Klinični center (KBC) na Reki bo moral pacientki plačati 5,6 milijona kun (757.000 evrov) odškodnine zaradi zdravniške napake, ki se je pripetila leta 2006. Rekordno odškodnino bo dobila 57-letnica, ki je pred 13 leti med anestezijo za več dni padla v komo ter pri tem utrpela trajne telesne poškodbe, zaradi katerih je danes na  invalidskem vozičku.

V KBC Reka so potrdili, da je sodba pravnomočna in da so se s tožnico dogovorili, da ji bodo odškodnino izplačevali v mesečnih obrokih. Enkratno izplačilo celotne odškodnine bi namreč ogrozilo poslovanje in delovanje bolnišnice. Gre za najvišjo odškodnino, ki so jo doslej dosodila hrvaška sodišča.

Do usodne zdravniške napake je prišlo marca 2006, ko naj bi 44-letnici operirali polipe na maternici in ciste na jajčnikih. Med postopkom anestezije in intubacije so njeni možgani ostali brez kisika, kar ji je pustilo trajne posledice. Oškodovanka je bila skoraj teden dni v komi, operacije pa niso izvedli.

Oškodovanka je prikovana na invalidski voziček, znova se je morala naučiti govora in osnovnih gibov. Pravosodni postopek za denarno odškodnino je sprožila leta 2008, pravnomočna sodba pa je bila sprejeta na reškem sodišču konec lanskega leta. Sodišče je razsodilo, da mora KBC Reka plačati 5,1 milijona kun (689.000 evrov) odškodnine, kar vključuje tudi obresti. Dodatnih pol milijona kun (68.000 evrov) se nanaša na mesečna nadomestila za izgubljeni dohodek do starostne upokojitve.

V kolikor menite, da je tudi pri vaši obravnavi v zdravstveni ustanovi prišlo do napake oz. nestrokovnega ravnanja in vam pripada odškodnina, ne veste pa kako bi uveljavljali pravično odškodnino za utrpelo škodo nas nemudoma pokličete na brezplačno številko 080 13 14 ali pa nam pišete na elektronski naslov info@poravnava.si.