fbpx

Mladoletna žrtev zoper spolno nedotakljivost na sodišču srečala storilca

Varuh človekovih pravic je pred kratkim obravnaval primer mladoletne žrtve kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost, ki se je morala v kazenskem postopku večkrat soočiti z obdolženci. Na varuha se je žrtev obrnila zaradi mukotrpne izkušnje dolgotrajnega postopka, v katerem je bila večkrat zaslišana. Kot posebej stresno je omenila zaslišanje v navzočnosti obdolžencev, s katerimi se je glede na potek zaslišanja morala srečati tudi pred sodno dvorano.

Varuh človekovih pravic je v svojem odgovoru ocenil, da dolgotrajnega postopka, ko mora žrtev večkrat znova opisovati dogodek, ni mogoče šteti kot žrtvi prijaznega ravnanja. Varuh je zato zavzel stališče, da mora sodišče poskrbeti, da se to ne dogaja po nepotrebnem ter, da se je potrebno stikom med žrtvijo in obdolžencem, v takih primerih izogibati.

Sodišče je v svojem odgovoru Varuhu navedlo, da se bo stika z obdolžencema v prihodnje izogibalo tako, da bodo zaslišanja potekala preko videokonference ter, da niso bili seznanjeni z okoliščinami, ki bi lahko vplivale na oškodovankino travmatsko izkušnjo v zvezi s postopkom. Zavedati pa se moramo, da je sodišče samo dolžno poskrbeti, da oškodovanci niso po nepotrebnem dodatno izpostavljeni ponovni viktimizaciji in travmatizaciji. To med drugim vključuje tudi skrb za izogibanje nezaželenih stikov oškodovanca z osumljencem ali obdolžencem tako pred sodno dvorano kot med zaslišanjem.

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

5 NASVETOV: Poškodba na delu

Poškodba na delu in odškodnina Ste se poškodovali pri delu? NUJNO preberite kako ravnati po poškodbi pri delu! 1. TAKOJ POIŠČITE ZDRAVNIŠKO POMOČ Prvi korak

Več »
Piškotki

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …