fbpx

Izbrali ste: Samo 1 udarec v glavo (contusio)

Odškodnina VAM PRIPADA.

Okviren znesek odškodnine*: do 1.500€

* Okviren znesek, višina odškodnine je odvisna tudi od ostalih okoliščin (trajanje zdravljenja, bolniški stalež, fizioterapija ….)
Vse navedeno velja v primeru, ko so izpolnjeni tudi vsi pogoji iz splošnih pogojev zavarovalnic.

TAKOJ potrebujete pomoč strokovnjaka za odškodnine!
NUJNO NAS POKLIČITE!

Brezplačna številka.
Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Udarec v glavo je pogosta poškodba, ki je ne smemo podcenjevati

Z udarcem v glavo smo se skoraj zagotovo srečali že vsi. Tega so pogosteje deležni otroci, ki so pri svojih igrah aktivnejši in okretnejši. A pri vsakem udarcu vedno nastopi določena mera strahu, saj se s prve roke težko oceni kako resna je lahko poškodba.

Posledica udarca v glavo je lahko le buška ali bolečina v glavi, v hujših primerih pa pripelje celo do hudih poškodb možganov in lobanje.

Simptomi poškodbe glave

Za poškodbami glave vsako leto trpi ogromno ljudi, a so na srečo večinoma blažje, saj lobanja možganom nudi dokaj učinkovito zaščito. Udarce v glavo najpogosteje utrpimo v primeru prometnih nesreč, trkov, športnih naletov, delovnih nesreč itd. V grobem poškodbe glave delimo na zaprte in odprte poškodbe, pri vseh pa običajno pride zaradi gibanja pri visokih hitrostih. Prvi znak zaprte poškodbe je glavobol, oteklina, obtolčenina, pretres možganov, medtem ko odprte poškodbe zlom lobanje in predirna rana.

Simptomi blagih poškodb obsegajo slabost, glavobol, negotovo ravnotežje, slabšo zbranost, spominske težave, utrudljivost, občutljivost na hrup in svetlobo, včasih celo depresijo in tesnobo. Simptomi, ki nakazujejo resno poškodbo glave so spremenjene ali neenako velike zenice, krči in tresavica, deformirane poteze obraza, izcedek, lahko tudi krvav, iz nosa, ust ali ušes, zlom lobanje ali obraza, zmečkanine, oteklost obraza ali glave, poslabšanje sluha, vonja, okusa ali vida, nesposobnost premikanja ene ali več okončin in mnogo drugih.

Kako ravnati v primeru udarca v glavo?

Poškodbe glave je potrebno vedno resno jemati, saj sta smrtnost in invalidnost lahko pogosti posledici udarca v glavo. Če ste poleg osebe, ki je utrpela udarec v glavo, najprej poskusite izvedeti, kaj se je z osebo zgodilo. Če ta ni sposobna govoriti, vprašajte priče, saj so vam podatki lahko v veliko pomoč, kako postopati naprej. Ne glede na resnost poškodbe, upoštevajte dejstvo, da ima poškodovanec morda poškodovano tudi hrbtenjačo.

Se kdaj vprašate, kje poiskati pomoč, če utrpite udarec v glavo ali pa ste priča temu dogodku? Prvo pomoč je potrebno takoj nuditi osebi, ki je neobičajno zaspana in izgublja zavest, se vede drugače kot ponavadi, osebi z hudim glavobolom, otrdelim vratom ali tistemu, ki bruha. Pokličite reševalce na 112 in medtem preverite stanje poškodovanca.

Na mestu nesreče vedno najprej preverite ali poškodovanec diha ali morebiti krvavi. V primeru umetnega dihanja ali ustavitve krvavitve bodite pozorni na stabilizacijo glave, saj ima poškodovanec lahko poškodovano hrbtenjačo. Krvavitve na glavi ustavite z direktnim pritiskom gaze na rano. Če sumite na poškodbo lobanje, nanjo ne pritiskajte, temveč le prekrijte s sterilno gazo.

Kako zdraviti udarec v glavo?

Ko utrpite udarec v glavo, je blažji glavobol normalen. Na mestu udarca lahko nastopi oteklina, udarno mesto je ponavadi tudi boleče na dotik ali na otip. Pri blažjih glavobolih lahko poškodovanec vzame lažji analgetik, je pa pomembno, da se nekaj dni opazujete in svojcem zaupate mesto udarca. Izogibajte se večjim telesnim naporom, kontaktnim športom, vožnji avtomobilov in upravljanja strojev.

Tudi ko pacient že dobi opis diagnoze, se lahko določeni simptomi pokažejo kasneje, zato je pomembno, da se poškodovano osebo nekaj dni skrbno opazuje. Dobro je, da se jo na dve do tri ure zbuja in s preprostimi vprašanji preverja, ali je z osebo vse ok. Če ste slučajno sami poškodovani, se pri zdravniku pozanimajte, kdaj in kakšne vaje lahko sami izvajate po poškodbi.

Preberite več o zdravljenju udarca v glavo

S čim lahko preprečimo udarce v glavo?

Na srečo večina udarcev ali poškodb glave ni hujših in se izkažejo za blage. Te načeloma tudi ne potrebujejo zdravniške oskrbe ali sprejema v bolnišnico. Velikokrat nesrečo težko preprečimo, a z določenimi postopki in varnostnimi pristopi, pa zagotovo preprečimo najhujše. Pripeti pasovi, varnostne blazine, zaščitne čelade, ščitniki, upoštevanje prometnih predpisov in znakov, vidna signalizacija, odbojniki in trezna glava so le nekateri dejavniki, ki pomagajo preprečiti udarce v glavo.

Udarec v glavo

Facebook
Twitter
Email
Print

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …