fbpx

Letni dopust lahko prenašate več let in ga tudi kopičite

Vsak od nas se je, skoraj zagotovo, že znašel v situaciji, ko zaradi objektivnih ali subjektivnih okoliščin ni mogel letnega dopusta izkoristiti v celoti. Izpostaviti je potrebno, da je letni dopust zelo pomembna pravica vsakega delojemalca. Letni dopust je namenjen odmoru in počitku delavca, za katerega delavec od delodajalca celo dobi izplačan letni regres. Dopust je tako pomembna pravica, da je sama izraba in način koriščenja le tega podrobno urejen v Zakonu o delovnih razmerjih.

Sodišče Evropske Unije je pred kratkim izdalo sodbo, ki se je bomo delavci razveselili, zato si preberite članek v celoti.

Kot je splošno znano je Sodišče Evropske unije ponovno eksplicitno zapisalo in poudarilo, da ima vsak delavec pravico do plačanega letnega dopusta. Namen te pravice pa je, delavcu omogočiti, da se spočije ter da ima na voljo dovolj dolgo obdobje za sprostitev in razvedrilo. Nadalje je sodišče posebej izpostavilo, da delavec ne more polno uživati svoje pravice, če je v negotovosti glede denarnega nadomestila za izrabo samega dopusta. Omenjena okoliščina lahko celo pripelje, po mnenju samega sodišča, da delavec ne izkoristi (vzame) letni dopust, kar je seveda nedopustno meni Sodišče.

Sodišče je, kar je zelo pomembno, tudi ugotovilo, da samo pravo Evropske Unije nasprotuje nacionalnim določbam ali praksi, v skladu s katerimi delavec neizrabljenih pravic do plačanega letnega dopusta iz več zaporednih referenčnih obdobij ne more prenesti ali po potrebi kopičiti vse do prenehanja delovnega razmerja, ker mu delodajalec za ta dopust ni hotel plačati nadomestila.

Sodišče je posebej opozorilo na primere, ko delavec letnega dopusta (plačanega), ni mogel uresničiti iz razlogov, ki niso odvisni od njegove volje. Tudi tukaj se Sodišče s pravom Evropske Unije postavlja nad nacionalne določbe, da je kopičenje pravic do letnega dopusta omejeno na obdobje 15 mesecev, nato pa ta pravica ugasne.

Sodišče je, kar je poanta in temelj odločbe, presodilo, da mora delodajalec, ki delavcu ni omogočil uresničiti pravice do letnega dopusta, odgovarjati in za to nositi ustrezne posledice.

Kontakt

Čas je bistvenega pomena, ko gre za odškodninske zahtevke iz naslova poškodb. Izpolnite spodnji obrazec in hitro vam bomo odgovorili.

Vsem strankam smo v okviru pravnega svetovanja preko telefona dosegljivi 24 ur na dan. Lahko nas pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 13 14 . Lahko pa nam pošljete sporočilo preko kontaktnega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali do visoke odškodnine.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

Zaposleni izkušeni pravniki

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

prometna nesreca

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …