fbpx

Osebni stečaj: Posledice po zaključku osebnega stečaja?

Osebni stečaj: Posledice po zaključku osebnega stečaja? 1

Osebni stečaj: Vsak postopek osebnega stečaja se enkrat konča. Če ne prej, se dolžnik, ki so se mu odpustile obveznosti, v tem trenutku vpraša kaj pa sedaj? Kako naprej?

Upniki neopravičeno ustavarjajo nove, fiktivne dolgove

Pogosto se dolžniki po zaključku osebnega stečaja znajdejo v situaciji, ko jih upniki kljub izdanemu sklepu o odpustu obveznosti (niso nič več in nikomur dolžni), še naprej terjajo za plačilo terjatev, ki so se jim v postopku osebnega stečaja odpustile. Nekateri upniki ustvarjajo celo fiktivne nove dolgove in vlagajo predloge za izvršbo s kasnejšim datumom zapadlosti terjatve, da zaobidejo sistem, ki bi sicer tak predlog za izvršbo zavrnil. Pozor! V takem primeru je nujno na izdani sklep o izvršbi ugovarjati in izpodbijati obstoj terjatve.

Zahteva se izbris zašega dolga iz evidenc

Po zaključku stečaja se dolžnik lahko znajde tudi v situaciji, ko želi financirati nakup vozila z leasingom ali povišati limit na banki, pa se izkaže, da je v SISBONu še vedno podatek o nekaterih dolgovih. Tako je pri svojem početju onemogočen, čeprav je bil ta dolg pravnomočno odpuščen, a ga upnik še vedno beleži. V takih primerih je treba pri upniku zahtevati izbris takega dolga iz evidenc, saj ni nobene pravne podlage, da bi se tak dolg še vedno vodil kot nepoplačan. Namreč ko pride do odpusta obveznosti, upnik nima več pravice terjati poplačila dolga, kljub temu pa bi dolžnik svojo obveznost lahko prostovoljno izpolnil.

Praksa bank brez zakonske podlage

Podatek, da je bila oseba v osebnem stečaju, je v SISBONu in na spletni strani www.ajpes.si dostopen še 4 leta po pravnomočno končanem postopku osebnega stečaja. Ves ta čas bivši stečajni dolžnik lahko pričakuje določene težave pri pridobivanju kredita, limita, leasinga ali nakupu na obroke. Treba je poudariti, da ni nobene zakonske podlage, ki bi bankam, leasingodajalcem, posojilnicam in trgovinam prepovedala ponuditi svoje storitve bivšim stečajnim dolžnikom, dejansko pa je poslovna praksa bank, posojilnic, trgovin in leasingojemalcev pogosto taka. Če ima bivši dolžnik dobro zaposlitev v stabilnem podjetju, je manj verjetno, da bi bil deležen zavrnitve pri urejanju kredita ali česa podobnega.

Po stečaju lahko odprete tudi podjetje ali s.p.

Bivši stečajni dolžnik lahko po zaključenem osebnem stečaju posluje kot samostojni podjetnik ali odpre podjetje, vse to pod pogojem, da izpolnjuje zakonske določbe iz Zakona o gospodarskih družbah. Pri odpiranju družbe z omejeno odgovornostjo kot ovira pride v poštev zlasti okoliščina, da ima oseba neporavnane obveznosti do finančne uprave Republike Slovenije. Pri poslovanju kot samostojni podjetnik te ovire ni, vendar pa bo dolžnik za take neporavnane davčne obveznosti, ki v postopku osebnega stečaja v skladu z določbami stečajne zakonodaje niso bile odpuščene, prejel sklep o davčni izvršbi, ki ga bo dejansko ovirala pri poslovanju kot samostojni podjetnik.

Ko davčni dolg v skladu z Zakonom o davčnem postopku zastara, podlage za davčno izvršbo in blokado na bančnem računu samostojnega podjetnika ni več. Prav tako ni več ovire za odprtje podjetja z omejeno odgovornostjo.

Ali imam lahko težave z delodajalcem, če sem v oebnem stečajo?

Stranke nas dostikrat vprašajo, ali so pri delodajalcih kdaj težave zaradi dejstva, da so v osebnem stečaju.

Iz prakse je moj odgovor ne, teh težav ni. Lahko bi seveda bilo to težavno pri nekaterih poklicih na višjem položaju, vendar pa se je v praksi izkazalo, da imajo delodajalci mnogo manj težav pri vodenju evidence dolgov stečajnega dolžnika kot dolžnika, ki je pod izvršbo. Ponavadi imajo dolžniki več izvršb, delodajalec pa mora kljub pomanjkanju pravnega znanja voditi ustrezen vrstni red izvršb, preračunavati dejansko stanje dolga, voditi evidenco plačil, odgovarjati na poizvedbe sodišča, upnikov in bank.

Vse to vzame veliko časa, terja veliko znanja in je zelo odgovorno delo, saj delodajalec odškodninsko odgovarja za ustrezno izvrševanje sklepa o izvršbi. V osebnem stečaju je zadeva bolj preprosta, saj delodajalec prejme en sklep o izterjavi stalnih prejemkov, kar je podlaga za izplačilo sredstev nad minimalno plačo na fiduciarni račun stečajnega dolžnika.

Za več informacij glede poteka postopka osebnega stečaja ali postopka po končanem stečaju me lahko kontaktirajte na tel. št. 041300612 ali preko maila na alma@poravnava.si in z veseljem vam bom poskušala pomagati rešiti vaše dileme.

Pokličite nas brez odlašanja!
poraVnava z velikim V

Alma Alič, univ. dipl. prav.

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

ZAKON O OBVEZNIH ZAVAROVANJIH V PROMETU

Več zakonov poiščite pod zavihkom ZAKONODAJA. Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače.

Več »

Zakon o dedovanju (ZD)

Več zakonov najdete pod zavihkom ZAKONODAJA. Zakon o dedovanju (ZD)  Zakon o dedovanju (Uradni list SRS, št. 15/76, 23/78, Uradni list RS, št. 13/94 – ZN, 40/94 – odl.

Več »

ZAKON o varstvu potrošnikov (ZVPot)

Več zakonov najdete pod zavihkom ZAKONODAJA. ZAKON o varstvu potrošnikov (ZVPot) Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne

Več »

OBLIGACIJSKI ZAKONIK (OZ)

Več zakonov najdete pod zavihkom ZAKONODAJA. Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače.

Več »
Piškotki

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …