fbpx

Poravnava d.o.o., Visoka odškodnina Planinšec… – Primerjava 5 odškodninskih podjetij v Sloveniji

Primerjava 5 odškodninskih podjetij v Sloveniji

Vsakdo, ki se je kdaj poškodoval v delovni ali prometni nesreči, padel na javni površini ali na zasebni, se je že srečal s pojmom odškodnina. Ta nam pripada na podlagi zakona. Pomoč pri odškodnini pa nudi nekaj večjih odškodninskih podjetij – poraVnava d.o.o. – z velikim V, Visoka odškodnina Planinšec d.o.o. idr.

Samo za predstavo… V Sloveniji je bilo v 2020 kar 14.971 prometnih nesreč, oškodovanih je bilo 26 tisoč ljudi. Letošnje poročilo pravi, da se je do 1. marca 2021 zgodilo 1.785 nesreč. Torej 892 na mesec, saj so trenutno dostopni podatki za januar in februar 2021. 

Govorimo o prometnih nesrečah, torej tukaj niso zajete delovne nesreče in vse ostale nezgode, ki nas lahko doletijo (npr. na zasebnih ali javnih površinah, v šoli, med rekreativno dejavnostjo ipd.)

Vendar ali vemo kdaj nam odškodnina pripada? Pod kakšnimi pogoji? Ali nam bo do višje odškodnine bolje svetovala poravnava d.o.o., Visoka odškodnina Planinšec d.o.o., Snežič Branko s.p., Ambicija d.o.o. ali Justicija d.o.o.? To so namreč največja odškodninska podjetja v Sloveniji.

Izbrali smo nekaj objektivnih kriterijev, kolikor je dostopnega na bizi.si in AJPES-u. Zadnji dostopni podatki se nanašajo na leto 2019, saj jih za 2020 še ni. In sicer izbrali smo:

 • čisti prihodki od prodaje
 • čisti dobiček/izguba
 • davek od dobička
 • registrirano glavno dejavnost
 • število zaposlenih in število enot
 • bonitetno oceno podjetja.

Kakšen promet so imela odškodninska podjetja v letu 2019?

Daleč najvišje prihodke od prodaje je v 2019 dosegla Poravnava d.o.o. in sicer v višini 708.487,57 €. Veliko nižje se nahaja Visoka odškodnina Planinšec pri cca. 130.000 €. Snežič Branko je dosegel 89.905,15 € prodaj, Ambicija 64.388,41 €, Justicija pa najmanj, 31.318,13€.

 

Visoka odškodnina Planinšec
Visoka odškodnina Planinšec/poraVnava d.o.o.

 

Koliko dobička torej to pomeni pri posameznem podjetju?

Največ čistega dobička je dosegla poraVnava, kar 42.055,99 €, daleč zadaj pa je Visoka odškodnina Planinšec z 1.948,69 €. Celo z več dobička kot slednji sta poslovala Snežič Branko in Ambicija, ki sta oba dosegla po nekaj tisočakov dobička. Justicija pa je poslovala z izgubo. 

 

Visoka odškodnina Planinšec
Visoka odškodnina Planinšec/poraVnava d.o.o.

Ali se enormne razlike v poslovanju poznajo tudi v številu zaposlenih? 

V letu 2019 je največ ljudi zaposlovala ravno Poravnava d.o.o. in sicer 14,65. V 2021 je na Poravnavi sicer zaposlenih 17 ljudi.

Visoka odškodnina Planinšec je v letu 2019 zaposloval 2 človeka, enako tudi Justicija, medtem ko je Snežič Branko samozaposlen, Ambicija pa glede na dostopne podatke nima prijavljenih zaposlenih. 

Visoka odškodnina Planinšec
Visoka odškodnina Planinšec/poraVnava d.o.o.

Pogledali smo tudi, katere dejavnosti ima vsako podjetje sploh registrirano

Ugotovitve kažejo, da nekatera podjetja sploh niso opredeljena pod pravne dejavnosti. 

Spodaj navajamo zgolj glavno dejavnost vsakega podjetja, v AJPESU so pa javno dostopne tudi poddejavnosti.

Poravnava d.o.o.
 • Druge pravne dejavnosti

Visoka odškodnina Planinšec d.o.o.
 • Druge pravne dejavnosti

Branko Snežič s.p.
 • Proizvodnja drugje nerazvrščenih kovinskih izdelkov

Ambicija d.o.o.
 • Drugje nerazvrščene strokovne in tehnične dejavnosti

Justicija d.o.o.
 • Posredništvo v prometu z nepremičninami

Kakšne bonitetne ocene so podjetja pridelala do l. 2019?

Kaj je bonitetna ocena?

Bonitetna ocena je temeljit pregled poslovanja podjetja, ki zajema več let poslovanja. Kaže na to, kako previdni morajo biti ostali pri odločanju za določeno podjetje in ali se podjetju lahko zaupa. Dinamični del ocene kaže na trenutno poslovanje podjetja (ali ima zaprte/blokirane TRR, ali je toženo pred sodiščem ipd.). Finančna ocena je izračunana iz računovodskih izkazov za zadnja tri leta. Bonitetna ocena sešteje oboje.”

Poravnava ima finančno bonitetno oceno 82, kar pomeni, da podjetje zelo dobro posluje. Enako velja za Ambicijo, ki ima finančno bonitetno oceno 87. Obe podjetji imata tudi najvišjo bonitetno oceno (dinamična + finančna ocena skupaj), torej zelo dobro poslujeta in nimata težav s tekočim poslovanjem. Poravnava je medtem tudi ponosni nosilec platinaste bonitete odličnosti AAA.

poraVnava d.o.o. platinasta odličnost boniteta 2020

 

Platinasta boniteta odličnosti potrjuje večletno izjemno vzorno poslovanje podjetja poraVnava 2020

Boniteta odličnosti poraVnava
Boniteta odličnosti poraVnava 2022

Visoka odškodnina Planinšec ima finančno bonitetno oceno 13, kar pomeni, da podjetje slabše posluje. Enako velja za Justicijo, ki ima bonitetno oceno 18. Obe podjetji imata nižjo skupno bonitetno oceno, kar pomeni, da imata težave s tekočim poslovanjem in je potrebno biti zelo previden pri odločanju za sodelovanje (podatki so za l. 2019, torej še pred koronakrizo, ko bi bilo lažje razumeti težave pri poslovanju). Najslabše torej posluje Visoka odškodnina Planinšec, glede na dostopne podatke.

Nekoliko bolje od prejšnjih dveh podjetij se je odrezal Snežič Branko. Finančna ocena podjetja je 37 točk in kaže, da podjetje zadovoljivo posluje. Skupna bonitetna ocena je pri njih nekoliko boljša kot pri Visoka odškodnina Planinšec, vendar še vedno veliko nižja kot pri Poravnava d.o.o., ki posluje z odliko. Skupna ocena pri Snežič Branko še vedno kaže na nekaj težav pri poslovanju.

Visoka odškodnina Planinšec

Zaključek

Kriteriji, ki smo jih izbrali, spremljajo podjetja skozi daljše časovno obdobje. Prav tako je najpomembnejše, ali podjetje posluje pošteno, transparentno, ali ima blokade, ali so odkrite kršitve zakonodaje ipd. 

Rezultati primerjave kažejo, da najbolje posluje Poravnava d.o.o. 

Ko izbiramo pomoč po nesreči, moramo biti pozorni, da izberemo nekoga, ki se bo zavzemal za nas. Za naše interese, pravice, ki bo šel do konca. Ki ima znanje in izkušnje.

Želimo vam vso srečo pri postopku in vam toplo polagamo na srce, da boste izbrali najboljšega zastopnika za vas! 

Poravnava d.o.o., Visoka odškodnina Planinšec... - Primerjava 5 odškodninskih podjetij v Sloveniji 1

V kolikor imate vprašanja v primeru prometne nesreče, vam svetujemo, da pokličete PoraVnavo Kočevje na številko 030 300 602 oz. se brez odlašanja obrnete na nekoga, ki vas bo poučil o vašim pravicah in obveznostih v primeru prometne nesreče.

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Nateg vratnih mišic

Če berete ta članek, ste verjetno doživeli prometno nesrečo ali jo je kdo od vaših bližnjih. Če ste preverjali iskalni niz »nateg vratnih mišic«, se

Več »

Odvzem vozniškega dovoljenja

Odvzem vozniškega dovoljenja? Pridobite ga nazaj! So vam pristojni organi prepovedali nadaljnjo vožnjo in vam odvzeli vozniško dovoljenje ali ste presegli 18 kazenskih točk? V

Več »

Odškodnina prometna nesreča

ODŠKODNINA PROMETNA NESREČA: nujno preberite kdaj vam pripada! Odškodnina je precej težko razumljiv pojem, saj se z njim – dokler ga ne potrebujemo – niti

Več »

Zaposlujemo: PRAVNIK V PRAVNI PISARNI

Pridruži se ekipi poraVnave! 🧐 Koga iščemo?🎓 PRAVNIK M/Ž 📍 Kje?Ljubljana 🔥 Kaj nudimo?Polni delovni čas🕓Zaposlitev za nedoločen čas (poskusna doba 6 mesecev)🔒Razgibano delo 🤩Urejeno

Več »
Piškotki

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …