fbpx

5 NASVETOV: Poškodba na delu

Poškodba na delu in odškodnina

poškodba na delu

Ste se poškodovali pri delu? NUJNO preberite kako ravnati po poškodbi pri delu!

1. TAKOJ POIŠČITE ZDRAVNIŠKO POMOČ

Prvi korak po poškodbi na delu, kot tudi po vsaki drugi poškodbi, je seveda čimprejšnje iskanje zdravniške pomoči. V najkrajšem možnem času se obrnite na najbližji urgentni center, kjer vas bojo primerno oskrbeli. Natančno navedite sam način poškodbe in poskrbite, da bo to zapisano tudi v samem izvidu. Zdravniško pomoč je potrebno poiskati, četudi gre za na videz zanemarljivo poškodbo ( kot je na primer udarec, manjša ureznina ipd.).

2. O POŠKODBI PRI DELU OBVESTITE DELODAJALCA: PRIJAVA POŠKODBE PRI DELU

Čimprej o poškodbi obvestite delodajalca in zahtevajte izpolnitev obrazca Prijava nezgode pri delu (obrazec ER8). Zahtevajte tudi, da delodajalec posreduje obrazec izbranemu osebnemu zdravniku.

Tudi delodajalcu natančno opišite dogajanje in na kakšen način ste se poškodovali. Pri tem ne podpisujte nobenega dokumenta in se ne izjavljajte o tem kdo je odgovoren za nastalo poškodbo.

3. ZAVARUJTE DOKAZE IN SE POSVETUJTE S STROKOVNJAKOM ZA ODŠKODNINE

V izogib kasnejšim zapletom je dobro napisati in podpisati svojo lastnoročno izjavo o samem dogodku in jo predložiti delodajalcu, kopijo pa zadržati za sebe. V kolikor poškodbe niso prehude, poskušajte fotografirati kraj poškodbe in sredstvo s katerim ste se poškodovali  (orodje, stroj, rezilo ipd.) dokler le – to ni spremenjeno in pridobite tudi izjave morebitnih prič. Najbolje je, da so izjave prič pisne in podpisane lastnoročno.

4. POZOR - PAZITE NA VSEBINO IZVIDOV IN DRUGE MEDICINSKE DOKUMENTACIJE

Prepričajte se, da je zdravnik v zdravstveni dokumentaciji pravilno navedel sam vzrok poškodbe – torej poškodbo pri delu, saj vam v takšnih primerih pripada 100-% nadomestilo za bolniško odsotnost. V to kategorijo spada tudi poškodba na delovnem mestu po tretji osebi.

5. ANGAŽIRAJTE PRAVNEGA STROKOVNJAKA

Takoj, ko se bo prvotni šok polegel in vam bodo poškodbe dovoljevale, se pozanimajte ali ima delodajalec zavarovano odgovornost za takšne primere. Premišljeno komunicirajte z delodajalcem in brez tehtnega premisleka in posveta s strokovnjakom ne sklepajte sporazumov o odškodnini. Glede na prakso, delodajalci praviloma ponudijo veliko nižjo odškodnino, kot bi jo ponudila njihova zavarovalnica.

STATISTIKA: POŠKODBA NA DELU

Poškodbe pri delu predstavljajo resen problem, tako v Sloveniji kot tudi v tujini.

“V Sloveniji je bilo v letu 2020 prijavljenih 17.622 poškodb pri delu oziroma 20 poškodb na 1.000 zaposlenih. Od tega je bilo 17 takih, ki so imele za posledico smrt.

Vsako leto v državah članicah EU zabeležijo okoli 2,5 milijona delavcev, prizadetih zaradi poškodb pri delu, ki so zahtevale več kot 3 dni odsotnosti z dela. V članicah EU se na leto pri delu smrtno ponesreči okoli 3.500 zaposlenih.”
(Zdravstveni statistični letopis Slovenije 2020, april 2022)

Statistika pri poškodbi pri delu
Statistika pri poškodbi pri delu, vir: ZDRAVSTVENI STATISTIČNI LETOPIS SLOVENIJE 2020

V letu 2020 so bile med delavci na delovnem mestu najpogostejše poškodbe prstov. Najpogostejši vzroki za nastanek vseh poškodb, vključno s smrtnimi, so izgube nadzora nad stroji, transportnimi sredstvi ali pri ravnanju z opremo, ročnim orodjem, predmeti ali živalmi.

Največ smrtnih poškodb (kar 71% vseh smrtnih primerov) se je v letu 2020 zgodilo v predelovalnih dejavnostih in gradbeništvu.

Poškodbe pri poškodbi pri delu
Poškodbe pri poškodbi pri delu, vir: ZDRAVSTVENI STATISTIČNI LETOPIS SLOVENIJE 2020

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

ZAKON O CESTAH

Poglejte ostale zakone pod zavihkom ZAKONODAJA. Zakon o cestah – ZCes-1 Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne

Več »

ZAKON O PRAVILIH CESTNEGA PROMETA (ZPrCP)

Ostale zakone najdete pod zavihkom ZAKONODAJA. Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače.

Več »

ZAKON O DELOVNIH RAZMERJIH (ZDR-1)

Več zakonov najdete pod zavihkom ZAKONODAJA. ZAKON O DELOVNIH RAZMERJIH (ZDR-1) Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne

Več »

ZAKON O ZEMLJIŠKI KNJIGI (ZZK-1)

Več zakonov najdete pod zavihkom ZAKONODAJA. Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače.

Več »

ZAKON o izvršbi in zavarovanju (ZIZ)

Več zakonov najdete pod zavihkom ZAKONODAJA. Zakon o izvršbi in zavarovanju (ZIZ) Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ

Več »
Piškotki

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …