fbpx
Ste povzročili nesrečo kot pešec ali kolesar? Zahtevajte odškodnino!

Ste povzročili nesrečo kot pešec ali kolesar? Zahtevajte odškodnino!

V vsakdanjem življenju na nas neprestano preži neka nevarnost, lahko je to v varnem okolju doma, na cesti ali kjerkoli drugje. Ali ste vedeli, da je kolesar ali pešec, ki je bil povzročitelj nesreče upravičen do odškodnine?

Odškodnina je pravni pojem, ki pomeni denarno ali drugo nadomestilo za oškodovanje oziroma nastalo škodo. Najpogosteje se odškodnina izraža v obliki denarnega nadomestila. Tu je treba opozoriti, da odškodnine ne smemo enačiti z zavarovalnino (npr. iz polic za nezgodno zavarovanje), saj gre pri slednji za že vnaprej dogovorjen znesek, ki oškodovancu pripada v primeru škode, medtem ko se pri odškodnini znesek določa naknadno, torej po tem, ko je škoda že storjena.

Zaradi povečane nevarnosti, ki jo predstavljajo vozeča motorna vozila, je zakonodajalec olajšal pot do odškodnine kolesarjem in pešcem, saj so ti po večini upravičeni do odškodnine za telesne poškodbe, ki so jih utrpeli v prometni nezgodi. Se sprašujete zakaj? Motorno vozilo v razmerju do kolesarja ali pešca velja za nevarno stvar, lastnik nevarne stvari pa odgovarja za škodo, ki izhaja iz te stvari objektivno, torej ne glede na krivdo (odgovornost brez krivde). V naši sodni praksi lahko najdemo veliko primerov v katerih je sodišče prisodilo odškodnino povzročiteljem, ki so hkrati tudi oškodovanci.

Če povzamemo primer iz sodne prakse, kjer je sodišče določilo odškodnino svojcem oškodovanca, ki je umrl v prometni nezgodi, do katere je prišlo, ko je oškodovanec v popolni temi v temnih oblačilih ležal sredi cestišča, pri tem pa ga je povozilo motorno vozilo, ki je pravilno peljalo, vendar ga je voznik spregledal. Ne glede na to, da je bil pešec sam kriv za nezgodo in je storil hud prekršek, so bili svojci še vedno upravičeni do odškodnine, ker je preminil. Sodišča so odločila tudi, da so do odškodnine upravičeni tudi tisti pešci, ki npr. stopijo s pločnika neposredno pred vozilo, ipd..

Za škodo, ki je pešcu ali kolesarju nastala v prometni nezgodi, odgovarjata voznik motornega vozila in zavarovalnica, pri katerem ima ta sklenjeno obvezno avtomobilsko zavarovanje. Objektivna odgovornost motornega vozila pa ni vedno 100 %, saj se mora upoštevati morda tudi nepravilno ravnanje kolesarja, zato ne malokrat kolesarju pripišejo tudi soprispevek oz. soodgovornost. Soprispevek kolesarja je odvisen od teže njegove kršitve in od morebitnih kršitev voznika motornega vozila. Če je do nezgode prišlo izključno zaradi kolesarjevega ravnanja, voznik motornega vozila ni odgovoren, če ta ne predstavlja povečane nevarnosti na nastanek nezgode.

V zadnjih 25-ih letih se je število umrlih kolesarjev zmanjšalo za kar 27 %. Po statističnih podatkih je bilo v letu 2017 enajst umrlih kolesarjev, v letu 2018 se je ta številka zmanjšala na osem umrlih, v letu 2019 je umrlo devet kolesarjev.

Če povzamemo ključne ugotovitve ranljivih udeležencih v prometu, kot so kolesarji:

– sta od osmih umrlih kolesarjev, le dva uporabljala zaščitno čelado,
– štirje od osmih umrlih kolesarjev so bili povzročitelji prometne nesreče v kateri so umrli,
– trije od osmih umrlih kolesarjev so bili pod vplivom alkohola v času prometne nezgode,
– vsi umrli so bili moški, največ umrlih iz starostne skupine 55. do 64. let,
– največ kolesarjev je umrlo v prometnih nezgodah z udeležbo osebnih avtomobilov, to je pet umrlih,
– temu sledijo prometne nezgode s samostojno udeležbo kolesarja (dva umrla) in prometna nezgoda z udeležbo avtobusa (en umrli) in
– trije umrli v temnem delu dneva.

Kot pravi rek: »da nesreča nikoli ne počiva«, je poznavanje pravic do denarne odškodnine več kot dobrodošla. Zato pa v kolikor, da ste že povzročili prometno nezgodo kot pešec ali kolesar in pri tem utrpeli telesne poškodbe, ne odlašajte in nas pokličite, da vam pomagamo pridobiti pravično denarno odškodnino.

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

Zaposleni izkušeni pravniki

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Poškodba pri delu in odškodnina

Poškodba pri delu je eden najpogostejših razlogov za odsotnost zaposlenega delavca. V večini primerov je za nastalo škodo odgovoren delodajelec, ki odgovornost pogosto prevzema nase

Več »

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …