fbpx

IZBRISI V BANKAH – Ustavitev teka rokov

Prejeli smo več klicev glede izbrisanih obveznosti v bankah (izbrisi v bankah)  in zaščite pravic kvalificiranih imetnikov oz. vlagateljev. Vaša vprašanja se nanašajo predvsem na potek rokov iz Zakona o postopku sodnega in izvensodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank (ZPSVIKOB).

ZPSVIKOB je določal, da je fizična oseba, ki je na primarnem trgu pri izdajatelju kupila kvalificirane obveznosti banke (v nadaljnjem besedilu: vlagatelj) in je bila imetnik teh obveznosti ob njihovem prenehanju na podlagi odločbe Banke Slovenije, upravičena do izplačila pavšalnega nadomestila, če njeni bruto dohodki v letu 2013 niso presegali 18.278,16 eurov. Oškodovani vlagatelji, katerih bruto dohodki v letu 2013 niso presegli 18.278,16 eurov, so imeli tri mesece časa od uveljavitve zakona, torej do 19.3.2020, da vložijo odškodninski zahtevek. Vendar je Ustavno sodišče 5. marca 2020 sprejelo sklep, da se do dokončne odločitve US RS zadrži izvrševanje ZPSVIKOB v celoti, saj bi lahko z izvrševanjem tudi samo enega dela zakona nastale hude posledice za pravni red, ki jih ne bi bilo mogoče popraviti. Zato roki za pavšalno nadomestilo trenutno stojijo. Banka Slovenije bo v dveh mesecih od prejema popolnega zahtevka izdala odločbo. Najbolje bo, če nas pokličete in pripravimo vse potrebno za vložitev vašega zahtevka, saj tudi rok treh mesecev, ko bo ponovno tekel, ne pušča preveč časa za obiranje in bo potrebno delovati hitro.

Za obravnavo vašega primer bomo potrebovali:

1.      osebno ime, naslov in davčno številko,

2.      pogodbo o nakupu na dan izdaje (potrdilo o vpisu ob izdaji),

3.      identifikacijske znake instrumentov (izdajatelj, ISIN, število, vrednost ob izdaji),

4.      potrdilo o izbrisu oziroma prenehanju instrumentov na podlagi odločbe Banke Slovenije,

5.      podatek o bruto dohodku v letu 2013,

6.      številko transakcijskega računa,

7.      izjavo, da je seznanjen s kazenskimi posledicami predložitve ponarejene listine.

Pavšalno nadomestilo znaša do 80% vrednosti, ki jo je vlagatelj vplačal ob nakupu kvalificirane obveznosti in ne sme presegati 20.000 evrov za posamezni red. Pavšalno nadomestilo je izplačano le, če se vlagatelj odpove tožbenemu zahtevku. 

Z veseljem vam bomo tudi svetovali na telefonski številki 030-300-602. Ne odlašajte s klicem.

Irma Samantha Knez, mag. prava

»Varni v objemu strokovnjakov za odškodnine!«

Kontakt

Čas je bistvenega pomena, ko gre za odškodninske zahtevke iz naslova poškodb. Izpolnite spodnji obrazec in hitro vam bomo odgovorili.

Vsem strankam smo v okviru pravnega svetovanja preko telefona dosegljivi 24 ur na dan. Lahko nas pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 13 14 . Lahko pa nam pošljete sporočilo preko kontaktnega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali do visoke odškodnine.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

Zaposleni izkušeni pravniki

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

prometna nesreca

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …