fbpx

Izbrali ste: Nateg vratne hrbtenice (distensio musulorum colli)

Odškodnina VAM PRIPADA.

Okviren znesek odškodnine*: do 2.600€

* Okviren znesek, višina odškodnine je odvisna tudi od ostalih okoliščin (trajanje zdravljenja, bolniški stalež, fizioterapija ….)
Vse navedeno velja v primeru, ko so izpolnjeni tudi vsi pogoji iz splošnih pogojev zavarovalnic.

TAKOJ potrebujete pomoč strokovnjaka za odškodnine!
NUJNO NAS POKLIČITE!

Brezplačna številka.
Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Nateg vratne hrbtenice je občutljiva poškodba

Poškodbi, ki se v prometnih nesrečah pogosto pripetita, sta nateg vratnih mišic in poškodba vratne hrbtenice. Na silo in gibanje sta vrat in hrbet izjemno občutljiva, še posebno, če pride do trka nenadno in od zadaj.

Zvin in nateg vratne hrbtenice pogosto spremljajo še glavoboli, slabost, mravljinčenje okončin in bolečine. Mravljinčenje in drevenenje okončin se nemalokrat pojavlja zato, ker je v zgornjem delu hrbtenice ogromno živčevja.

Vzroki za nateg vratne hrbtenice

Največkrat se nihajne poškodbe vratu zgodijo pri prometnih nesrečah in hitrostnih športih, izjemoma pri potapljanju in drugih aktivnostih. Vzrok za nateg vratne hrbtenice je nenadna zaustavitev ali sprememba smeri. Telo ima v gibanju kinetično energijo, glava in vrat pri trku zanihata naprej v smer gibanja, nato pa še v nasprotni smeri. Najpogosteje je to zaradi trka od zadaj, ko je poškodovanec pripet s pasom.

Pri trku ostane glava potnika statična, kar povzroči, da vrat absorbira večino sile. Mišice in vezi na vratu se raztegnejo preko svojih naravnih meja. Nato se glava začne v stranskem gibanju vračati v prvotni položaj in pri tem še vrat v nasprotno smer. Takšno hitro gibanje naprej in nazaj povzroči poškodbe živčnih korenin in diskov v vratni hrbtenici. Lahko pride tudi do pretresa možganov.

Simptomi, ki kažejo na nateg vratne hrbtenice

Pogosto je posledica sunkovitega zanihanja vratu tudi poškodba skeleta ali mehkih tkiv vratne hrbtenice. Natančen opis diagnoze se odkrije po pregledu organskih sprememb. Če se ugotovi zlom vretenca, izpah malih sklepov ali raztrganje vezi potem govorimo o zvinu vratne hrbtenice. Če pa je poškodba izražena na eni ali več obvratnih mišicah, potem govorimo o nategu vratnih mišic. Obe spadata pod nihajne poškodbe.

Znaki oziroma simptomi nihajne poškodbe hrbtenice so boleč vrat, zmanjšana gibljivost vratu, glavobol in vrtoglavica. Včasih se bolečina iz vratu širi v roke, lahko so prisotne motnje zaznavanja, mravljinčenje ali slabša moč mišic. Lahko poškodovanec celo toži o težavah pri požiranju ter motnjah vida in sluha.

Kako do diagnoze v primeru trka?

Kadar se pripeti prometna ali druga nesreča, kjer je prišlo do trka od zadaj, je pomembno, da se poškodbo vratne hrbtenice obravnava kot nestabilno, zato se poškodovani osebi namesti vratno opornico. S tem bosta vrat in glava v nevtralnem položaju. Pri natančnem kliničnem pregledu se oceni prizadetost vratnih struktur in napravi nevrološki pregled poškodovanca.

Za natančen opis diagnoze je potrebno tudi rentgensko slikanje vseh vratnih vretenc. Če je radiološki izvid negativen in poškodovanec nima izpadov, potem ni bojazni za strah. Če pa ima poškodovanec hujše bolečine in nevrološke izpade in po enem tednu ne izginejo, potem je treba opraviti dodatne rentgenske slike v skrajnem predklonu in zaklonu vratu ter oceni morebitne nestabilnosti. Včasih  sta potrebni še računalniška tomografija in magnetna resonanca vratne hrbtenice.

Kje poiskati pomoč?

Če sumite, da ste ob nesreči utrpeli nateg vratne hrbtenice, potem je najbolje opraviti pregled vratu. Če ob pregledu ni prisotnih bolečin v vratu ali pa se bolečina pojavi zgolj ob pritisku na obvratne mišice in ni znakov poškodb vratne hrbtenice, ovratnice ne boste potrebovali. Težave bodo običajno izzvenele v enem tednu po poškodbi.

Kadar pa se pri pregledu ugotovi omejeno gibljivost vratu, bolečine pa se širijo v zatilje, glavo, obraz, ramo, roko, potem se poškodovancu predpiše trdo ovratnico za nekaj dni. Kako zdraviti določeno poškodbo, je odvisno od vrste in stopnje ogroženosti zdravja. Včasih pregled in slikovna diagnostika pokažeta resne težave, ki jih mora oskrbeti kirurg.

Po umiritvi bolečin je fizioterapija ključnega pomena

Ko se bolečine v vratni hrbtenici umirijo, potem strokovnjaki svetujejo pasivne in aktivne metode fizikalne terapije glede na simptome in znake. Kakšne vaje lahko sami izvajate, vas bodo poučili v terapevtskih centrih. Sem zagotovo spadajo vaje za izboljšanje gibljivosti vratu in ramenskih mišic, vaje za moč vratnih mišic in ramen. Izvajanje vaj mora trajati vsaj 4 tedne. Zelo primerno je tudi hrbtno plavanje.

Poškodovanec mora v času rehabilitacije med delom večkrat počivati in se med počitkom razgibati. Paziti tudi na korekcijo drže pri stoji, sedenju in delu. V času rehabilitacije se odsvetuje upravljanje motornih vozil. Po poškodbi nekateri bolniki navajajo bolečine v vratu in glavobole, ne prenašajo skrajnih položajev ali daljših prisilnih drž. Svetuje se jim, da pravilno sedijo na ergonomskem pohištvu, stojijo in dvigujejo bremena.

Nateg vratne hrbtenice
Nateg vratne hrbtenice

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …