fbpx

Če je vaša plača nižja od minimalne boste mogoče kmalu lahko tožili

Danes je KSS na Delovnem sodišču v Mariboru sprožila kolektivni spor zaradi določanja plač v podjetniški kolektivni pogodbi nižje od določene z Zakonom o minimalni plači. Določanje plač  v kolektivnih pogodbah pod minimalno plačo je v Sloveniji nekaj povsem “normalnega” in do sedaj zaradi tega še nobeden sindikat ni šel v tožbo. Na Ekonomsko socialnem svetu so sindikalne centrale vsakokrat pred sprejemanjem zakonodaje celo soglašale z danes veljavnimi rešitvami na tem področju. Zaradi takšne “ustaljene prakse” smo v Sloveniji popolnoma razvrednotili vrednoto delo, saj v večini dejavnosti prejmeta čistilka in inženir enako plačo.

Če uspemo v za nas vzorčnem postopku bi to pomenilo, da so vse kolektivne pogodbe v Sloveniji nezakonite zaradi določanja nižjih plač od zakonske minimalne. V večini kolektivnih pogodb na ravni dejavnosti in nižje so plače določene po mnenju KSS nezakonito, saj določajo za delavce nižje osnovne plače od zakonsko določene minimalne, kar pa je v neskladju z Zakonom o kolektivnih pogodbah, s katerimi se lahko določajo pravice delavcev le ugodneje od določenih z zakonom. Zakon o delovnih razmerjih ne pozna doplačevanja “socialnega transferja” do minimalne plače kot sestavni del plače, definicija minimalne plače pa ni uzakonjena, le delovno ministrstvo jo promovira na svojih spletnih straneh, v povezavi: definicija minimalne plače. Zaradi opisanega določanja plač v kolektivnih pogodbah delavci v bolniški prejemajo bruto plače od tristo do štiristo evrov nižje od zakonsko določene minimalne, tako da prejmejo neto plačo v skoraj enaki višini kot dobijo denarno socialno pomoč tisti, ki niso v delovnem razmerju oz. sploh ne delajo.

Kontakt

Čas je bistvenega pomena, ko gre za odškodninske zahtevke iz naslova poškodb. Izpolnite spodnji obrazec in hitro vam bomo odgovorili.

Vsem strankam smo v okviru pravnega svetovanja preko telefona dosegljivi 24 ur na dan. Lahko nas pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 13 14 . Lahko pa nam pošljete sporočilo preko kontaktnega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali do visoke odškodnine.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

Zaposleni izkušeni pravniki

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

prometna nesreca

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …