fbpx

Prvi odškodninski zahtevek zaradi Covida-19: Kako visoko odškodnino zahteva družina pokojne s Hrvaške

Začelo se je!

Prvi odškodninski zahtevek za smrt zaradi covid-19 je bil vložen!

Na Hrvaškem je bil vložen prvi odškodninski zahtevek za smrt zaradi covid-19 in sicer za smrt 84-letne ženske, ki naj bi v bolnici (KBC Zagreb) umrla za posledicami virusa Covid-19. Družina pokojne meni, da se je okužila v omenjenem zdravstven zavodu in zato od bolnice zahteva odškodnino v višini 632.000,00 kun (cca 84.000 eur).

“Bolnišnica je poravnavo oz. odškodninski zahtevek za smrt zaradi covid-19 zavrnila, ker ni dokazov, da bi se ženska okužila v bolnišnici. Zato smo tudi sprejeli vse te ukrepe za zaščito pred virusom, ki so bili takrat možni,” pravi prof. Dr. Ante Ćorušić, direktor KBC Zagreb.

Družina je sedaj postavljena pred dejstvo in razmišlja o vložitvi tožbe. Glede na ta primer in glede na to, da se pandemija ne umirja, je velika verjetnost, da to ni zadnji odškodninski zahtevek za smrt zaradi covid-19, obratno, pričakujemo lahko veliko količino odškodninskih zahtevkov.

Od pojava koronavirusa Covid-19 oz. kmalu po tem, so v zdravstvenih ustanovah obstajale smernice, ki zagotavljajo določeno raven zaščite pred okužbo zdravstvenih delavcev in nato še bolnikov. Vendar pa je bila zmed njimi možnost prenosa zelo velika, razlogi za tožbe pa so posledično omejeni. Toda od trenutka, ko je bilo cepivo na voljo, se varnost znatno poveča, vendar le, če so najprej cepljeni zdravstveni delavci.

Ravno to je glavni razlog, da je v nekaterih državah EU, na primer v Italiji, Franciji, Grčiji in na Madžarskem, cepljenje za zdravstvene delavce obvezno. Žal so razmere s cepljenjem zdravstvenih delavcev na Hrvaškem in tudi v Sloveniji, še vedno slabe. Res je, da so bili zdravniki cepljeni v več kot v 80-ih odstotkih, vendar so medicinske sestre in tehniki dosegli le polovico. Podobno je tudi v Sloveniji.

Upoštevali so protokol, odškodninski zahtevek za smrt zaradi covid-19 je neutemeljen

Ta primer nima podlage v “hudi malomarnosti ali namerni okužbi” temveč je težava oziroma odgovornost nekje drugje.
Pacientka je v bolnico prišla zaradi padca in poškodbe reber. Pred obravnavo je bila testirana in je bila negativna na Covid-19. Nekaj dni kasneje je bila zaradi težav ponovno testirana in test je bil pozitiven, zato so pacientko premestili v KB Dubrava, kjer je 6. decembra umrla. KBC Zagreb opozarja, da so bili spoštovani vsi protokoli za Covid.

“Pri odločanju o tem, ali je pacientov oz. od potomcev odškodninski zahtevek za smrt zaradi covid-19 upravičen ali ne, je zelo pomembno ugotoviti, ali je bilo za zaščito pred okužbo sprejeto vse, kar je temeljilo na smernicah stroke,” pojasnjuje odškodninska strokovnjakinja.

Ali cepivo spremeni situacijo?

Prav Covid-19 je razlog, zakaj so v Združenih državah, kjer so odškodninski zahtevki skoraj vsakdanji pojav, uredili spremembe zakonov, ki urejajo odškodnine, že na začetku pandemije, kar zagotavlja “civilno imuniteto do zahtevkov, povezanih s širjenjem Covida-19, razen v omejenih situacijah, ki vključujejo hudo malomarnost, namerno ter nenamerno povzročitev škode.

Z drugimi besedami, skoraj nemogoče je, da bi kdo lahko dobil odškodnino, povezano s Covidom-19, pred pojavom cepiva.

Kako nadaljevati s cepljenjem zdravstvenih delavcev, torej ali bo uvedeno obvezno cepljenje, je odgovor hrvaškega ministrstva za zdravje zelo pitijski:

“Možnost uvedbe novih ukrepov varovanja zdravja v zdravstvu bo odvisna od epidemioloških razmer v prihodnosti, pa tudi od skupnih ukrepov, ki jih sprejmejo pristojni organi.”

Toda čeprav ni jasnega odgovora “da” ali “ne” na obvezno cepljenje zdravstvenih delavcev, je na ministrstvu jasno zapisano, da bolnišnica odškodnino plačuje bodisi okuženemu bolniku bodisi zaposlenemu.

Ali je potem bolnišnica še vedno zaščitena pred plačilom odškodnine zaradi škode, ki jo je povzročil zaposleni, ki se preprosto ne želi cepiti? Direktorji bolnišnic menijo, da bi morali imeti neko dodatno, novo “orodje”, s katerim bi zaposleni v zdravstvu odgovarjal zaradi necepljenja oz., da bi odškodninski zahtevek za smrt zaradi covid-19, ki ga je v zavod prinesel zaposleni, odgovarjal ravno ta zaposleni.

“V trenutku, ko pride cepivo, se stanje spremeni, ker obstaja dodatna možnost zaščite. Če se zdravniki ali medicinske sestre ne želijo cepiti in se bolnik v bolnici okuži s Covidom, potem je mogoče dokazati, da niso bili uporabljeni vsi zaščitni ukrepi za zaščito pacienta, ki so bolnišnici na voljo.”

Ali bi v tem primeru morala odškodnino plačati bolnišnica ali necepljeni delavec, se mora odločiti pristojni organi. Možna rešitev bi bila, da bolnišnica od svojih delavcev zahteva izjavo, s katero zdravstveni delavec potrjuje, da se ne želi cepiti in da sprejema tudi odgovornost za storjeno morebitno škodo, ki bi zaradi necepljenja dokazano povzročila škodo drugim.

Saj vesta, da se moja pravica neha tam kjer se vaša začne!

Kako je v Sloveniji?

Tudi pri nas je v zdravstvu prenizka precepljenost zaposlenih zato je nevarnost za odškodninske zahtevke zaper bolnice, zelo velika.

Strokovnjake za odškodnine lahko pokličete na 080 13 14 ali nam pišete na info@poravnava.si.

Prvi odškodninski zahtevek zaradi Covida-19: Kako visoko odškodnino zahteva družina pokojne s Hrvaške 1

ODŠKODNINSKI ZAHTEVEK ZA SMRT ZARADI COVID-19, VAM LAHKO UREDIMO MI. STROKOVNJAKI ZA ODŠKODNINE!

 

 

 

 

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

Zaposleni izkušeni pravniki

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Poškodba pri delu in odškodnina

Poškodba pri delu je eden najpogostejših razlogov za odsotnost zaposlenega delavca. V večini primerov je za nastalo škodo odgovoren delodajelec, ki odgovornost pogosto prevzema nase

Več »

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …