fbpx

Operacijo v tujini mora plačati ZZZS

Višje delovno sodišče je ZZZS naložilo, da mora staršem sedaj triletnega dečka povrniti stroške za operacijo na srcu v Nemčiji. Pritrdilo je prvostopenjskemu sodišču, da je bilo zdravljenje tedaj sicer na voljo v Sloveniji, a ni zadostilo evropskim standardom. S tem so bile možnosti zdravljenja pri nas izčrpane in napotitev v tujino utemeljena.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je na višjem sodišču izpodbijal odločitev o vračilu stroškov zdravljenja in operacije leta 2015, saj so vztrajali, da niso bile izčrpane možnosti zdravljenja v Sloveniji, zato napotitev v tujino ni bila možna. Z isto argumentacijo je ZZZS že decembra 2015 zavrnil zahtevek za operacijo v tujini za takrat nekaj mesecev starega dojenčka. Pri tem se je zavod skliceval na mnenje konzilija iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana iz septembra 2015, da operacijo tetralogija fallot, ki jo je potreboval deček, s pomočjo tujih strokovnjakov opravljajo pri njih.

Sodišče je poudarilo, da dejstvo, da je nacionalna zdravstvena ustanova zagotavljala operacijo prirojene srčne napake, samo po sebi še ne daje podlage za sklepanje, da v Sloveniji niso bile izčrpane možnosti zdravljenja. Poleg metod zdravljenja, kadrovske in organizacijsko-tehnične opremljenosti je namreč treba upoštevati še druge okoliščine, kar še toliko bolj velja za program otroške srčne kirurgije, ki mora biti organizirana tako, da je uspešna in varna.

Sodišče se je oprlo na poročilo mednarodne komisije o opravljenem nadzoru programa otroške srče kirurgije iz julija 2015, ki je ugotovila, da je bila varnost otrok, ki so potrebovali operacijo, v Sloveniji med leti 2007 in 2014 resno ogrožena. Ocenjeno je bilo, da bo za slovenske otroke, ki bodo potrebovali operacijo, vsaj v naslednjih petih letih bolje poskrbljeno, če se jih pošlje v tujo kliniko. Tudi po tem, ko so v drugi polovici leta 2014 začeli izvajati nov program otroške srčne kirurgije v sodelovanju s centri v tujini in s tujimi strokovnjaki, niso bili izpolnjeni normalni evropski standardi, po katerih je potrebna 24-urna navzočnost specialistov kardiokirurgov sedem dni v tednu.

Za sodišče je tako bilo bistveno, da niso bili izpolnjeni standardi za varno kardiokirurško zdravljenje in da je bilo porušeno zaupanje med starši ter zdravniki in zdravstvenim osebjem, starši dečka pa niso bili deležni niti ustrezne pojasnilne dolžnosti glede najoptimalnejšega termina za izvedbo operacije. Zato je sodišče ugodilo tožbenemu zahtevku, odpravilo zavrnilno odločbo in ZZZS pravnomočno naložilo povračilo 35.878 evrov ter 2400 evrov stroškov sodnega postopka.

Po javno dostopnih podatkih je ZZZS od leta 2012, ko se je pojavila težava zaradi odsotnosti ustreznega srčnega kirurga v UKC Ljubljana, do 15. novembra leta 2018 na zdravljenje v tujino v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja napotili 205 otrok. Dosedanji stroški, ki jih je oziroma jih še bo plačala javna zdravstvena blagajna, znašajo 5,2 milijona evrov, v povprečju 26.000 evrov za napotitev. Od tega je ZZZS plačal že 4,9 milijona evrov.

Operacijo v tujini mora plačati ZZZS, poraVnava.si
Operacijo v tujini mora plačati ZZZS, poraVnava.si

 

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Zaposlujemo: PRAVNIK V PRAVNI PISARNI

Pridruži se ekipi poraVnave! 🧐 Koga iščemo?🎓 PRAVNIK M/Ž 📍 Kje?Ljubljana 🔥 Kaj nudimo?Polni delovni čas🕓Zaposlitev za nedoločen čas (poskusna doba 6 mesecev)🔒Razgibano delo 🤩Urejeno

Več »

19 let PORAVNAVE

Junija 2002 je bila prvič registrirana domena poravnava.si ter postavljena spletna stran na kateri ste lahko našli vse informacije v zvezi s postopkom pridobivanja odškodnine za

Več »
Piškotki

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …