fbpx

Izbrali ste: Udarec v prsni koš (contusio hemithoracis)

Odškodnina VAM PRIPADA.

Okviren znesek odškodnine*: do 1.500€

* Okviren znesek, višina odškodnine je odvisna tudi od ostalih okoliščin (trajanje zdravljenja, bolniški stalež, fizioterapija ….)
Vse navedeno velja v primeru, ko so izpolnjeni tudi vsi pogoji iz splošnih pogojev zavarovalnic.

TAKOJ potrebujete pomoč strokovnjaka za odškodnine!
NUJNO NAS POKLIČITE!

Brezplačna številka.
Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Udarec v prsni koš moramo vedno jemati resno

Vse poškodbe prsnega koša je potrebno jemati zelo resno, saj gre lahko za potencialno življenjsko nevarna stanja. In enako velja tudi za udarec v prsni koš, ki na prvi pogled morda ni nič posebnega, po drugi strani pa lahko povzroči resne zaplete.

Kljub vsemu pa je na srečo večina udarcev v prsni koš manj nevarnih in lahkih. Ob pravočasnem in ustreznem ukrepanju običajno poškodba ne pušča nobenih posledic, okrevanje po njej pa je običajno hitro. Kljub temu pa je vedno dobro vedeti, kako ukrepati, kje poiskati pomoč in kako poškodbo čim prej pozdraviti.

Kako nastane poškodba?

Udarec v prsni koš je najpogosteje posledica kratkotrajne tope sile, ki je lahko različne moči. Zaradi tega prihaja do različno težkih poškodb, ki se med seboj razlikujejo predvsem po tem, ali ob udarcu v prsni koš pride tudi do poškodb notranjih organov ali ne.

Čeprav ob udarcu v prsni koš ne pride do poškodb notranjih organov, pa ga lahko spremljajo tudi druge poškodbe, kot je na primer poškodba reber. Za tovrstno poškodbo morajo biti sile že zelo velike, zato so veliko bolj pogostejši lažji udarci v prsni koš, ki nastanejo pri padcih, udarcih ob trd predmet ali udarci s trdimi predmeti. Sila pri tovrstnih udarcih ni prevelika, pa vendar dovolj, da povzroči določene težave.

Kakšne so težave pri udarcu v prsni koš?

Kadar gre za najlažjo obliko poškodbe prsnega koša, torej udarec v prsni koš brez zloma reber ali poškodbe notranjih organov, se običajno na mestu udarca pojavi rdečina ali oteklina. Na otip se občuti bolečina, ki je možna tudi pri dihanju, zato je nujno, da z ustreznimi preiskavami izključimo tudi poškodbe reber.

Kadar udarec v prsni koš spremlja tudi močna bolečina na mestu udarca, bolečina ob globokem dihanju, kihanju ali kašljanju, potem je potrebno posumiti tudi na morebitni zlom enega ali več reber. V tem primeru poškodovanec diha površno, kar lahko pripelje do hipoksije in temu posledično šoka.

Kateri postopki so potrebni za opis diagnoze?

Udarec v prsni koš je poškodba, ki ima lahko resne posledice, zato jo je potrebno vedno resno jemati. Pri tem je ključnega pomena, da se izločijo morebitne poškodbe notranjih organov ali pa poškodbe reber, ki takšne udarce najpogosteje spremljajo.

Zato je velika verjetnost, da vas bo zdravnik v primeru udarca v prsni koš za dokončen opis diagnoze poslal na rentgensko slikanje. Z njim se dokončno izključi poškodbe reber in potrdi diagnozo udarca v prsni koš.

Kako zdravit udarec v prsni koš?

Ob udarcu v prsni koš se verjetno najprej poraja vprašanje, kje poiskati pomoč in kako zdraviti takšno poškodbo. Ker je takšna poškodba lahko zelo zahrbtna, je priporočljivo v vsakem primeru obiskati zdravnika, ki vas bo napotil na rentgensko slikanje.

Rentgensko slikanje bo dalo odgovor na to, kako resna je poškodba prsnega koša. Če gre le za udarec brez zloma reber ali poškodb notranjih organov, potem je potreben le počitek in mirovanje, dokler bolečina in oteklina ne izzvenita. V primeru bolečin pa vam bo zdravnik predpisal sredstva proti bolečinam.

Kako si lahko pomagate sami?

Po poškodbi si vsakdo želi čim hitreje povrniti v stanje kot pred njo. Vendar potrpežljivost v takšnih primerih nikoli ni odveč. V primeru udarca v prsni koš je zdravljenje usmerjeno v lajšanje bolečin in podobno naj ravna tudi poškodovanec. Ta naj zaseda položaj, v katerem občuti najmanj bolečin, pri čemer je vsaj v prvih tednih po poškodbi kakršno koli izvajanje vaj odsvetovano.

Za vse poškodovance se priporoča polsedeči položaj ali naj imajo nekoliko dvignjen vzglavnik. S tem se sprosti pritisk na prsni koš, bolečina pa se zmanjša. Zaradi preprečevanja pojava pljučnice se priporoča redno izvajanje dihalnih vaj. Sproščeno in umirjeno dihanje poskrbi za zadostno ventilacijo pljuč, sprostitev prsnega koša in ramen.

Udarec v prsni koš

poraVnava z velikim V

Facebook
Twitter
Email
Print
Piškotki

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …