fbpx

Še vedno slab ugled sodstva

Iz letnega poročila sodstva 2016 Vrhovno sodišče ugotavlja, da slovensko sodstvo prehaja v zrelo fazo, za katero je značilno umirjeno obvladovanje prejetih zadev, počasnejše zmanjševanje števila nerešenih zadev in sposobnost na odzivanja na spremembe. Da se časi reševanja sodnih zadev skrajšujejo izhaja tudi iz ugotovitve temeljnega mednarodnega dokumenta Evropske komisije- Justice Scoreboard 2017. Pričakovani čas rešitve zadev se je v slovenskem sodstvu glede na leto 2015 skrajšal za 0,4 meseca. Največ težav se pojavlja na izvršilnem področju, saj v celoti kar 70 % nerešenih zadev, starejših od pet let in 81 % nerešenih zadev, starejših od 10 let, predstavljajo izvršilne zadeve. Vrhovno sodišče tako ocenjuje, da slovensko sodstvo deluje relativno dobro in se premišljeno odziva na sistemska vprašanja, kar se kaže v obvladovanju števila prejetih zadev.
Ustreznost delovanja sodnega sistema se kaže tudi preko prakse oziroma postopkov pred drugimi organi, ki posredno ali neposredno vplivajo na odločanje ali odločitve sodstva. Tako pri Ustavnem sodišču kot pri Varuhu človekovih pravic se zmanjšuje število rešenih zadev, ki se nanašajo na sodne postopke, kot tudi število utemeljenih pritožb.
V letu 2016 se je nadaljeval trend zniževanja števila sodnic in sodnikov na 100.000 prebivalcev (s 44,3 konec leta 2015 na 43,6 ob koncu leta 2016), s čimer je sodstvo vse bližje cilju, po katerem naj bi imeli v Sloveniji 42 sodnikov na 100.000 prebivalcev. Odbor DZ za pravosodje je na podlagi poročila o učinkovitosti in uspešnosti sodišč ugotovil, da so trendi sodišč pozitivni, vendar ob tem ostaja veliko težav, predvsem v slabem ugledu sodstva v javnosti, neenotno sodno prakso in težave pri pregonu gospodarskega kriminala. Glavni izziv sodstva v letu 2017, je področje kakovosti, ki pričakuje nadaljevanje trenda zmanjševanja števila sodnikov, zmanjšanja števila prejetih in posledično nerešenih zadev.

Kontakt

Čas je bistvenega pomena, ko gre za odškodninske zahtevke iz naslova poškodb. Izpolnite spodnji obrazec in hitro vam bomo odgovorili.

Vsem strankam smo v okviru pravnega svetovanja preko telefona dosegljivi 24 ur na dan. Lahko nas pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 13 14 . Lahko pa nam pošljete sporočilo preko kontaktnega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali do visoke odškodnine.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

Zaposleni izkušeni pravniki

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

prometna nesreca

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …