fbpx

Več e-skirojev, več nesreč: vožnja vas lahko udari po žepu

e-skiro odškodnina

Živite blizu vašega delovnega mesta? Če ste se še pred leti na pot v službo odpravili s kolesom ali peš, vam razvoj tehnologije zdaj prinaša še eno možnost-električen skiro. Lastniki skirojev prav elegantno, brez napora švigajo mimo in hitijo na cilj. Uporabniki skiroja lahko dosežejo hitrost do 25 km/h, in za neizkušenega uporabnika padec pri tej hitrosti ni nič kaj eleganten. Strokovnjaki za odškodnine podjetja poraVnava v zadnjem času dobivajo številna vprašanja, kako je z odškodnino v primeru nesreče z e-skirojem. Kaj morate vedeti, če se sami poškodujete na skiroju in kaj, če nesrečo povzročite? Preberite nekaj nasvetov, ki bi jih moral poznati vsak ljubitelj tega prevoznega sredstva.

Kaj boljšega, kot poprijeti za skiro in se na krajšo pot odpraviti z vetrom v laseh in ne s klimo, ki ti nadležno piha v obraz. Električni skiroji so nedvomno hit med vsemi generacijami in poklici. Z njimi se profesorji pripeljejo na predavanja, študenti na izpite.

Naša država, predvsem pa naša glavna mesta dopuščajo takšno mikromobilnost. Čedalje pogostejša uporaba pa zahteva tudi jasna zakonska določila, ki jih mora poznati vsak lastnik skiroja. Po Zakonu o pravilih cestnega prometa je e-skiro uvrščen v kategorijo lahkih motornih vozil.

Za uporabo skiroja je določena starostna meja 14 let. Na vožnjo se lahko podajo tudi 12.letniki ampak le pod pogojem, da imajo kolesarsko kartico.
Verjetno ste že kdaj opazili voznika e-skiroja, ki je prevažal še na vsa usta nasmejanega otroka-no, takšno početje ni sprejemljivo, ne z vidika zakona, ne varnosti. Povrh vsega pa še nihče ni nosil čelade.

Do dopolnjenega 18.leta starosti je čelada na skiroju obvezna oprema. Latniki skiroja do 250 W brez sedeža veste, da zanj ni potrebna registracija. Vse močnejše in hitrejše različice, z dodanimi sedeži spadajo v kategorijo »moped«, ki pa zahtevajo registracijo.

»Skiroji so povsod – kdaj pa boste plačali kazen?«

No, vožnja z e-skirojem pa vseeno ni dovoljena povsod. Uporabniki skirojev se lahko vozijo po kolesarskih poteh. Kaj pa če kolesarske poti ni? V naselju se držite desne strani cestišča. Naj vas pot izven naselji ne zanese, saj je namreč prepovedana. Tihi, hitri skiroji lahko prestrašijo pešce. Ste vedeli, da vas vožnja po pločniku lahko udari po žepu? Če se peljete po pločniku, ki nima predvidenega dela za kolesarje, ste lahko ob 40 evrov.

»POZOR! Obvezna oprema- čelada, 0,0% in nezgodno zavarovanje«

O čeladi smo že povedali nekaj besed, ne gre zanemariti tudi priporočilo 0,0% alkohola v krvi. Vsi, ki med vožnjo s skirojem radi telefonirate ali preko slušalk poslušate glasbo-nikar. 120 evrov globe vam lahko izda tako policija in tudi redarji.

Dovolj o globah, bistvo je varnost. Vozni parki e-skirojev se bodo začeli naglo širiti, glede na cene goriv, zaton te oblike prevoza zagotovo ni na vidiku.

Kot smo že omenili, se je mikromobilnosti prilagodila tudi zakonodaja in tudi zavarovalnice.

Ali ste vedeli, da lahko v okviru avtomobilskega zavarovanja vključite zavarovanje odgovornosti in asistenco ob nesreči s skirojem? Polica pa vključuje tudi zavarovanje rehabilitacije po nesreči. Če nimate avtomobilskega zavarovanja, vozite pa skiro-lahko sklenete samostojno zavarovanje, saj ste v primeru povzročitve nesreče, kot voznik skiroja, tudi odškodninsko odgovorni. Kaj to zavarovanje obsega? Obsega tudi zavarovanje odgovornosti.

Pri nekaterih zavarovalnicah pa je vključeno tudi nezgodno zavarovanje voznika, pojasnjujejo strokovnjaki podjetja poraVnava. Ki dodajajo, da je pri sklenitvi zavarovanja možen tudi kasko.

V zadnjem času odškodninski strokovnjaki obravnavajo vse več primerov nesreč, v katerih so se vozniki skirojev zaleteli v pešce ali v kolesarje, ti pa so utrpeli hude poškodbe.

Po zadnji dostopni statistiki so bili lani vozniki e-skirojev lani udeleženi v 109 nesrečah, v 62% so jih zagrešili vozniki skirojev. V eni od nesreč, ki se je zgodila letos pa je voznik celo izgubil življenje.

Skrbi tudi statistika, ki e-skiroje ne umešča med varna prometna sredstva.

V 65 odstotkih nesreč so bili udeleženi mladostniki, do 18. leta. V več kot polovici nesreč je prišlo do poškodb glave.

Odškodnina za nesrečo z e-skirojem

Odškodnino ob nesreči voznika skiroja, je moč črpati iz nezgodnega zavarovanja posameznika, opozarjajo pravniki poraVnave in svetujejo, da si nezgodno zavarovanje obvezno uredite. Glede na to, da se za skiroje odloča vse več ljudi, vas utegne te e-skiro evforija premamiti in napeljati v nakup skiroja. Ne pozabite na zavarovanje za mikromobilnost, nesreča namreč ne počiva.

Kaj storiti ob nesreči?

S klicem na 080 13 14 se ob nezgodi (v vseh primerih) obrnite na izkušene odškodninske pravnike podjetja poraVnava. Dosegljivi so 24 ur na dan, vse dni v tednu. Strokovnjaki vas bodo vodili skozi postopek pridobivanja odškodnine. Z 20 letnimi izkušnjami se prilagajajo sodobnim trendom in novim oblikam mobilnosti. 

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Nateg vratnih mišic

Če berete ta članek, ste verjetno doživeli prometno nesrečo ali jo je kdo od vaših bližnjih. Če ste preverjali iskalni niz »nateg vratnih mišic«, se

Več »

Odvzem vozniškega dovoljenja

Odvzem vozniškega dovoljenja? Pridobite ga nazaj! So vam pristojni organi prepovedali nadaljnjo vožnjo in vam odvzeli vozniško dovoljenje ali ste presegli 18 kazenskih točk? V

Več »

Odškodnina prometna nesreča

ODŠKODNINA PROMETNA NESREČA: nujno preberite kdaj vam pripada! Odškodnina je precej težko razumljiv pojem, saj se z njim – dokler ga ne potrebujemo – niti

Več »

Zaposlujemo: PRAVNIK V PRAVNI PISARNI

Pridruži se ekipi poraVnave! 🧐 Koga iščemo?🎓 PRAVNIK M/Ž 📍 Kje?Ljubljana 🔥 Kaj nudimo?Polni delovni čas🕓Zaposlitev za nedoločen čas (poskusna doba 6 mesecev)🔒Razgibano delo 🤩Urejeno

Več »
Piškotki

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …