fbpx

Nov poraz Slovenije pred Evropskim sodiščem za človekove pravice

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je danes izreklo razsodbo v primeru tožbe Slovenke Frančiške Štefančič zaradi smrti njenega sina med policijskim poskusom njegove prisilne hospitalizacije. Sin tožnice je bil psihični bolnik in je bil že večkrat obravnavan v psihiatrični bolnišnici. Junija 2008 je večkrat po telefonu in osebno grozil zaposlenim v pisarni državnega tožilstva v Novi Gorici. Zaradi vseh groženj z oboroženim napadom je tožilstvo v Sloveniji predlagalo ponovno psihiatrično obravnavo. Po prihodu policije, z zdravstvenim osebjem, je sin tožnice odklonil prostovoljni odhod v psihiatrično bolnišnico, posledično pa je postal verbalno nasilen. Po vklenitvi in vzbrizganju antipsihotičnega zdravila je začel bruhati, srce pa mu je začelo biti nepravilno. Kljub oživljanju je Štefančič umrl. Po preiskavi je bilo ugotovljeno, da je nastala smrt kot posledica zadušitve z izbljuvkom. Preiskava je pokazala, da zaradi agresivnega obnašanja, intervencijska ekipa ni mogla preprečiti zadušitve.

Tožilstvo je odločilo, da v danem primeru ni prišlo do kaznivega dejanja, kljub vložitvi kazenske ovadbe, mame umrlega, zaradi nepotrebnega in neprofesionalnega posredovanja policistov, pa je bila ovadba s strani slovenskega sodišča, ovržena.

Štefančičeva se je nato pritožila na Evropsko sodišče za človekove pravice. Ob sklicevanju na 2. člen Evropske konvencije o človekovih pravicah, ki govori o pravici do življenja, je obtožila državo, da je odgovorna za smrt njenega sina, preiskava njegove smrti pa da je bila namenjena prikrivanju resnice in izogibanju odgovornosti.

Sodniki v Strasbourgu so Štefančičevi pritrdili in ji zaradi kršitve 2. člena Evropske konvencije o človekovih pravicah prisodili 36.000 evrov nepremoženjske odškodnine.

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

Zaposleni izkušeni pravniki

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Poškodba pri delu in odškodnina

Poškodba pri delu je eden najpogostejših razlogov za odsotnost zaposlenega delavca. V večini primerov je za nastalo škodo odgovoren delodajelec, ki odgovornost pogosto prevzema nase

Več »

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …