fbpx

Znižanje bolniških nadomestil

Ministrstvo za zdravje želi s predlogom zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju vzpostaviti aktivno spremljanje dolgotrajnih bolniških staležev. Problema naraščajočih dolgotrajnih bolniških odsotnosti se želi lotiti tako, da bi osebni zdravnik delavca, ki je na bolniškem staležu dlje kot tri mesece, napotil k specialistu na medicino dela. Ta bi preveril, ali je delavec zares nezmožen za svoje delo, ali je zmožen v času bolniškega staleža za drugo delo znotraj svoje delovne organizacije oziroma ali je zmožen opravljati delo za skrajšani delovni čas. Predlog zakona predvideva, da v kolikor delodajalec delavcu ne bi zagotovil dela v skladu z ugotovitvijo specialista medicine dela, bi moral prevzeti plačevanje denarnega nadomestila v polovičnem ali celem znesku v odvisnosti od ugotovljene delazmožnosti.

Predlog zakona predvideva tudi zmanjšanje bolniškega nadomestila zavarovanca na 60 odstotkov osnove po letu neprekinjene odsotnosti, pa tudi v primeru bolniškega staleža s prekinitvami, ki skupaj trajajo več kot 12 mesecev v zadnjih dveh letih.

V obdobju med leti 2014 in 2016 je število zavarovancev v bolniškem staležu, daljšem od treh mesecev, poraslo za slabih 15 odstotkov. Konec maja letos je bilo dlje kot eno leto bolniško odsotnih približno 6535 oseb, 899 več kot tri leta.

Ministrstvo kot vzrok za povečan obseg bolniških staležev pripisuje družbenim, ekonomskim in socialnim razlogom ter dvig upokojitvene starosti in pokojninske dobe.

Kontakt

Čas je bistvenega pomena, ko gre za odškodninske zahtevke iz naslova poškodb. Izpolnite spodnji obrazec in hitro vam bomo odgovorili.

Vsem strankam smo v okviru pravnega svetovanja preko telefona dosegljivi 24 ur na dan. Lahko nas pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 13 14 . Lahko pa nam pošljete sporočilo preko kontaktnega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali do visoke odškodnine.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

Zaposleni izkušeni pravniki

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

prometna nesreca

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …