fbpx

Izbrali ste: Zlom stegnenice (fractura femoris)

Odškodnina VAM PRIPADA.

Okviren znesek odškodnine*: do 25.000€

* Okviren znesek, višina odškodnine je odvisna tudi od ostalih okoliščin (trajanje zdravljenja, bolniški stalež, fizioterapija ….)
Vse navedeno velja v primeru, ko so izpolnjeni tudi vsi pogoji iz splošnih pogojev zavarovalnic.

TAKOJ potrebujete pomoč strokovnjaka za odškodnine!
NUJNO NAS POKLIČITE!

Brezplačna številka.
Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Zlom stegnenice je največkrat posledica prometnih nesreč

Stegnenica je ena največjih in najmočnejših kosti v našem telesu. Sega od kolčnega sklepa do kolena, ker pa je zelo močna kost, je potrebno tudi veliko sile, da se zlom. Kljub temu pa je zlom stegnenice zelo pogosta poškodba, ki spremlja tako mlajše kot tudi starejše ljudi.

Zlomi stegnenice so razvrščeni v tri skupne, glede na to, na katerem delu stegnenice pride do zloma. To so zlomi zgornjega, srednjega in spodnjega dela kosti. Statistika pravi, da so med najpogostejšimi zlomi v zgornjem delu stegnenice, v splošnem mu pravimo kar zlom kolka.

Kako nastane poškodba?

Tako mehanika in posledično tudi zdravljenje poškodbe je močno odvisna od tega, na katerem delu pride do zloma stegnenice.

Zgornji del stegnenice sestavljajo njena glava, vrat, veliki trohanter in mali trohanter in zlomi na tem predelu so najpogostejši. Največkrat nastanejo zaradi delovanja neposredne sile pri padcih, zato je to zelo pogosta poškodba pri starejših ljudeh. Pri mlajših ljudeh so zlomi zgornjega dela stegnenice največkrat posledica prometnih nesreč.

Kot smo že zapisali, je stegnenica zelo močna kost. Zato je jasno, da lahko zlomi njenega srednjega dela nastanejo le ob delovanju zelo velikih sil, na primer v prometnih nesrečah, na smučanju ali pa padcih z višine. Zlom spodnjega dela stegnenice pa je najpogosteje posledica padca na koleno ali ob njegovem čezmernem upogibanju. Pri tovrstnih poškodbah se kost pogosto tudi zdrobi.

Diagnoza: S72 Fractura femoris

Kakšne so težave pri zlomu stegnenice?

Pri zlomu zgornjega dela stegnenice poškodovanec občuti bolečino v predelu kolka, spremlja pa jo tudi zavrta oziroma omejena gibljivost noge. Ob tem je mogoče opaziti tudi nekoliko nenavaden položaj spodnje okončine, ki je obrnjena navzven ali navznoter. Hoja je največkrat nemogoča. Pri ljudeh, kjer je stegnenica zlomljena na predelu vratu ali glave, poškodbo lahko spremlja tudi krvavitev,

Kadar pride do zloma srednjega dela stegnenice poleg močne bolečine lahko pride do obsežnih in nevarnih krvavitev. V tem primeru je potrebno vedno razmisliti tudi na možnost dodatnih poškodb. V primeru zloma spodnjega dela stegnenice poškodovanci občutijo močno bolečino, koleno je oteklo, njegova gibljivost pa je skoraj popolnoma zavrta.

Kako zdraviti zlom stegnenice?

Če se sprašujete, kje poiskati pomoč v primeru zloma stegnenice, je odgovor zelo jasen. V primeru zloma stegnenice poškodovanca ne smemo premikati, razen če njegovo življenje ni ogroženo. V tem primeru je potrebno imobilizirati celoten spodnji ud in kolčni sklep. Z imobilizacijo zmanjšamo bolečino poškodovanca in olajšamo transport do bolnišnice, kjer poškodovanca sprejmejo v travmatološko ambulanto.

Rentgensko slikanje in magnetna resonanca sta dva standardna postopka za natančen opis diagnoze in njeno potrditev. Glede na diagnozo pa je temu prilagojeno tudi zdravljenje zloma stegnenice. Če gre le za manjše zlome in odkrhnjenja, je potrebno mirovanje, v primeru resnejših zlomov pa je potrebna operacija. Zlome v tem primeru natančno naravnajo in jih učvrstijo z različnimi vijaki, ploščicami ali zunanjimi fiksatorji. Kadar gre za zlom zgornjega dela stegnenice pri starejših ljudeh, največkrat vstavijo kolčno protezo.

Kako si lahko pomagate sami?

Vrsta in način zloma sta tista dva dejavnika, ki vplivata tudi na to, kakšne vaje lahko izvajate sami. Seveda je popolnoma jasno, da je potrebno za dober končni izid zdravljenja upoštevati izključno navodila zdravnika. Ta vam bo dal tudi dovoljenje, kdaj boste nogo lahko začeli obremenjevati, zato pred tem ne smete izvajati nobenih vaj, ampak morate z nogo mirovati.

Ko lahko nogo obremenjujete, ima kakovostna fizikalna rehabilitacija ključno vlogo pri hitrejšemu okrevanju, seveda pa kakšne vaje lahko izvajate tudi sami. Priporočljivo je, da se izvaja masaža poškodovanega dela, s čimer se pospeši krvni obtok v poškodovanih tkivih in pospeši regeneracija. Enako pomembno pa je postopna krepitev mišičnih skupin, s katerimi povečujemo mišični tonus in vitalnost.

Ravno obratno je v primeru zloma kolka, še posebej pri starejših. Tam je zgodnja mobilizacija ključnega pomena, saj preprečuje nepremičnost. Zato je priporočljivo čim prej izvajati vaje vstajanja in hoje, v tej fazi pa se je potrebno izogibati predvsem rotacijskim gibom, ležanju na bokih in prekrižanim nogam. Sčasoma postane trening hoje vse bolj pomemben, zato ga stopnjujte s hojo po stopnicah in izvajanjem različnih krepilnih vaj za mišice poškodovane noge ob stolu ali leže.

Zlom stegnenice

poraVnava z velikim V

Piškotki

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …