fbpx

Ustavno sodišče je odločilo: Izvedenec zavoda je pristranski!

Nedolgo nazaj je Ustavno sodišče sprejelo zanimivo odločitev. Gre za primer v katerem je moški zahteval priznanje in izplačilo invalidnine zaradi 80% telesne okvare, ki je bila posledica poklicne bolezni. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (v nadaljevanju ZPIZ) ter nato tudi sodišči prve in druge stopnje so njegovo zahtevo zavrnili, saj so invalidske komisije, ki delujejo znotraj ZPIZ-a odločile, da pri njemu ni podana telesna okvara po zakonskih določbah, ki so veljale v času, ko je le ta nastala. Upravičenec je v postopku zahteval postavitev neodvisnega sodnega izvedenca medicinske stroke, vendar je ZPIZ njegovo zahtevo zavrnil, temu pa sta sledili tudi sodišči prve in druge stopnje. Svojo odločitev sta utemeljevali s tem, da je upravičenec zahteval sodnega izvedenca medicinske stroke zgolj zato, ker je invalidska komisija organ tožene stranke in ni neodvisni sodni izvedenski organ. To pa naj ne bi zadoščalo za utemeljitev predloga za postavitev izvedenca. Upravičenec je nato vložil tudi revizijo, ki pa je bila s strani Vrhovnega sodišče zavrnjena. Tako mu je preostala le še možnost vložiti Ustavno pritožbo. In le tej je bilo naposled končno ugodeno, celotna zadeva pa je bila vrnjena Delovnemu in socialnemu sodišču v novo odločanje.

Poglavitni razlog za tako odločitev ustavnega sodišča pa je ta, da invalidska komisija kot organ v sklopu ZPIZ-a ne more bit nepristranska. In iz tega razloga bi sodišča morala ugoditi pritožnikovi zahtevi za postavitev sodnega izvedenca medicinske stroke. Ker pa so jo zavrnili niso ugodili zahtevi po enakosti orožij pravdnih strank kot jo določa 22. člen Ustave.

Ustavno sodišče je torej postavilo novo »pravilo«, in sicer, da so invalidske komisije, ki delujejo v sklopu ZPIZ-a pristranske. Kako bo to vplivalo na njihovo nadaljnje delo pa bomo videli v prihodnosti.

Kontakt

Čas je bistvenega pomena, ko gre za odškodninske zahtevke iz naslova poškodb. Izpolnite spodnji obrazec in hitro vam bomo odgovorili.

Vsem strankam smo v okviru pravnega svetovanja preko telefona dosegljivi 24 ur na dan. Lahko nas pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 13 14 . Lahko pa nam pošljete sporočilo preko kontaktnega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali do visoke odškodnine.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

Zaposleni izkušeni pravniki

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

prometna nesreca

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …