o menjavi, opozarja Safran.

Svetujemo prav tako pregled delovanja vzvodov, morebitne vidne zunanje poškodbe napeljav zavornega sistema in vseh vzvodov ter električne napeljave, tudi vzmetenje in baterijo.

Motorji so pozimi resda počivali v garažah, a to ne pomeni, da so se morali zimskemu spanju predati tudi motoristi.

Vsekakor pa se morajo motorist zavedati, da nimajo enake motoristične kondicije kot na koncu prejšnje sezone, ko so že prevozili več tisoč kilometrov.

Glede na to, da vožnja z motornim kolesom zahteva popolno psihofizično prisotnost in občutek, bodite motorist na to ob začetku sezone še posebej pozorni. Pri vožnji enostavno ne smete delati napak, saj je že najmanjša napaka lahko usodna.

Na začetku motoristične sezone motorist izbirajte krajše izlete z večkratnimi postanki.

Ne glede na dolžino vožnje pa ne smete pozabiti na primerno zaščitno obleko. Ta naj bo kričečih barv, ker so vidne in ker vse druge udeležence opozarjajo na njihovo prisotnost v prometu, pri tem pa naj tega ne izkoriščajo.

Prav tako naj bo čelada ustrezno oskrbovana, saj je to bistvenega pomena za dobro zaščito in tudi za uporabo.

Motoristi z izkušnjami dobro vedo, da je podlaga (asfalt) kljub soncu še vedno hladna in je oprijem pnevmatike s cisteščem slabši tako, da je njihova previdnot bistveno večja in pri vožnji so tudi bolj previdni.

Zaradi vaših dolgoletnih izkušenj pa priporočamo, da na nevarnosti opozorite tudi tiste, ki jim pravimo, da so manj izkušeni motoristi in tako prispevate zmanjšanju prometnih nesreč in predvsem telesnih poškodb, ki so pri motoristih pravilom hujše.

Poravnava d.o.o., vsem motoristom nudi v mesecu aprilu in maju 20% popusta na svoje storitve. Pokličite nas brez zadržkov in odlašanja.

Upoštevajte naš glavni nasvet, če vas zanima odškodnina za prometno nesrečo:

Čim prej se odločite kdo vas bo vodil skozi postopek! Tudi, če se ne odločite za nas, se odločite za nekoga drugega. Odločite se hitro, čimprej oz. takoj!! Pomembno je namreč, da se vas vodi in spremlja skozi nevsakdanje postopke, od začetka nesreče do konca zdravljenja. 

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Švicarski franki

Vam švicarski franki ne dajo spati? Ste v tej valuti vzeli kredit, ste ga morda celo že odplačali? Potem ste seznanjeni z odločitvijo Vrhovnega sodišča,

Več »

Nateg vratnih mišic

Če berete ta članek, ste verjetno doživeli prometno nesrečo ali jo je kdo od vaših bližnjih. Če ste preverjali iskalni niz »nateg vratnih mišic«, se

Več »

Odvzem vozniškega dovoljenja

Odvzem vozniškega dovoljenja? Pridobite ga nazaj! So vam pristojni organi prepovedali nadaljnjo vožnjo in vam odvzeli vozniško dovoljenje ali ste presegli 18 kazenskih točk? V

Več »

Odškodnina prometna nesreča

ODŠKODNINA PROMETNA NESREČA: nujno preberite kdaj vam pripada! Odškodnina je precej težko razumljiv pojem, saj se z njim – dokler ga ne potrebujemo – niti

Več »

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …