fbpx
Vzajemna

Vzajemna: Ali si zavarovanci lahko obetajo del premoženja zavarovalnice?

Vzajemna

Te dni se vrh države ukvarja z novelo zakona, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Novela zakona pa prinaša tudi spremembe za zavarovalnico Vzajemna, ta bi po omenjeni noveli namreč morala del premoženja, ki je namenjen izvajanju dopolnilnega zavarovanja, razdeliti med svoje člane.

Zavarovalnica Vzajemna ima posebno ureditev. Pravno je urejena kot družba za vzajemno zavarovanje in ne kot delniška družba. To pomeni, da je v lasti članov.
In po predlogu zakona bi morala Vzajemna svoje premoženje razdeliti med okoli 830 tisoč zavarovancev, toliko jih bo namreč imela predvidoma konec avgusta, dan pred uveljavitvijo zakona.

V primeru delitve premoženja Vzajemne se bo to razdelilo med vse njene člane, kar bi lahko vključevalo tudi izplačilo denarja, ki bi ga vsak posamezni član prejel v skladu s svojim deležem v podjetju. Neuradno naj bi posamezen član, če bo zakon seveda sprejet, dobili nekaj 10 evrov. Izplačilo si lahko obetajo člani, ki so del Vzajemne vsaj leto ali več.

Vzajemna bi morala razdelitev izvesti v 3 letih od uveljavitve zakona, pri čemer bi morale biti izpolnjene tudi druge zahteve, ki jih določa predlog zakona. Na primer, člani bi morali izvoliti svoje predstavnike v organih upravljanja Vzajemne in imeli bi večji nadzor nad njihovimi odločitvami. Vzajemna bi morala tudi zagotoviti ustrezen nadzor nad svojimi finančnimi sredstvi in naložbami.

V Vzajemni predlogu nasprotujejo

V Vzajemni nasprotujejo predlogu in napovedujejo, da se bodo vključili v javno razpravo. Menijo, da predlog zakona neustrezno določa obveznost razdelitve premoženja družbe in da prekomerno posega v poslovanje Vzajemne. Člani imajo po njihovih besedah pravico, da sami odločajo, kaj se bo z njihovim prispevkom zgodilo. Premije dopolnilnega zavarovanja Vzajemni sicer predstavljajo okoli 95 odstotkov vsega poslovanja.

Zakaj je predlog dober?

Predlog zakona, ki bi zahteval razdelitev premoženja Vzajemne med njene člane, je pomemben korak k večji odgovornosti in transparentnosti v zdravstvenem zavarovanju. Če bi bil zakon sprejet, bi člani Vzajemne dobili večji nadzor nad upravljanjem svoje zavarovalnice in bi jo preoblikovali v družbeno podjetje, katerega glavni cilj bi bil zagotoviti najboljše storitve za svoje člane.

Ne odlašajte! Pošljite nam sporočilo ali nas pokličite na 080-13-14.

Izdamo posebno jamstvo na izplačilo

law-scale

Zaposleni izkušeni pravniki

24-hour

Na voljo smo vam 24 ur na dan

Hitra in kvalitetna storitev

Poravnava

Brezplačni nasvet! Vprašajte pravnike.

Brezplačna številka. Dosegljivi smo 24 ur 7 dni na teden.

Preberite naš blog o odškodninah z veliko pravnimi nasveti

5 NASVETOV: Poškodba na delu

Poškodba na delu in odškodnina Ste se poškodovali pri delu? NUJNO preberite kako ravnati po poškodbi pri delu! 1. TAKOJ POIŠČITE ZDRAVNIŠKO POMOČ Prvi korak

Več »

Poškodba pri delu in odškodnina

Poškodba pri delu je eden najpogostejših razlogov za odsotnost zaposlenega delavca. V večini primerov je za nastalo škodo odgovoren delodajelec, ki odgovornost pogosto prevzema nase

Več »
Piškotki

Povratni klic svetovalca

Za več informacij in povratni klic našega svetovalca vas prosimo, da izpolnite kontaktni obrazec ter si izberete termin, ki vam najbolj ustreza. Naši svetovalci vas bodo kontaktirali …