fbpx

POZOR: Ukinitev denarnega nadomestila. Zakaj? Kako? Kdaj?

Novela Zakona o urejanju trga dela (ZUTD-D) delavcu nalaga dolžnost, da se prijavi v evidenco iskalcev zaposlitve že v času odpovednega roka. Če tega ne stori, bo prejemal nižje denarno nadomestilo za brezposelnost.

Delavec se mora prijaviti v evidenco iskalcev zaposlitve (osebno ali po elektronski poti) v roku treh dni od vročitve odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali iz razloga nesposobnosti.

Posledice neprijave:

Če se delavec ne prijavi v evidenco, se mu izplačuje znižano denarno nadomestilo za primer brezposelnosti. Delavcu se prve tri mesece izplačuje nadomestilo v višini 60 odstotkov od osnove, vendar ne manj kot 350 evrov. Navedeno pa velja tudi, če delavec kljub pravočasni prijavi v evidenco iskalcev zaposlitve neupravičeno ne izpolnjuje obveznosti, dogovorjenih z zaposlitvenim načrtom. Brezposelna oseba, ki je vključena v ukrep aktivne politike zaposlovanja, mora spoštovati dogovorjene obveznosti. Če jih krši, se ji zniža denarno nadomestilo oziroma ob drugi kršitvi ukine. Prav tako pa je ob drugi kršitvi obveznosti oseba izbrisana iz evidence brezposelnih.

Navedena določba novele zakona pa ne zadeva le delavce. Nanjo morajo biti pozorni tudi delodajalci. Ti morajo, v skladu s 87. členom Zakona o delovnem razmerju (ZDR-1), delavca ob odpovedi pogodbe o zaposlitvi pisno obvestiti o pravnem varstvu, o pravicah iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti in o obveznosti prijave v evidenco iskalcev zaposlitve. To pomeni, da morajo delodajalci pravilno oblikovati obvestilo o odpovedi ter delavca seznaniti z obveznostjo prijave v evidenco brezposelnosti in znižanju denarnega nadomestila v primeru zamude.

Nataša Matijašević, univ.dipl.prav.

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

Zaposleni izkušeni pravniki

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Višina odškodnine

Je višina odškodnine odvisna le od obsega škode? Večje kot so poškodbe, višja bo odškodnina. Tako misli velika večina naših strank, ki se svoj primer

Več »

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …