fbpx

IZBRISI V BANKAH IN ODŠKODNINA

Odškodnina zaradi izbrisanih obveznosti v bankah

Z ukrepi Banke Slovenije je v letih 2013 in 2014 prenehalo za nominalno 963,2 miljona evrov kvalificiranih obveznosti bank. Od tega je bilo za 381,7 milijona evrov delnic, 166,1 milijona evrov hibridnih instrumentov in 415,5 milijona evrov drugih podrejenih obveznosti. Banka Slovenije je samostojno in neodvisno izrekala izredne ukrepe, za kar je odškodninsko odgovorna. Vlada je potrdila predlog zakona o izbrisih v bankah, ki predvideva, da bo odškodnine, ki naj bi znašale med nič in 963,2 miljona evrov plačala Banka Slovenije.

Po sprejetju zakona v DZ, kar naj bi se zgodilo na junijski ali julijski seji bo stekla priprava virtualnih podatkovnih sob do katerih bodo lahko dostopali le izbrisani dejanski imetniki oz. vlagatelji. Predlog sledi napotilu ustavnega sodišča ter omogoča učinkovito in hitro sodno varstvo. Sodne takse se bodo plačevale na koncu sodnega postopka in ne bodo procesna predpostavka. Če se bo v tožbo združilo 30 tožnikov s skupnim pooblaščencem, se bo taksa prepolovila. Vse postopke naj bi vodilo Okrožno sodišče v Mariboru, z učinkom sodbe pa bodo zajeti le tožniki. Predlog določa obrnjeno dokazno breme – da mora Banka Slovenije dokazati obstoj razlogov za ukrepe, ki jih je sprejela.

Predlog vlade je šel v DZ po rednem postopku. DZ je v prvem branju podprl predlog zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank, ki ga je pripravila vlada, a so v vseh poslanskih skupinah dejali, da ga je potrebno v nadaljevanju še izboljšati.

Vas zanima odškodnina zaradi izbrisa v bankah? Pokličite največjo in najboljšo odškodninsko družbo v Sloveniji in se pozanimajte kakšne so vaše možnosti.
Kontakti: 080-13-14, info@poravnava.si

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

5 NASVETOV: Poškodba na delu

Poškodba na delu in odškodnina Ste se poškodovali pri delu? NUJNO preberite kako ravnati po poškodbi pri delu! 1. TAKOJ POIŠČITE ZDRAVNIŠKO POMOČ Prvi korak

Več »
Piškotki

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …