fbpx

Zakon o odškodnini izbrisanim je sprejet!

Na včerajšnji seji državnega zbora so poslanci odločali o sprejetju zakona o odškodninski shemi za izbrisane. Zakon je bil sprejet s 46 glasovi, 29 poslancev pa je glasovalo proti. Veljal bo najvišji predlagan pavšal, ki znaša 50,00 € za mesec dni izbrisa. V kolikor upravičenec ne bo zadovoljen s ponujeno odškodnino, bo v sodnem postopku lahko dokazoval, da je utrpel višjo škodo. Vendar bo višina odškodnine omejena tudi v sodnem postopku, namreč tako uveljavljena odškodnina bo lahko znašala največ 3-kratnik odškodnine, določene v upravnem postopku.

Do odškodnine bodo upravičeni zgolj tisti izbrisani, ki so po izbrisu postali stalni prebivalci ali državljani Slovenije. Prav tako bodo do odškodnine upravičeni tisti, ki so za status zaprosili po prvotni zakonodaji, vendar ga niso dobili, po novi zakonodaji pa zanj niso zaprosili. Z ureditvijo statusa naj bi namreč izbrisani pokazal interes za bivanje v Sloveniji.

Kot smo to že omenjali v prejšnjih člankih, bodo izbrisani, poleg odškodnine, upravičeni tudi do nekaterih drugih pravic, kot npr. do plačila prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje, do državne štipendije, do olajšav pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, do enakega obravnavanja pri reševanju stanovanjskega vprašanja ter do vključitve in prednostne obravnave v programih socialnega varstva.

Kot je bilo za pričakovati pa izbrisani in njihovi predstavniki z zakonom niso zadovoljni. Menijo, da poslanci ukrepe sprejemajo samovoljno, ne da bi upoštevali njihovo voljo in potrebe. Zato so že napovedali vložitev zahteve za ustavno presojo zakona, saj menijo, da ta zakon predstavlja novo sramoto za Slovenijo kot pravno državo. Izbrisani upajo in menijo, da za Evropo odškodninska shema ne bo primerna, namreč v nasprotnem primeru, evropsko sodišče novih tožb izbrisanih ne bi obravnavalo.

PoraVnava™ se strinja z večino izbrisanih, da predvidena odškodnina vsekakor ne bo mogla nadomestiti vse materialne in nematerialne škode, ki so jo utrpeli zaradi izbrisa in posledično izgube vseh pravic, zaradi česar menimo, da evropsko sodišče ne bo potrdilo zakona. V našem podjetju, kjer zastopamo že skoraj 1000 izbrisanih pa opažamo, da si kljub vidnemu razočaranju, veliko izbrisanih želi, da bi bil ta zakon čim prej sprejet, saj po vsem tem času nujno potrebujejo denar za preživetje.

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

Zaposlujemo: PRAVNIK V PRAVNI PISARNI

Pridruži se ekipi poraVnave! 🧐 Koga iščemo?🎓 PRAVNIK M/Ž 📍 Kje?Ljubljana 🔥 Kaj nudimo?Polni delovni čas🕓Zaposlitev za nedoločen čas (poskusna doba 6 mesecev)🔒Razgibano delo 🤩Urejeno

Več »

19 let PORAVNAVE

Junija 2002 je bila prvič registrirana domena poravnava.si ter postavljena spletna stran na kateri ste lahko našli vse informacije v zvezi s postopkom pridobivanja odškodnine za

Več »
Piškotki

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …