fbpx

Dedovanje računa na spletnih omrežjih

Najvišje sodišče v Nemčiji je pred kratkim razsodilo, da mora podjetje Facebook staršem umrle najstnice omogočiti dostop do njenega že pet let in pol zaprtega profila na tem omrežju. Osebni podatki na internetu, kot je profil na Facebooku, je po smrti uporabnika načeloma del njegove zapuščine in se dedujejo, je razsodilo najvišje sodišče v Nemčiji. Predsednik sodišča Ulrich Herrmann je pojasnil, da ko gre za pisma in dnevnike, je tovrstna praksa povsem običajna, zato ni nobenega razloga, da bi digitalne vsebine obravnavali drugače.  Z vpogledom v hčerkin profil starša upata, da bosta dobila pojasnila o okoliščinah njene smrti.

Konec leta 2012 je petnajstletna najstnica umrla v Berlinu, ko je padla pod vlak podzemne železnice, pri čemer še vedno ni jasno, ali je to storila namerno ali je šlo za nesrečo. Predvsem pa je pomembno to, da si starša želita duševnega miru in čustvenega zaključka, poleg tega upata tudi, da bodo podatki na Facebooku razjasnili, ali strojevodji vlaka pripada odškodnina. Do te bi bil upravičen v primeru, če je dekle dejansko storilo samomor. Oče in mati pokojne najstnice, sta kmalu po njeni smrti prvič zaprosila Facebook za dostop do njenih podatkov in preteklih sporočil, a ju je ameriški gigant zavrnil. Namreč po smrti dekleta je Facebook njen račun zamrznil in starša do njega nista mogla dostopati niti z veljavnim geslom. Ameriški koncern vsebine ni želel razkrit, predvsem zato ker imajo tudi prijatelji, ki so s pokojno izmenjavali sporočila na omrežju, pravico do zaščite zasebnosti v digitalnih komunikacijah. Starša sta se takoj obrnila na sodišče na prvi stopnji, ki jima je dovolilo dostop, kar pa je nato prizivno sodišče v Berlinu leta 2017 razveljavilo sklicujoč se na to, da nemška ustava zagotavlja zasebnost v telekomunikacijah. Na koncu je primer prišel pred zvezno ustavno sodišče v Karlsruheju, to je najvišje sodišče v Nemčiji, ki pa je razsodilo, da zasebnost v takšnem primeru ne more bit argument.

Kontakt

Čas je bistvenega pomena, ko gre za odškodninske zahtevke iz naslova poškodb. Izpolnite spodnji obrazec in hitro vam bomo odgovorili.

Vsem strankam smo v okviru pravnega svetovanja preko telefona dosegljivi 24 ur na dan. Lahko nas pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 13 14 . Lahko pa nam pošljete sporočilo preko kontaktnega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali do visoke odškodnine.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

Zaposleni izkušeni pravniki

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

prometna nesreca

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …