fbpx

Vam grozi izvršba, v kratkem pa pričakujete regres?

Regres, poraVnava.si
Regres, poraVnava.si

Vam grozi izvršba, v kratkem pa pričakujete regres?

Predstavljamo 2 načina, kako priti do regresa!

Regres za tekoče leto (tudi nadomeatilo za letni dopust ali samo nadomestilo)– približuje se čas, do katerega morajo v skladu z zakonodajo delodajalci delavcem izplačati nadomestilo za letni dopust. Če vam grozi izvršba in se bojite, da jo boste prejeli ravno pred izplačilom regresa ter trenutno še nimate blokiranega računa, za vas obstaja rešitev! Z ustreznim postopanjem namreč lahko podaljšate čas do pravnomočnosti sklepa o izvršbi.

  • Ne prevzemite priporočene pošte do zadnjega dne! Tako si podaljšate čas do pravnomočnosti sklepa o izvršbi.
  • V osmih dneh od prevzema pošte je potrebno napisati pravno utemeljen ugovor na izvršbo. Tako sklep o izvršbi še ne postane pravnomočen.
  • Z dodatnimi ukrepi se postopek do pravnomočnosti sklepa o izvršbi lahko še dodatno podaljša!

Svetujemo vam, da pri celotnem postopku poiščete pomoč pravnega strokovnjaka, saj le z zakonsko predpisanim ravnanjem in z malo iznajdljivosti lahko dosežete uspeh. Brez pravne podkovanosti lahko hitro pride do procesnih napak, zaradi katerih nadomestila ne boste prejeli.

Kdo je sploh upravičen do regresa?

Vsi zaposleni, ki so v rednem delovnem razmerju. Največ kršitev glede izplačila nadomestila za četni dopust, je po navedbah inšpektorata za delo v gradbeništvu. Nadomestilo za letni dopust je pravica, ki se je delavcu ne more odreči. Delodajalec mora po zakonu o delovnih razmerjih delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati nadomestilo za letni dopust najmanj v višini minimalne plače.

Kaj pa, če že imate blokado na računu in bi radi prejeli regres?

V tem primeru lahko oseba, ki preživlja mladoletne otroke ali partnerja, ki je brezposeln in ne prejema socialne pomoči, uveljavlja izjemo pri višini zarubljenega zneska nadomestila za letni dopust in lahko razpolaga z večjim delom dohodka, vendar pozor – za to izjemo je treba izkazati pravni interes tako pri delodajalcu kot na banki, saj sta oba izvrševalca sklepa o izvršbi in morata postopati v skladu z zakonodajo. Izjemo je treba uveljavljati na pravno ustrezen način. Ker gre lahko za zakompliciran postopek, ki ne dopušča možnosti napak, svetujemo, da uveljavljanje izjeme prepustite pravniku strokovnjaku.

Do kdaj morajo delodajalci izplačati regres?

Delodajalci morajo v skladu z določbo Zakona o delovnih razmerjih regres delavcem nakazati do 1. 7. za tekoče koledarsko leto, pri čemer se rok za izplačilo lahko podaljša do 1. 11. v primeru likvidnostnih težav, če to dopušča kolektivna pogodba na nivoju dejavnosti. Če se delavec pri delodajalcu zaposli tekom leta, mu mora le-ta sorazmerni del regresa, ki delavcu pripada od dneva zaposlitve do 1. 7. tekočega leta v enakem roku kot ostalim zaposlenim, sorazmerni del nadomeatila, ki delavcu pripada za mesece od julija do decembra, pa do 31. 12. v tekočem koledarskem letu.

Niste prejeli regresa? Zahtevajte ga!

Ali v zadnjih 5 letih niste prejeli regresa? V vsakem primeru ste ga od delodajalca upravičeni zahtevati! Ni potrebno, da ste pri delodajalcu zaposleni več kot pol leta, delavcu pripada sorazmerni del nadomestila za letni dopust tudi že za 1 mesec zaposlitve pri posameznem delodajalcu. Sorazmerni del delavcu pripada tudi v primeru zaposlitve za krajši delovni čas.

V našem podjetju smo zelo učinkoviti pri izterjavi regresa, saj so za tovrstne kršitve delodajalca zagrožene visoke globe. Oglasite se v najbližji pisarni, kjer vam bomo uredili vse potrebno za izplačilo regresa!

Če imate tudi sami kakšno od zgoraj navedenih težav, nas lahko pokličete na 080-13-14, nam pišete na info@poravnava.si ter sledite novim objavam na spletni strani in facebooku.

Alma Alič, univ. dipl. prav.

Poravnava d.o.o. je podjetje v katerem zaposlujemo pretežno pravne strokovnjake in pa ostale kadre, ki pripomorejo pridovanju podatkov za hitrejše reševanje primerov ali pa kader, ki zaradi svojih izkušenj, lahko dodatno pomaga naši hitrosti in kvaliteti.

Tudi dejstvo, da smo prejemniki Platinaste bonitete odličnosti, dokazuje našo kvaliteto in predanost delu.

Pokličite nas brez odlašanja!

Vam grozi izvršba, v kratkem pa pričakujete regres? 1
NAJ BO VAŠ REGRES PORABLJEN ZA DOPUST – OBRNITE SE NA NAS

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Nateg vratnih mišic

Če berete ta članek, ste verjetno doživeli prometno nesrečo ali jo je kdo od vaših bližnjih. Če ste preverjali iskalni niz »nateg vratnih mišic«, se

Več »

Odvzem vozniškega dovoljenja

Odvzem vozniškega dovoljenja? Pridobite ga nazaj! So vam pristojni organi prepovedali nadaljnjo vožnjo in vam odvzeli vozniško dovoljenje ali ste presegli 18 kazenskih točk? V

Več »

Odškodnina prometna nesreča

ODŠKODNINA PROMETNA NESREČA: nujno preberite kdaj vam pripada! Odškodnina je precej težko razumljiv pojem, saj se z njim – dokler ga ne potrebujemo – niti

Več »

Zaposlujemo: PRAVNIK V PRAVNI PISARNI

Pridruži se ekipi poraVnave! 🧐 Koga iščemo?🎓 PRAVNIK M/Ž 📍 Kje?Ljubljana 🔥 Kaj nudimo?Polni delovni čas🕓Zaposlitev za nedoločen čas (poskusna doba 6 mesecev)🔒Razgibano delo 🤩Urejeno

Več »
Piškotki

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …