fbpx

Izbrali ste: Zlom reber (fractura costae)

Odškodnina VAM PRIPADA.

Okviren znesek odškodnine*: do 2.700€

* Okviren znesek, višina odškodnine je odvisna tudi od ostalih okoliščin (trajanje zdravljenja, bolniški stalež, fizioterapija ….)
Vse navedeno velja v primeru, ko so izpolnjeni tudi vsi pogoji iz splošnih pogojev zavarovalnic.

TAKOJ potrebujete pomoč strokovnjaka za odškodnine!
NUJNO NAS POKLIČITE!

Brezplačna številka.
Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Zlom reber je pogosta poškodba, ki ima lahko usodne posledice

Človeško okostje sestavlja 12 parov reber. Ti predstavljajo nekakšen oklep, ki ščiti korenino vratu ter organe v prsnem košu in trebuhu. Zato moramo vsako poškodbo reber resno jemati, predvsem pa ustrezno ukrepati. Če k temu dodamo, da je zlom reber najpogostejša travmatična poškodba prsnega koša, je popolnoma jasno, da ima lahko hude posledice.

Najpogosteje pride do zloma na rebrih, ki so na sredini prsnega koša, nekoliko manj pa na začetnih treh rebrih. V primeru zloma reber potrebuje kar 13 % mehansko ventilacijo, v nekaterih primerih pa je poškodba tudi življenjsko ogrožajoča.

Kako nastane poškodba?

Zlom reber je najpogosteje posledica velike sile, ki deluje na steno prsnega koša. Pri starejših ljudeh z osteoporozo se rebra lahko zlomijo že pri lažjih padcih ali udarcih. Pri mlajših ljudeh pa je za zlom reber potrebna velika sila.

Do poškodbe prihaja najpogosteje v prometnih nesrečah, pri padcih z višine ali pri športnih aktivnostih kot so na primer smučanje, kolesarstvo, smučarski skoki, borilne veščine ali drugi adrenalinski športi. V teh primerih je možnost nevarnih padcev velika, zato je tudi verjetnost za zlom reber bistveno večja.

Kakšne so težave pri zlomu reber?

Na zlom reber lahko posumimo že z mehaniko poškodbe. Torej, če smo padli, imeli prometno nesrečo ali pa doživeli močan udarec v prsni koš, moramo vedno pomisliti na zlom reber. Sicer pa je za to poškodbo značilna močna bolečina v prsnem košu, ki je izrazitejša ob globokem dihanju, kašljanju, kihanju ali vsakršni spremembi telesnega položaja.

Pogosto se zgodi, da zlom reber spremlja tudi poškodba notranjih organov.  V tem primeru lahko pride celo do stisnjenja ali predrtja srca ali pljuč, kar vodi v dihalno stisko in šok z nezavestjo ter vsemi njegovimi posledicami.

Kje poiskati pomoč in postavitev diagnoze

Ob sumu na zlom reber moramo vedno poiskati pomoč in obiskati zdravnika. Ta opravi klinični pregled in vas napoti na rentgensko slikanje prsnega koša. Z njim se ovrže ali potrdi sum na zlom reber, pri čemer se ugotovi tudi morebiten izliv krvi ali limfne tekočine. Zelo pomembno je, da s slikanjem izključimo možnost poškodbe notranjih organov, ki so lahko v določenih situacijah smrtno nevarne.

Vendar ni nujno, da nam rentgensko slikanje vedno da natančen opis diagnoze. Rebra so lahko nalomljena tudi pod takšnim kotom, da se tega na sliki ne vidi. S stališča zdravnika to nit ni pomembno, saj je terapija v primeru počenega ali zlomljenega rebra popolnoma enak.

Kako zdraviti zlom reber?

Potek zdravljenja zloma reber je odvisen od vrste poškodb in števila zlomljenih reber. V primeru zloma manj kot treh reber je zdravljenje ambulantno, zato vam bo zdravnik predpisal počitek z mirovanjem, v primeru hujših bolečin pa zdravnik lahko predpiše tudi protibolečinsko terapijo.

Za zlom reber praviloma ni potrebna operacija, saj se zlom sčasoma zaceli. Zavedati pa se morate, da je proces celjenja dolg in traja nekje od 6 do 8 tednov ali celo več. Če so zlomljena tri ali več reber, potem je zaradi možnost pljučnih zapletov potrebno bolnišnično zdravljenje.

Kako si lahko pomagate sami?

Prsni koš je nemogoče imobilizirati, prav tako pa se odsvetuje uporaba kakršnih koli povojev, saj ti le še dodatno zmanjšajo gibanje reber in s tem zmanjšano predihanost pljuč, kar vodi v pljučnico. Vse, kar lahko storite sami pri zlomu reber je, da ste potrpežljivi in se izogibate aktivnostim, ki povzročajo dodatne bolečine.

Zdravnik vam bo vsaj v začetku odsvetoval kakršno koli naprezanje, ki bi izzvalo bolečino. Zato se v tem obdobju tudi izogibajte prehladu, ki bi v primeru kihanja ali kašljanja lahko izzval še večjo bolečino v rebrih.

Seveda pa kakšne vaje lahko izvajate sami. Še posebej je priporočljiva dihalna oziroma respiratorna terapija, pri kateri se izvajajo dihalne vaje. Z dihalnimi vajami zmanjšamo možnost za pojav pljučnice, ki je zaradi slabše predihanosti dela pljuč zelo pogosta posledica zloma reber.

Zlom reber

Facebook
Twitter
Email
Print

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …