fbpx

Kako pravilno zapreti s.p. v času koronavirusa?

Zaradi težke situacije v kateri so se znašli vsi prebivalci Republike Slovenije, še posebej pa s.p.jevci, smo se v poraVnavi.si odločili, da vam pripravimo nekaj odgovorov oz. napotkov, saj dnevno prejmemo več klicev iz tega področja. Zavedamo se, da bo nastala situacija po žepih najbolj udarila samostojne podjetnike in manjša podjetja, ki so oz. bodo morala po sili razmer prekiniti s poslovanjem. Prihodkov zaradi prepovedi poslovanja ne bo, stroški pa bodo več ali manj enaki (tudi sami upamo, da vam bo država stopila čim bolj nasproti v smeri blažitve negativnih posledic gospodarske krize, ki se nam obeta v prihajajočih tednih oz. mesecih).

Veliko podjetnikom žal ne bo uspelo izplavati iz dane situacije in bodo prisiljeni prenehati opravljati dejavnost, odpustiti morebitne delavce ali celo razglasiti stečaj. Pri tem vas opozarjamo, da je izrednega pomena postopati preudarno in v skladu z zakonom ter informacije pridobivati na preverjenih mestih, namreč iz lastnih izkušenj lahko povemo, da stranke (pre)mnogokrat prejmejo nepravilne informacije, za storjene napake pa odgovarjajo same. Zato vam svetujemo, da v primeru kakršnekoli nejasnosti nemudoma pokličete naš klicni center na št. 080 13 14, kjer boste zagotovo prejeli natančne in pravilne informacije.

Poravnava namreč skrbi za vas tudi iz karantene!

To pomeni, da strank ne sprejemamo v pisano, smo vam pa na voljo preko vseh komunikacijskih kanalov – elektronske ali navadne pošte, facebook-a ter po telefonu.

Kot obljubljeno, vam že na tem mestu podajamo nekaj koristnih usmeritev oz. informacij.

1. Kako pravilno prenehati z opravljanjem dejavnosti?

V kolikor niste zadolženi in bi radi prenehali z opravljanjem dejavnosti, morate storiti naslednje:
– Vsaj 15 dni prej o tem obvestiti AJPES
– Vsaj 3 dni prej narediti prijavo za izbris
– V 8 dneh po zaprtju narediti odjavo iz socialnih zavarovanj
– Zapreti poslovni račun
– V 60 dneh od prenehanja poslovanja morate na FURS vložiti davčni obračun akontacije dohodnine.

V kolikor ste prezadolženi vam predlagamo stečaj. Lahko najprej zaprete s.p. in potem sprožite stečajni postopek ali pa greste v stečaj kot samostojni podjetnik. V kolikor niste prepričani katera rešitev je za vas najboljša nas pokličite in skupaj bomo poiskali najbolj ugodno rešitev za vaš primer.

POZOR! Ob zaprtju s.p.-ja prevzamete kot fizična oseba vse obveznosti in pravice. V kolikor niste zmožni poravnati vseh obveznosti vam svetujemo sprožitev postopka osebnega stečaja.

2. Kaj sledi po prenehanju opravljanja dejavnosti?

V kolikor je do prenehanja opravljanja dejavnosti prišlo iz objektivnih razlogov (dalj časa trajajoča bolezen, elementarna nesreča, večja materialna škoda na premoženju, izguba poslovnega prostora ali poslovnega partnerja na katerega je bilo v pretežni meri vezano poslovanje, ipd.), imate pravico do prijave na Zavod RS za zaposlovanje in v kolikor ste bili v zadnjih 24 mesecih zavarovani za primer brezposelnosti najmanj deset mesecev oz. najmanj šest mesecev, če ste mlajši od 30 let, ste upravičeni tudi do izplačila denarnega nadomestila za brezposelnost. Dolžina prejemanja le tega je odvisna od trajanja zavarovalne dobe, in sicer ga lahko prejemate od treh do petindvajset mesecev.

POZOR! Zavarovalna doba vam velja le v kolikor ste imeli poravnane vse prispevke za socialno varnost (to ne velja za delavce!)

V kolikor ne izpolnjujete pogojev za prejemanje denarnega nadomestila za brezposelnost vam svetujemo, da se kljub temu prijavite na ZRSZ ter na pristojni Center za socialno delo vložite prošnjo za denarno socialno pomoč (v kolikor ne presegate cenzusa).

POZOR! Tudi do denarne socialne pomoči ste upravičeni le v primeru, če ste s prenehanjem opravljanja dejavnosti prenehali iz objektivnih razlogov ali v primeru stečaja.

3. Samostojni podjetniki, ki imajo zaposlene delavce

Vsi podjetniki, ki imate zaposlene delavce morate pri odločitvi o prenehanju poslovanja poskrbeti tudi za izpolnitev dolžnosti, ki jih imate do njih. V primeru stečaja lahko upravitelj s 15-dnevnim odpovednim rokom odpove pogodbe o zaposlitvi zaposlenim delavcem. Če gre za večje število delavcev, morate o tem obvestiti tudi zavod za zaposlovanje. V kolikor bi prenehali opravljati dejavnost brez stečaja, pa je potrebno delavcem redno odpovedati pogodbe o zaposlitvi v skladu z Zakonom o delovnih razmerjih. Pozorni morate biti tudi na to, ali je v času odpovedi kateri izmed delavcev v bolniškem staležu.

POZOR! Ne pozabite na izplačilo odpravnin delavcem, ki izpolnjujejo pogoje zanjo ter sorazmernega dela regresa.

V primeru dodatnih vprašanj nas pokličite na 080 13 14 ali pišite na info@poravnava.si.

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Švicarski franki

Vam švicarski franki ne dajo spati? Ste v tej valuti vzeli kredit, ste ga morda celo že odplačali? Potem ste seznanjeni z odločitvijo Vrhovnega sodišča,

Več »

Nateg vratnih mišic

Če berete ta članek, ste verjetno doživeli prometno nesrečo ali jo je kdo od vaših bližnjih. Če ste preverjali iskalni niz »nateg vratnih mišic«, se

Več »

Odvzem vozniškega dovoljenja

Odvzem vozniškega dovoljenja? Pridobite ga nazaj! So vam pristojni organi prepovedali nadaljnjo vožnjo in vam odvzeli vozniško dovoljenje ali ste presegli 18 kazenskih točk? V

Več »

Odškodnina prometna nesreča

ODŠKODNINA PROMETNA NESREČA: nujno preberite kdaj vam pripada! Odškodnina je precej težko razumljiv pojem, saj se z njim – dokler ga ne potrebujemo – niti

Več »

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …