fbpx

Izbrali ste: Zlom prsnice (fractura sterni)

Odškodnina VAM PRIPADA.

Okviren znesek odškodnine*: do 4.500€

* Okviren znesek, višina odškodnine je odvisna tudi od ostalih okoliščin (trajanje zdravljenja, bolniški stalež, fizioterapija ….)
Vse navedeno velja v primeru, ko so izpolnjeni tudi vsi pogoji iz splošnih pogojev zavarovalnic.

TAKOJ potrebujete pomoč strokovnjaka za odškodnine!
NUJNO NAS POKLIČITE!

Brezplačna številka.
Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Zlom prsnice je ena resnejših poškodb, ki se vam lahko pripeti

V prometnih nesrečah se pogosto zgodi, da se sproži zračna blazina, ki ščiti človekov prsni koš. To je izjemno pomembno, saj so poškodbe prsnega koša lahko usodne. Ena resnejših poškodb, ki se vam lahko pripeti je zlom prsnice.

Ta lahko resno ogrozi vaše zdravje, saj se poleg tega lahko poškodujejo tudi notranji organi. To je eden najpomembnejših razlogov za strokovno zdravstveno oskrbo na mestu nezgode.

Vzroki za zlom prsnice

Najpogostejši vzroki za zlom prsnice je prometna nesreča, kjer voznik pri trčenju utrpi udarec v prsni koš. Zaradi tega so v avtomobilih nameščene zračne blazine, ki se sprožijo on nenadnih trkih in v določenih primerih blažijo udarec in preprečujejo hude poškodbe. Podobno funkcijo opravlja tudi varnostni pas.

Zlom prsnice se večkrat pripeti tudi športnikom kot so telovadci, dvigalci uteži, rokoborci in hokejisti. Če padete z višine , je manj verjetnosti, da si boste poškodovali prsni koš, saj je ta okvir močan, zaščiten z mišicami in vezmi. Do zloma prsnice je prej mogoče pri osebah z osteoporozo, kjer je kostno tkivo zaradi bolezni oslabljeno in redko.

Prvi simptomi zloma prsnice

Glavni simptom zloma prsnice je huda bolečina, ki se še poslabša s kašljanjem, kihanjem in smehom. Pacient ima plitko in pospešeno dihanje. Zlom prsnega koša spremlja značilen občutek, da se kosti znotraj prosto gibljejo. V prsnem košu nastane vnetje in oteklina, lahko se pojavi celo hematom. Včasih poškodovanec krvavi skozi nos ali usta.

Pri zlomu prsnega koša lahko drobci poškodujejo notranje organe. Če so poškodovan pljuča, je dihanje oteženo. Ker se pri dihanju prsni koš premika, zaradi zloma nastane vidna deformacija prsnice. Če so poleg tega zlomljena še rebra, potem bodo bolečine izrazitejše.

Katere vrste zlomov prsnice in reber ločimo?

Glede na naravno lomno linijo prsnega koša ločimo:

  • poševen zlom,
  • prečni zlom,
  • vzdolžni zlom,,
  • odprt ali zaprt zlom
  • z odmikom drobcev ali brez njih.

Kje poiskati prvo pomoč?

V primeru, da ste prisotni pri nezgodi, kjer se sumi na zlom prsnice, je dobro prepoznati prve znake in žrtvi zagotoviti ustrezno prvo pomoč. Če čakate na zdravniško pomoč, potem poškodovani osebi lajšajte bolečine in zmanjšajte otekline z ledenimi obkladki, vendar ne več kot 20 minut, da ne pride do ozeblin.

Če opazite, da žrtev oblačila ovirajo pri gibanju in dihanju, ji pomagajte do udobnejšega položaja in dihanja. Osebam s poškodbo prsnega koša najbolj prija sedeči položaj. Opis diagnoze je natančno podan šele z rentgenskim slikanjem in računalniško tomografijo, kjer se še določi ali je poškodovanih kaj mehkih tkiv in notranjih organov.

Kako se zdraviti v primeru zloma prsnice?

Zdravljenje zlomljene prsnice je v prvi vrsti odvisno od resnosti zloma. Da se kost dobro zaceli, je najpogostejša oblika zdravljena počitek in hlajenje oteklin in bolečin. V primeru hujših bolečin, vam bo zdravnik predpisal sredstva proti bolečinam. V redkih primerih je nujno potrebna operacija, če se ugotovi, da so ogroženi notranji organi. Možno je, da si boste morali nekaj časa zategniti prsni koš z elastičnim povojem.

Včasih se pri zdravljenju zloma prsnice pojavijo tudi zapleti. Najpogosteje se pojavi bolečina v prsnici, ki je povezana s kašljanjem, kar lahko povzroči okužbo v prsih. Kako zdraviti zlom prsnice je odvisno od številnih dejavnikov, zagotovo pa na dober izid vpliva volja in sodelovanje pacienta.

Rehabilitacija zloma prsnice je dolgotrajna, a se popolnoma zaceli

Po zlomu prsnice si večinoma ljudi popolnoma opomore nekje v 10-ih tednih in pol. je pa čas okrevanja daljši, če je potrebna kakršnakoli operacija. Zdravnik in fizioterapevt vas bo poučil kakšne vaje lahko sami izvajate, da boste čimprej okrevali in hkrati tudi preprečili okužbe v prsnem košu. Sem spadajo tudi redno globoko dihanje skozi ves dan in dihalne vaje, masaža in fizične vaje.

Fizično aktivnost je potrebno povečati postopno, najboljše aktivnosti so plavanje, vodna aerobika in igre na prostem. Gimnastične vaje se bodo sprva izvajale po priporočilu terapevta, morajo pa vključevati vaje za držo in gibčnost ter stimulacijo prsnih mišic. Vedeti morate, da tudi nekaj mesecev po popolni rehabilitaciji območje poškodbe ni pametno obremenjevati, ker obstaja verjetnost nove razpoke.

Zlom prsnice
Zlom prsnice
Piškotki

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …