fbpx

Neupravičene kazni zaradi kršitve odlokov – Vam je država dolžna povrniti denar?

Ali ste plačali globo zaradi kršitve odlokov (prepovedanega zbiranja, policijske ure ali prehoda občine oz. regije)?

Ste vedeli, da je večina plačilnih nalogov, ki jih je izdala zdravstvena inšpekcija ali policija zaradi kršitve odlokov, brez pravne podlage. Torej nikoli niso mogli začeti veljati. To lahko pomeni, da za okoli 2 milijona že izrečenih glob za kršitve odlokov, neveljavnih.

Odločitev Ustavnega sodišča, ki se tiče vseh nepravilno objavljenih odlokov

Ustavno sodišče ugotavlja, da sklepi niso bili uradno objavljeni, kar pa ne vpliva na to, da jih po vsebini ne bi opredelili kot predpise. Kratko povedano – gre za predpis, ki pa ni bil pravilno objavljen!

Po ustaljeni presoji Ustavnega sodišča (v nadaljevanju: US) je namreč za opredelitev podzakonskega akta za predpis ključna njegova vsebina (materialni kriterij) in ne naziv ali subjekt oziroma postopek sprejemanja. 

Iz odločitve Ustavnega sodišča, št. U-I-445/20, objavljeni v Uradni list RS, št. 179/2020, dne 03.12.2020, izhaja, da okoliščina, da sklepi Vlade niso bili objavljeni, vpliva na njihovo veljavnost in posledično tudi na veljavnost ukrepov iz Odloka. Preden predpisi začnejo veljati, morajo biti objavljeni. 

Ustavno sodišče je odločilo, da: 

1. Sklepa Vlade št. 00717-49/2020/4 z dne 5. 11. 2020 in št. 00717-49/2020/6 z dne 12. 11. 2020 nista začela veljati.
2. Sklep Vlade št. 18100-24/2020/4 z dne 26. 11. 2020 ni začel veljati.
3. Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti 3. in 5. točke prvega odstavka 1. člena Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih (Uradni list RS, št. 152/20) se sprejme.
4. Sklep ministrice, pristojne za izobraževanje, št. 603-33/2020/4 z dne 5. 11. 2020 ni začel veljati.
5. Odločitev učinkuje po treh dneh od njene objave v Uradnem listu Republike
Slovenije.
(vir: Ustavno sodišče Republike Slovenije)

Predpis začne veljati petnajsti dan po objavi, če ni v njem drugače določeno. Državni predpisi se objavljajo v državnem uradnem listu (glej 154. člen Ustave). 

154. člen
(veljavnost predpisov in njihovo objavljanje)

(neuradno prečiščeno besedilo)

Predpisi morajo biti objavljeni, preden začno veljati. Predpis začne veljati petnajsti dan po objavi, če ni v njem drugače določeno.

Državni predpisi se objavljajo v državnem uradnem listu, predpisi lokalnih skupnosti pa v uradnem glasilu, ki ga te same določijo.

Ker obravnavani sklepi Vlade niso bili objavljeni v Uradnem listu Republike Slovenije, torej niso mogli začeti veljati.

Ali ste tudi vi prejeli kazen za kršitev odlokov?

Kaj to pomeni? Kazen sem že plačal/a? Ali imam še kakšne možnosti?


To pomeni, da je bila Republika Slovenija neupravičeno obogatena, saj ni bilo pravno veljavne prepovedi oziroma omejitve gibanja prebivalstva v času izdaje naloga. Slovenija je zato dolžna prejeto vrniti.


Kdor je plačilni nalog že priznal, je izgubil možnost pritožbe. Prav tako bi tudi roki za pritožbo do sedaj že potekli.
Ostanejo pa še izredni pravni postopki in sicer:

  • Zahteva za varstvo zakonitosti, ki jo na vašo pobudo vloži vrhovni državni tožilec, sodišče pa potem izdane odločbe lahko razveljavi;

  • Odprava ali sprememba odločbe na predlog prekrškovnega organa.

Oba postopka vam lahko pomagamo izpeljati pri nas!

Začetek postopka vam računamo zgolj 40€ + DDV, nato pa celoten postopek vodimo brez dodatnih zaračunavanj.

Potrebujemo zgolj kopijo plačilnega naloga in kratek opis, kaj se je zgodilo. Poslali vam bomo pooblastilo in pogodbo, nato pa bomo z vašim pooblastilom sprožili ustrezne postopke in vas o teku le-teh sproti obveščali.

Pokličite nas na brezplačno telefonsko številko 080 13 14 ali nam pišite na elektronski naslov kocevje@poravnava.si. Na brezplačni telefonski številki smo dosegljivi 24 ur na dan, 7 dni v tednu. Ne odlašajte! Pokličite takoj.

poraVnava z velikim V

Kršitve odlokov COVID 19, poraVnava.si
Kršitve odlokov COVID 19, poraVnava.si

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Nateg vratnih mišic

Če berete ta članek, ste verjetno doživeli prometno nesrečo ali jo je kdo od vaših bližnjih. Če ste preverjali iskalni niz »nateg vratnih mišic«, se

Več »

Odvzem vozniškega dovoljenja

Odvzem vozniškega dovoljenja? Pridobite ga nazaj! So vam pristojni organi prepovedali nadaljnjo vožnjo in vam odvzeli vozniško dovoljenje ali ste presegli 18 kazenskih točk? V

Več »

Odškodnina prometna nesreča

ODŠKODNINA PROMETNA NESREČA: nujno preberite kdaj vam pripada! Odškodnina je precej težko razumljiv pojem, saj se z njim – dokler ga ne potrebujemo – niti

Več »

Zaposlujemo: PRAVNIK V PRAVNI PISARNI

Pridruži se ekipi poraVnave! 🧐 Koga iščemo?🎓 PRAVNIK M/Ž 📍 Kje?Ljubljana 🔥 Kaj nudimo?Polni delovni čas🕓Zaposlitev za nedoločen čas (poskusna doba 6 mesecev)🔒Razgibano delo 🤩Urejeno

Več »
Piškotki

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …