fbpx

ODLOG PLAČILA KREDITA ZA 12 MESECEV

Vlada RS pospešeno sprejema različne ukrepe, tako za zajezitev virusa kot tudi za pomoč tistim, ki so oz. bodo utrpeli škodo zaradi izrednih razmer, ki so trenutno prisotne. Dnevno vam bomo predstavljali, po našem mnenju, najpomembnejše ukrepe. 

Zakon o interventnem ukrepu odloga plačila kreditojemalcev (ZIUOPOK)

Namen tega zakona je preprečitev hujše gospodarske škode in ohranitev finančne stabilnosti v Sloveniji. Ta zakon se nanaša na vse gospodarske družbe, zadruge, društva, zavode in ustanove, s.p.-je, nosilce kmetijske dejavnosti ter tudi na fizične osebe, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji. Zakon velja za kredite, ki so bili sklenjeni pred izrednimi razmerami, kot tudi za tiste, ki se sklenejo v obdobju veljavnosti tega zakona (t.j. 18 mesecev od prenehanja razlogov za sprejemanje teh ukrepov) in za obroke kredita, ki so zapadli v plačilo po razglasitvi epidemije.

Kreditojemalci, ki želijo uveljavljati odlog plačila obveznosti iz kreditne pogodbe, morajo vlogo vložiti najkasneje v šestih mesecih po preklicu epidemije. Odlog plačila pomeni, da obroki kredita v tem času ne zapadejo in jih torej ni potrebno plačevati. Za ta čas se ne zaračunajo dodatne obresti in stroški, iztek kreditne obveznosti pa se podaljša za toliko časa kolikor je trajal odlog. O odlogu plačila se sklene aneks h kreditni pogodbi. Odlog kredita se sklene za 12 mesecev ali manj, če se o tem dogovorita kreditojemalec in banka. 

Banka vam torej mora odobriti odlog plačila kredita (v nasprotnem primeru ji grozi denarna kazen v višini 80.000 do 250.000 EUR), v kolikor izpolnjujete zakonske zahteve za le tega. Dokazovanje do upravičenosti odloga plačila ni potrebno tistim zadrugam, društvom, zavodom, ustanovam in samostojnim podjetnikom, katerim je vlada začasno prepovedala opravljanje storitve oz. prodajo blaga zaradi epidemije. Ostali (gospodarske družbe in fizične osebe) pa morajo izkazati razloge oz. dokazati, da so posledice epidemije vplivale na njihovo zmožnost plačila kreditnih obveznosti.

Delamo za vas in zaradi vas, poravnava.si!
Za vsa dodatna vprašanja smo vam na voljo na brezplačni tel. št. 080 13 14 ali na elektronskem naslovu info@poravnava.si

Kontakt

Čas je bistvenega pomena, ko gre za odškodninske zahtevke iz naslova poškodb. Izpolnite spodnji obrazec in hitro vam bomo odgovorili.

Vsem strankam smo v okviru pravnega svetovanja preko telefona dosegljivi 24 ur na dan. Lahko nas pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 13 14 . Lahko pa nam pošljete sporočilo preko kontaktnega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali do visoke odškodnine.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

Zaposleni izkušeni pravniki

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

prometna nesreca

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …