fbpx

Višina odškodnine

Je višina odškodnine odvisna le od obsega škode? Večje kot so poškodbe, višja bo odškodnina. Tako misli velika večina naših strank, ki se svoj primer odločijo zaupati podjetju poraVnava. A vendar, ni čisto tako.

Višina odškodnine je res da primarno odvisna od obsega škode, torej od »resnosti« posledic oziroma poškodb ob prometni nesreči (ali poškodbi pri delu ali poškodbi na javni površini), obstaja pa še veliko drugih dejavnikov, na podlagi katerih je višina odškodnine določena. Kateri?

 Višina odškodnine je odvisna od:

 – obsega škode oziroma telesnih poškodb,

 – natančno izpolnjene medicinske dokumentacije,

 – materialne škode, ki je nastala ob prometni nesreči,

 – psiholoških posledic prometne nesreče.

Preverite
ALI VAM PRIPADA ODŠKODNINA IN KOLIKO?

V dveh minutah preverite ali ste upravičeni do odškodnine za vaše poškodbe in koliko vam pripada!

Višina odškodnine in popolna, natančna medicinska dokumentacija

V postopku na zavarovalnici se škoda za telesne poškodbe praviloma dokazuje z medicinsko dokumentacijo, zato je zelo pomembno, da je ta napisana ustrezno, dobro in predvsem natančno, upoštevajoč vsa opažanja oškodovanca. Veliko poškodb se ne izkaže takoj po nesreči, ampak bolečina nastopi kasneje, zato je pomembno, da vas za vsak slučaj po nesreči pregleda še zdravnik, ki bo lahko strokovno podal mnenje glede resnosti poškodb.

Pomembno je tudi, da nas takoj oziroma čim prej po prometni nesreči pokličete, da vam lahko svetujemo že od prvega koraka in nato pregledamo dokumentacijo in pravočasno reagiramo, v kolikor opazimo napako ali pomanjkljivost v dokumentaciji. Zapomnite si, višina odškodnine je v največji meri odvisna prav od navedb v medicinski dokumentaciji, saj je ta bistvenega pomena pri dokazovanju obsega škode pri uveljavljanju odškodnine za telesne poškodbe.

Odškodnina za telesne poškodbe

V odškodnino za telesne poškodbe je zajeta odškodnina za fizične bolečine in za neugodnosti med zdravljenjem, pa tudi odškodnina za duševne in telesne bolečine zaradi zmanjšanja življenjskih aktivnosti. Zavarovalnice priznavajo tudi odškodnino za strah in skaženost, v kolikor so vam poškodbe pustila na primer vidne brazgotine in podobno.

Višina odškodnine in psihološke posledice prometne nesreče

Slovenska pravna praksa loči dve vrsti strahu, in sicer primarni strah, ki opredeljuje strah ob samem dogodku in pri katerem gre za intenzivno a kratkotrajno čustveno stanje, ki traja največ nekaj dni in potem izzveni, ter sekundarni strah oziroma posttravmatska stresna motnja. Pri slednji gre za nekakšno zaskrbljenost ali bojazen glede izida in poteka zdravljenja posledic dogodka, ki lahko traja tudi več mesecev in z naslova katerega lahko izkušeni pravniki zahtevajo prisojo odškodnine zaradi posttravmatske stresne motnje, ki jo diagnosticira psiholog ali psihiater.

Višina odškodnine in materialna škoda

Poleg odškodnine za telesne poškodbe je možno uveljavljati tudi določeno materialno škodo, ki vam je nastala v prometni nesreči – pogosto gre denimo za poškodovan telefon, prenosni računalnik, tablico in podobno, skratka reči, ki ste jih imeli v času prometne nesreče v vozilu. Sem spadajo tudi potni stroški, ki so nastali zaradi zdravljenja, pa tudi izguba zaslužka za čas, ko ste bili v bolniškem staležu zaradi posledic prometne nesreče.

Vse navedeno je zelo zapleten proces pridobivanja dokumentacij, saj je vsako postavko posebej potrebno zahtevati in v odškodninskem zahtevku tudi utemeljiti ter podkrepiti z ustreznimi dokazi, v kolikor želimo, da bo višina odškodnine res ustrezna in bo prinesla zadoščanje za pretrpljeno bolečino, strah ter druge nevšečnosti.

Da bo postopek pridobivanja odškodnine pravilno in primerno izpeljan, vodenje vašega primera prepustite strokovnjakom. S svojimi večletnimi izkušnjami namreč zelo dobro vedo, kako, s čim in predvsem kaj izpostaviti kot tisto dejstvo, da bo višina odškodnine takšna, kakršno si zaslužite.

Pokličite na 080 13 14 ali kliknite na poraVnava.si.

Višina odškodnine za telesne poškodbe*

* Okviren znesek, višina odškodnine je odvisna tudi od ostalih okoliščin (trajanje zdravljenja, bolniški stalež, fizioterapija ….)
Vse navedeno velja v primeru, ko so izpolnjeni tudi vsi pogoji iz splošnih pogojev zavarovalnic.

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Nateg vratnih mišic

Če berete ta članek, ste verjetno doživeli prometno nesrečo ali jo je kdo od vaših bližnjih. Če ste preverjali iskalni niz »nateg vratnih mišic«, se

Več »

Odvzem vozniškega dovoljenja

Odvzem vozniškega dovoljenja? Pridobite ga nazaj! So vam pristojni organi prepovedali nadaljnjo vožnjo in vam odvzeli vozniško dovoljenje ali ste presegli 18 kazenskih točk? V

Več »

Odškodnina prometna nesreča

ODŠKODNINA PROMETNA NESREČA: nujno preberite kdaj vam pripada! Odškodnina je precej težko razumljiv pojem, saj se z njim – dokler ga ne potrebujemo – niti

Več »

Zaposlujemo: PRAVNIK V PRAVNI PISARNI

Pridruži se ekipi poraVnave! 🧐 Koga iščemo?🎓 PRAVNIK M/Ž 📍 Kje?Ljubljana 🔥 Kaj nudimo?Polni delovni čas🕓Zaposlitev za nedoločen čas (poskusna doba 6 mesecev)🔒Razgibano delo 🤩Urejeno

Več »
Piškotki

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …