fbpx

Izbrali ste: Izvin vratne hrbtenice (distorsio musulorum colli)

PRIPADA VAM ODŠKODNINA DO 3.000 EUR

* Okviren znesek, višina odškodnine je odvisna tudi od ostalih okoliščin (trajanje zdravljenja, bolniški stalež, fizioterapija ….)
Vse navedeno velja v primeru, ko so izpolnjeni tudi vsi pogoji iz splošnih pogojev zavarovalnic.

Brezplačna številka.
Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Nasvet za vas:

VSE KAR MORATE VEDETI
o izvinu vratne hrbtenice

Izvin vratne hrbtenice je ena najpogostejših poškodb v prometnih nesrečah

Nihajna poškodba vratne hrbtenice ali izvin vratne hrbtenice je ena od najpogostejših poškodb, ki se pripetijo v prometnih nesrečah, pri delovnih nesrečah ali pri športu. V Sloveniji to poškodbo na leto utrpi od dva do tri tisoč oseb. Tudi zavarovalnice za te težke poškodbe odštevajo visoke zneske, saj so najbolj nevarni prav močni trki od zadaj in s strani.

Poškodbe vratu se pogosto zgodijo tudi pri padcih pri hitrih športih, kot so smučanje, deskanje na snegu in na vodi, kolesarjenje, rolanje in konjeništvo. Prav tako tudi pri vožnjah z vrtiljaki ali celo pri prepogostem skakanju otrok na trampolinu. Včasih pa so izvini vratne hrbtenice tudi posledica pretepov ali drugih telesnih nasilij. V primerih, da ste sami vpleteni v nesrečo ali je vanjo ujet vaš kolega, vedite, da je za uspešno zdravljenje izjemno pomembna prva pomoč in nadaljnja rehabilitacija.

Kaj se zgodi ob izvinu vratne hrbtenice?

Izvin vratne hrbtenice se ponavadi zgodi izredno hitro, v delčku sekunde, ko glava in vratna hrbtenica nepričakovano prekomerno zanihata. Zaradi tega se ligamenti med vratnimi vretenci in vratnimi mišicami nenadno in prekomerno raztegnejo. Največkrat gre tu za nalet drugega vozila v zadnji del vašega avta. Ob premiku avta naprej glava in vrat močno zanihata nazaj, običajno temu sledi še udarec glave v vzglavnik.

Ob vratni hrbtenici so mehke strukture elastične, zato prvemu zanihanju nazaj sledi hiter nihaj vratu in glave naprej. Sedaj se poškodujejo zadnje vezi vratne hrbtenice , mišice vratu se prekomerno raztegnejo in pojavijo se tudi mikronatrganine. Pri močnejših silah se lahko premaknejo tudi možgani znotraj lobanje in pripeljejo do pretresa možganov, kar povzroči dodatne in dolgotrajnejše simptome, v smislu bruhanja, glavobola, zaspanosti, preobčutljivosti na svetlobo ter motenj spomina in zbranosti.

Simptomi in znaki izvina vratne hrbtenice

Poškodovanci najpogosteje poročajo o bolečinah v vratu, ki se lahko postopoma stopnjujejo. Zaradi tega se v urgentno ambulanto odpravijo šele naslednji dan. Poškodovanci lahko začutijo tudi mravljinčenje v prstih rok. Zagotovo je znak izvina vratne hrbtenice omejena in boleča gibljivost hrbtenice, vratne mišice so napete. Pri lažjih trčenjih so prisotne le bolečine v vratu, gibljivost je omejena le nekoliko.

Pri hujših bolečinah v vratnem delu poškodovana oseba navaja bolečino in otrdelost vratu. Pri kliničnem pregledu se ugotovijo tudi oslabljenost ali odsotnost tetivnih refleksov, zmanjšano mišično moč zgornjih udov in oslabljen občutek za dotik po zgornjih udih. V hujših primerih je nujno potrebna imobilizacija vratu in nadaljnje specialne preiskave z MR in EMG.

Kdaj je stanje izvina vratne hrbtenice lahko zaskrbljujoče?

Pogosto so v prvih trenutkih po nezgodi poškodovanci zaposleni z reševanjem posledic prometne ali druge nesreče in manj z morebitnimi poškodbami, ki so se pripetile. Bolečine ali omejene gibljivosti se zavedajo šele tedaj, ko se ta razvije v polni meri. Za pomoč na urgentnem bloku poiščejo šele več ur ali celo nekaj dni po poškodbi, ko je bolečina najmočnejša.

Večina poškodovancev je zaradi močnih bolečin ter togosti vratu v začetku močno prestrašenih. Vzrok za to so nenavadni občutki v vratu. A pomembno se je zavedati, da panike ne zganjamo dokler nimate v roki natančen opis diagnoze. Stanje ni ogrožajoče, če pri pregledu v travmatološki ambulanti niso potrdili nevroloških znakov oz. sprememb v občutku za dotik po koži, zmanjšane mišične moči šibkejših tetivnih refleksov in na rentgenskem slikanju po poškodbi niso vidni zlomi ali večji premiki med vretenci.

Kje poiskati pomoč po izvinu vratne hrbtenice?

Po nihajni poškodbi vratne hrbtenice nastopi veliko vprašanje, kako zdraviti poškodbo in kako hitro se tega lotiti. V številnih centrih za ortopedijo in športne poškodbe ponujajo celovito obravnavo na enem mestu, od pregleda do rehabilitacije. Fizioterapevti izvajajo terapije s specialnimi znanji manualnih tehnik in obravnave bolečinskega sindroma.

Ko se odločite za fizioterapevtske obravnave, boste pridobili znanje o tem kakšne vaje lahko sami izvajate v domačem okolju, da boste dosegli dobro stabilnost vratne hrbtenice. Manualno obravnavo mišičnih točk terapevti kombinirajo z uporabo globinskega laserja in ciljano površinsko radiofrekvenčno terapijo (TRT) z globinskim delovanjem na boleče mišične točke.

Izvin vratne hrbtenice
Izvin vratne hrbtenice
Facebook
Twitter
Email
Print
Piškotki

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …