fbpx
svicarski-franki-tozba

Banka izgubila tožbo zaradi kredita v švicarskih frankih

Na prvostopenjskem sodišču je uspela prva tožba posojilojemalca  v CHF (švicarskih frankov) proti Unikredit banki Slovenija. Sodba temelji na nepopolnih ugotovitvah dejanskega stanja in pomanjkljivih oz. napačnih pravnih zaključkih. Sodišče je presodilo, da bi banka morala vedeti , da bo v prihodnosti po sklenitvi pogodbe, prišlo do krepitve švicarskega franka v razmerju do evra. Sodišče je sprejelo navedbe, da možnost takšnega porasta švicarskega franka naproti evru in njene posledice, tožniku niso bile predstavljene. Sodišče je sprejelo stališče, da je takšna pogodba nična, saj tožnik ni razpolagal z informacijami, na podlagi katerih bi sprejel drugačno odločitev. Tožnik ob ustrezni pojasnilni dolžnosti banke take pogodbe ne bi sklenil.

Naj povemo, da so težave nastale, ko je švicarska centralna banka januarja 2015 odpravila zgornjo mejo vrednosti za švicarsko valuto pri 1,20 franka za 1 evro, ki jo je na valutnem trgu držala dobra tri leta. Vrednost franka je v primerjavi z evrom precej poskočila, s čimer pa so drastično dvignili tudi mesečni obrok odplačevanja kreditov.

Po podatkih Združenja Frank je bilo v Sloveniji sklenjenih okoli 20.000 takšnih kreditov, največ v letih med 2005 in 2008. V Združenju Frank tako pričakujejo večje število tožb njihovih članov.

V pripravi je predlog zakona o konverziji posojil švicarskih frankov v evrska posojila, s katerim bi se poskušalo izenačiti položaj tistih s posojili v švicarskih frankih s tistimi, ki so kredite najeli v evrih.

Kontakt

Čas je bistvenega pomena, ko gre za odškodninske zahtevke iz naslova poškodb. Izpolnite spodnji obrazec in hitro vam bomo odgovorili.

Vsem strankam smo v okviru pravnega svetovanja preko telefona dosegljivi 24 ur na dan. Lahko nas pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 13 14 . Lahko pa nam pošljete sporočilo preko kontaktnega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali do visoke odškodnine.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

Zaposleni izkušeni pravniki

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

prometna nesreca

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …