fbpx

Izbrali ste: Zlom vratnega vretenca (fractura vertebrae cervicalis)

Odškodnina VAM PRIPADA.

Okviren znesek odškodnine*: do 31.000€

* Okviren znesek, višina odškodnine je odvisna tudi od ostalih okoliščin (trajanje zdravljenja, bolniški stalež, fizioterapija ….)
Vse navedeno velja v primeru, ko so izpolnjeni tudi vsi pogoji iz splošnih pogojev zavarovalnic.

TAKOJ potrebujete pomoč strokovnjaka za odškodnine!
NUJNO NAS POKLIČITE!

Brezplačna številka.
Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Zlom vratnega vretenca je ena od resnejših poškodb

Prometne nesreče z avtomobili in motorji botrujejo številne težave z vratnimi vretenci, žal tudi izredno nevarne. Med najbolj tvegane poškodbe štejemo zagotovo zlom vratnega vretenca.

Še najbolj pa tiste v zgornjem delu vratnih vretenc, saj je na omenjenem področju C2 in C1 pomemben živec, ki lahko povzroči nevrološke težave s trajnimi posledicami.

Vratna hrbtenica je sestavljena iz sedmih vratnih vretenc med seboj povezanih z medvretenčnimi diski in številnimi vezmi. Najpomembnejšo vlogo, ki jo nosijo vratna vretenca, je podpora glave, omogoča premike glave navzgor, navzdol in v stran.

Vzroki za zlom vratnih vretenc

Če se kosti v vratu zlomijo, se lahko poškoduje hrbtenjačni živec. Zaradi tega je zlom vratnega vretenca zelo resna poškodba in jo je potrebno takoj obravnavati kot nujno medicinsko pomoč.

Običajno so vzroki za zlom vratnega vretenca travme, kot so padec ali prometna nesreča. Zlomi se pojavijo, ko so kosti zdrobljene z močno silo, kot je npr. nalet v prometni nesreči ali padec z gradbenega odra ali strehe, kar povzroči nasilno trčenje. Redkeje se v vratu pojavi stresni zlom oz. lom, ki ga povzroči ponavljajoča se napetost v vratu in pogosteje zlom zaradi osteoporoze.

Simptomi zlomljenega vratu

Ko se zlomi vratno vretence, je bolečina zelo močna in pogosto oteži tudi gibanje glave. Točen opis diagnoze je podan šele po natančnem pregledu in slikanju z MR in EMG, da se ugotovi ali je morebiti poškodovana tudi hrbtenjača. Ta v najslabšem primeru lahko vpliva na druge dele telesa, kot so nezmožnost premikanja rok in nog. Nastopi lahko začasna ali celo trajna paraliza.

Zlom vratnih vretenc ni vedno viden, zato je pomembno, da poškodovanec pove, kje so najizrazitejše bolečine. Izkušen zdravnik lahko z vizualnim pregledom vidi zlom, a natančno lokacijo poškodbe lahko določi šele po dodatnih diagnostičnih metodah.

Kje poiskati pomoč?

V kolikor se na mestu nesreče sumi na zlom vratnih vretenc, je nudenje prve pomoči ključnega pomena do kakovostnega zdravljenja in ugodnega izida poškodbe. Če je možno, se žrtve do prihoda reševalcev ne premika.

V kolikor morate sami posegati, žrtev brez premikanja glave položite na trdo podlago in ji mobilizirajte glavo. Reševalci takoj namestijo vratno opornico, s katero preprečijo premikanje vretenc. Ovratnica zagotavlja pravilen položaj vratu in drži vretenca v stanju mirovanja.

Zlom vratnega vretenca

Kako zdraviti zlom vratnega vretenca?

Zdravljenje se lahko prične šele po določitvi resnosti zloma vratnega vretenca in je odvisno od prisotnosti in odsotnosti premikanja vratnih vretenc, stopnje poškodbe hrbtenjače v območju zloma ter prisotnosti in odsotnosti paralize. Vse glavne metode zdravljenja vključujejo popolno imobilizacijo, pri kateri je poškodovanec oblečen v opornico, ki fiksira vrat v enem položaju.

Če se med zlomom vratu močno poškoduje hrbtenica, je zaradi preprečitve popolne paralize včasih potrebna operacija. Tako bo za delno in popolno okrevanje potrebna dolga in draga rehabilitacija. A ta bo zagotovo uspešnejša, če bo pacient imel voljo in redno opravljal vaje. Ker je zlom vratu vedno zelo boleč, zdravnik predpiše ustrezna protibolečinska zdravila.

Rehabilitacija in okrevanje po zlomu vratu

Rehabilitacija po zlomu vratu je včasih dolgotrajna in zahtevna. Ker mora biti vrat nekaj časa popolnoma imobiliziran, mišice zelo oslabijo. Zaradi tega je potrebno izvesti številne rehabilitacijske postopke, da se čimbolj izpostavi prvotno stanje.

V procesu rehabilitacije je pomembno, da se krepi vratne mišice, povrne krvni obtok v vratno hrbtenico, pospeši regeneracijo poškodovanega dela hrbtenice ter stabilizira dihalni in živčni sistem.

Kako si lahko pomagate sami?

Vadbena terapija se bo pričela šele z dovoljenjem zdravnika. Kakšne vaje lahko sami izvajate, vas poučijo v bolnišnici in rehabilitacijskih centrih, ampak šele po oceni, da je vaše telo to sposobno. S fizioterapevtskimi postopki, kot so elektrostimulacija, magnetna terapija, ultrazvok in drugo, se zdravljenje in okrevanje pospeši, še posebno v kombinaciji z drugimi metodami zdravljenja.

Za številne poškodbe je zagotovo priporočljiva masaža, s katero se odpravlja atrofijo mišic in obnavlja oskrba s krvjo. Ker so prve masaže včasih neprijetne in boleče, naj bodo terapije krajše in se postopoma podaljšujejo, da s časoma nastopi olajšanje.

Facebook
Twitter
Email
Print
Piškotki

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …